تهیه‌کننده مجموعه مستند «آیین هم آوایی» که با موضوع مراسم عزاداری امام حسین(ع) در شهرهای مختلف ایران توسط 10 مستندساز ساخته شده است، درباره اهداف ساخت این مجموعه توضیح داد.

مونا زندی حقیقی تهیه‌کننده مجموعه مستند «آیین هم‌آوایی» درباره جزئیات این مجموعه مستند از آیین عزاداری در شهرهای مختلف به خبرنگار مهر گفت: در ابتدا قرار بود مجموعه مستند «آیین هم‌آوایی» در 30 قسمت و در سه بسته تهیه و تولید شود و هدف این بود که آیین عزاداری 30 شهر مختلف در سه بسته 10 تایی به فاصله سه سال ساخته شود ولی به دلیل تغییر مدیریت در موسسه رسانه‌های تصویری تولید این مجموعه در فاز اول متوقف شده است.

مستند «آیین هم آوایی» نمایی از آیین عزاداری حسینی

وی ادامه داد: با وجود توقف در روند تولید، در همین بخش اول 700 دقیقه فیلم مستند در اختیار تهیه‌کننده و سفارش دهنده قرار گرفت و خیلی متاسفم که موقعیت تولید 20 قسمت دیگر فراهم نشد، اما آنچه  مسلم است همین 10 فیلم مستند هم آثار منحصر به فردی است چراکه گستره ای از گونه گونی آیین های ویژه ایام عزاداری امام حسین (ع) را در این مجموعه کنار هم می بینیم.

این کارگردان سینما با اشاره به اینکه جز تک فیلم های مستند با موضوعاتی از این دست که به طور پراکنده موجود است فیلم شاخص دیگری در دست نیست، بیان کرد: در همین زمینه می توان از فیلم «اربعین» ساخته ناصر تقوایی با موضوع عزاداری مردم بوشهر در روز اربعین نام برد.

زندی‌حقیقی که علاوه بر تهیه‌کنندگی این مجموعه مستند آیین عزاداری در لرستان را نیز کارگردانی کرده است با اشاره به ویژگی های مجموعه مستند «آیین هم آوایی» گفت: مهمترین نکته حائز اهمیت در ساخت مجموعه «آیین هم آوایی» این است که به واسطه بررسی آیین عزاداری در هریک از شهرها وارد آیین‌های یک قوم با همه ویژگی های آن از جمله شعر، موسیقی و فرهنگ یک نقطعه از سرزمین خود می رویم.

در پس آیین های عاشورایی فلسفه ای نهفته است

وی متذکر شد: تاکید و تمرکز من و دیگر مستندسازان در این مجموعه توجه به همین نکته مهم بود که به واسطه ساخت مستندهایی درباره مراسم عزاداری امام حسین(ع) وارد لایه های مختلف یک فرهنگ شویم بنابراین مجموعه فیلم های مستند «آیین هم آوایی» از این جهت ارزشمند است و امیدوارم با مراکز دیگر سینمایی بتوانیم تولید فیلم هایی از این دست را ادامه دهیم.

تهیه کننده مجموعه مستند «آیین هم آوایی» با اشاره به این مطلب که در پس هر یک از آیین های عاشورایی فلسفه ای نهفته است، گفت: در پس هریک از آیین های عاشورایی در شهرهای مختلف فلسفه ای نهفته است و پرداختن به این فلسفه ها در شرایطی که مراسم عزاداری شکل های تجملاتی و بعضا سیاسی به ویژه در کلان شهرهای ایران از جمله تهران به خود گرفته، مهم و ضروری است.

به گفته وی، هر اندازه از شهرهای بزرگ دور می شویم و به شهرهای کوچک و روستاها می رسیم ماهیت و فلسفه وجودی آیین عاشورایی نمود عینی تری به خود می گیرد.

سیاست های موسسه های تصویری در حوزه تولید تغییر کرده است

زندی ادامه داد: به اعتقاد من این مجموعه دریچه تازه ای از ماهیت وجودی آیین عزاداری در تاسوعا و عاشورای حسینی را پیش روی مردم و کسانی که نسبت به این آیین فاصله دارند، می گذارد.

وی در پاسخ به این که موسسه های رسانه های تصویری چرا از ادامه تولید این مجموعه منصرف شده است؟ گفت: مساله انصراف موسسه رسانه های تصویری از تولید مجموعه دوم و سوم «آیین هم آوایی» نیست بلکه مساله این است که سیاست های این موسسه در حوزه تولید تغییر کرده و اصولا قرار نیست از این پس موسسه رسانه های تصویری تولید داشته باشد.

مونا زندی حقیقی در پایان درباره نحوه توزیع مجموعه مستند «آیین هم آوایی» توضیح داد: طبق قراری که با موسسه رسانه های تصویری گذاشته ایم بنا است بسته کامل این فیلم ها در شهرهایی که این مستندها را کار کرده‌ایم توزیع شوند و در عین حال در برنامه های این موسسه توزیع وسیع این مجموعه در مراکز عرضه و فروش محصولات فرهنگی کل کشور گنجانده شده است.

مونا زندی حقیقی علاوه بر تهیه کنندگی مجموعه ده قسمتی از «آیین هم آوایی» کارگردانی یکی از بخش های این مستند در استان لرستان را انجام داده است و فرهاد ورهرام (جنوب)، مجید برزگر (تهران)، بابک بهداد (گیلان)، حسن نقاشی (یزد)، محسن استاد علی (خراسان)، شهروز توکل (اصفهان)، مازیار مشتاق‌گوهری (سیستان و بلوچستان)، مهدی باقری (گرگان)، یونس مقدم (آذربایجان) از دیگر کارگردان های مجموعه مستند «آیین هم آوایی» هستند.