ساری - خبرگزاری مهر: پرفسور ایرانی دانشگاه گوتن گدآلمان و متخصص بیو تکنولوژی در صنایع چوب اظهار داشت : 17 درصد جنگلهای هیرکانی شمال ایران درختهای انجیری است که این درختها فسیلهای زنده هستند و باید محافظت شوند و در اختیار آیندگان قرار گیرند .

به گزارش خبرنگار مهر، پرفسور علی رضا خرازی ظهر سه شنبه در حاشیه بازدید از شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران در جمع خبرنگاران گفت: درختهای انجیری شمال ایران فقط در این منطقه موجود است و این درختها در اروپا از بین رفته و در آمریکا هم فسیلهای سنگی آن باقی مانده است.

وی افزود: درختان کمیاب مناطق جنگلی شمال مثل درختان راش باید محافظت شوند، این در حالی است که جنگلهای ایران در حال کم شدن و از بین رفتن است.

پرفسور خرازی با مقایسه کمی بین جنگلهای ایران و آلمان اظهار داشت: جنگلهای ایران نسبت به جمعیت و تعداد کارخانه ها بسیار کم است در حالی که در آلمان یک پنجم این مقدار جنگل وجود دارد ولی از جنگلها به خوبی محافظت می شود.

وی تاکید کرد: برای حفاظت و نگهداری جنگلها باید یک چرخه کاشت و برداشت به طور منظم برقرار باشد و در قبال برداشت در مناطق مختلف متناسب با  خاک و محل منطقه، کاشت درختان مختلف صورت گیرد.

وی با اشاره به این که در آلمان ۲۰۰ سال است چرخه کاشت و برداشت رعایت می شود گفت: در آلمان ۱۱ هزار هکتار جنگل هیچگاه کم نشده است و این در حالی است که در ایران در حال توسعه با برداشت و ایجاد کارخانه های جدید از مقدار جنگلها کم می شود ولی بر میزان کاشت اضافه نمی شود.

استاد ایرانی دانشگاه گوتین گد آلمان تصریح کرد: باید برای کاشت و برداشت برنامه ریزی درست صورت گیرد و چوب هایی تولید شود که برای ۵ یا ۱۰ سال بتوان استفاده کرد.

خرازی با بیان این که کیفیت چوب های تولیدی ایران نسبت به آلمان خوب نیست گفت: ۹۰ درصد کاغذ مورد نیاز در آلمان بازیافت و بازسازی می شود و به چرخه مصرف باز می گردد.

این پرفسور ایرانی تاکید کرد: در مقابل کاشت صنوبرو درختان دیگر در ایران، گیاهان یک ساله مثل شاهدانه هندی هم کاشته شود که در طول یک سال می توان از الیاف این گیاه در کاغذ سازی و نئوپان استفاده کرد

وی با اشاره به اینکه در آلمان همکاری خوبی بین دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی و کارخانجات برقرار است خاطرنشان کرد: در ایران بین کارخانجات و مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی هیچ ارتباطی نیست در حالی که با نزدیکی این مراکز به یکدیگر بسیاری از مشکلات کارخانجات حل خواهد شد.

پرفسور خرازی با تاکید بر این که جنگلها باید حفظ شود افزود: جنگلها فقط برای برداشت چوب نیست بلکه مهمترین وظیفه جنگل حفظ محیط زیست و تصفیه هوا، اشباع و ذخیره کردن آب، ایجاد سبزی و نشاط در طبیعت است.

وی با بیان اینکه انتظار آخر ما از جنگل تولید چوب است گفت: دولت نباید به کارخانجات فشار آورد چرا که این کارخانجات مثل همین شرکت بزرگ چوب و کاغذ با اشتغال ۲ هزارو ۴۰۰ نفر در منطقه اشتغال زایی کرده و باید حمایت شود.

خرازی گفت: در کشورهای اروپایی قسمتهایی از جنگل که محافظت شده و قابل برداشت نیست بدون صدمه زدن به شکل  اصلی رویش درختان و دست بردن به طبیعت جنگل برای استفاده مردم و تفریح است.

وی در ادامه افزود: قسمتهای اقتصادی جنگل که برای برداشت کارخانجات و تولید است مرتب بازسازی شده و هیچگاه از حجم و مقدار آن کم نمی شود و از بین نمی رود.

این پرفسور ایرانی در بخش دیگر گفت: با توجه به اهمیت درختان سوزنی برگ و کیفیت چوب این درختان در جاهایی که می توان این گونه را حفظ و کاشت، متولیان امر  به تولید و کاشت انبوه آن همت گمارند.

وی در بخش دیگر از وجود گونه و نوعی درخت که در همه ارتفاعات مختلف و حتی سواحل دریا  قابل کشت و برداشت است خبر داد و تصریح کرد: بذر این درخت از آمریکا برای تکثیر و کشت به ایران آورده شده که کیفیت چوب آن برای  مصارف صنعتی از بهترین نوع است.

خرازی گفت: در کشورهای دیگر درختان مخصوص صنعت کشت می شود که برداشت و کاشت ۵۰ به ۵۰ است و بسته به محیط و استفاده صنعتی برداشت می شود.

وی در خصوص قرنطیه درختان در آلمان و اروپا و مقایسه آن در ایران گفت : ۲۷ کشور در اروپا در زمینه واردات چوب قرنطینه ندارند بلکه استاندارادهای قطرچوب، طول، وزن، صاف بودن مهم است که بر اساس این استانداردها چوب صادر یا وارد  می گردد.

خرازی در بخش دیگر با توجه به محدودیت ایران در واردات چوب روسیه ودر خصوص امکان وجود بیماری در این چوبها گفت: در حال حاضر تمام آفتها قابل کنترل است و در اروپا دستگاه میکرو ویو با ایجاد اشعه و حرارت چوبها را ضد عفونی می کند که ساخت این دستگاه بسیار ساده است و در کارخانجات قابل ساخت است.

استاد دانشگاه گوتن گد آلمان در پایان گفت : از نظر اکولوژی زمینها باید برای درختان سریع رشد آماده شود و زمینهایی که برای درختان سوزنی برگ قابل استفاده است به کاشت درختان سوزنی برگ اختصاص یابد.