تبریز- خبرگزاری مهر: سنوات گذشته سیب های ممتاز مراغه توسط باغداران تولید و روانه بازار های داخلی و خارجی می شد ودر این میان دلالان اجازه نمی دادند سود چندانی بعد از فروش محصول نصیب باغداران زحمت کش شود، حال اما امسال با افزایش آگاهی و امکانات، اکثر باغدارها محصولاتشان را خودشان فروختند و دست دلالان را کوتاه کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، باغداران مراغه ای به علت برداشت سیب های ممتاز از باغات خود در کمترین وسعت رتبه نخست را به خود اختصاص می دهند و امسال آنها به علت آگاهی و پیشرفت امکانات خود توانسته اند دست دلالان را از سودجویی در فروش سیب قطع کنند.

بر اساس این گزارش، شهرستان مراغه علاوه بر تولید سیب های ممتاز صادراتی قطب تولید محصولات باغی دیگر است و در حال حاضر زمینه مناسبی برای صادرات محصول سیب مراغه ای در کشورهای دنیا وجود دارد .  

برای تولید سیب های ممتاز فقط زمان و هزینه کافی نیاز است

باغدار نمونه مراغه ای در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: امسال ۱۸۰ تن محصول سیب برداشت کردیم که بیش از ۱۲۵ تن این محصول ممتاز و درجه یک بود.

رضا محمدیان ۳۹ ساله که امسال به عنوان باغدار نمونه مراغه ای انتخاب شده است، همچنین در ادامه با بیان اینکه برای تولید محصولات ممتاز سیب ابتکار خاصی به کار نبرده ایم، افزود: برای تولید محصولات ممتاز سیب تنها هزینه و زمان کافی اختصاص دادیم نه کود های شیمیایی آنچنانی و در نهایت نتیجه زحمات خود را در محصولات با کیفیت مشاهده کردیم.

وی با اشاره به آبیاری درختان سیب در مراغه گفت: آبیاری درختان به صورت سنتی انجام می شود و از سال آینده قرار است بخشی از باغات به صورت آبیاری قطره ای صورت گیرد.

باغدار نمونه مراغه ای همچنین در ادامه با اشاره به قیمت سیب اظهار داشت: امسال با توجه به اینکه باغات سیب مشکین شهر و اردبیل دچار سرمازدگی شده بود، قیمت نسبت به سال های گذشته افزایش یافته است.

سیب های ممتاز مراغه صادراتی است

محمدیان با بیان اینکه اکثر سیب های ممتاز مراغه ای صادراتی است، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه اکثر سیب های تولیدی مراغه ممتاز و درجه یک است، اغلب محصولات تولیدی به کشورهای دیگر صادر می شود.

وی همچنین در ادامه با بیان اینکه باغداران مراغه ای دست های دلالان را از درختان سیب قطع کرده اند، ادامه داد: خوشبختانه اکثر باغداران مراغه ای محصولات تولیدی خود را مستقیم روانه بازار می کنند و این امر موجب می شود که دست دلالان از سودجویی فروش سیب قطع شود.

باغدار نمونه مراغه ای با اشاره به اینکه ثبات قیمت در بازار وجود ندارد، ابراز داشت: اکثر واسطه ها و دلالان نیز در این وضعیت دچار ضرر می شوند.

محمدیان خاطرنشان کرد: تنها سود فروش سیب را فروشنده ها کسب می کنند و علت این امر ثبات قیمت در بازار فروش سیب است.

وی از مسئولان و متولیان امر خواست تا به صورت عادلانه محصولات تولید شده را از باغداران خریداری کنند تا آنها دچار ضرر و زیان نشوند.

سرمازدگی به باغات سیب مراغه آسیبی نرسانده است

یکی دیگر از باغداران نمونه مراغه ای در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در سال ۸۷ در سطح استان به عنوان باغدار نمونه انتخاب شده بودم، افزود: امسال از حدود دو هکتار زمین ۳۳۰ تن سیب برداشت کرده ایم.

بهروز محمدی افزود: کشاورزی شغل پدری بنده بوده و حدود ۲۰ سالی است که این شغل را ادامه می دهم.

وی با بیان اینکه محصولات خود را به صورت مکانیزه تولید می کنیم، افزود: آبیاری برای تولید این محصولات نیز به صورت قطره ای و تحت فشار انجام می شود.

این باغدار نمونه مراغه ای همچنین درادامه اظهار داشت: امسال تولید مرکبات به علت سرمازدگی کاهش یافته است.

زمینه مناسبی برای صادرات سیب مراغه به کشورهای مختلف دنیا وجود دارد

بهروز محمدی اضافه کرد: خوشبختانه امسال زمینه مناسبی برای صادرات به کشورهای دیگر به علت کیفیت خوب سیب مراغه، وجود دارد و این محصول در حال تبدیل شدن به یک برند است.

وی همچنین در ادامه با بیان اینکه قیمت سیب مراغه نسبت به سال گذشته حدود ۲۰ درصد افزایش یافته است، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه صادرات به کشور روسیه توسط اروپا تحریم شده است، به این علت اکثر سیب های ممتاز مراغه به روسیه صادر می شود.  

این باغدار نمونه مراغه ای همچنین گفت: سیب های ممتاز و درجه یک مراغه به کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز صادر می شود و  محصولات درجه دو نیز به کشورهای عراق، پاکستان، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان صادر می شود.

باغدار نمونه مراغه ای همچنین در ادامه با اشاره به اینکه دلالان از سودجویی سیب های مراغه ای ناکام مانده اند، اظهار داشت: باغداران مراغه ای با سواد و آگاه هستند و محصولات خود را به قیمت های ارزان به دلالان نمی فروشند و خود محصولات را روانه بازارهای داخلی و اکثرا" خارجی می کنند و این امر موجب می شود که دلالان از سودجویی در بازار سیب ناکام بمانند.

محمدی با اشاره به سرمازدگی محصولات مراغه افزود: سرمازدگی امسال به اکثر محصولات باغی مراغه خسارت وارد کرد ولی خوشبختانه سرمازدگی امسال هیچ آسیبی به درختان سیب وارد نکرد.

برداشت  ۱۸۰ هزار تن محصول سیب پاییزه از باغ های مراغه

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مراغه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به آمار برداشت سیب های تولیدی در باغات این شهرستان اظهار داشت: شهرستان مراغه قطب تولید سیب درختی در استان است و سالانه بیش از ۱۸۰ هزار تن محصول سیب پاییزه از باغ های شهرستان مراغه برداشت می شود.

محمد نریمانی افزود: از باغ های مراغه ۲۶ رقم سیب تابستانه و پاییزه برداشت می شود که بیش از ۹۵ درصد تولید این شهرستان از دو رقم سیب زرد و گلدن است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مراغه خاطرنشان کرد: از سطح زیر کشت محصولات باغی این شهرستان حدود ۱۰ هزار و ۵۰۰ هکتار زیر کشت ارقام مختلف سیب درختی بوده که از این میزان بیش از هشت هزار و ۴۰۰ هکتار به صورت درختان بارده و بقیه نیز به صورت نهال های چند ساله است.

نریمانی با بیان اینکه ۷۰ درصد از سیب درختی تولیدی این شهرستان به کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می شود، افزود: مراغه در تولید سیب درختی در آذربایجان شرقی مقام اول را به خود اختصاص داده است.

وی همچنین در ادامه گفت: همزمان با آغاز برداشت سیب در این شهرستان بیش از سه هزار نفر از افراد بومی و غیربومی در کار برداشت این محصول با باغداران همکاری می کنند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مراغه ابراز داشت: شهرستان مراغه بیش از ۲۱ هزار هکتار باغ دارد که ۵۰ درصد باغات این شهرستان زیر کشت سیب درختی از نوع رد و گلدن رفته است.

نریمانی با اشاره به آمار سیب های تولیدی صادراتی به دیگر کشورهای دنیا گفت: سالانه بیش از ۹۰ درصد سیب تولیدی در مراغه به خاطر مرغوبیت و کیفیت به خارج از کشور صادر می‌شود.

وی متوسط تولید سیب در باغات مراغه را ۲۵ تن در هکتار اعلام کرد و افزود: این میزان در دامنه ‌های جنوب سهند بیش از ۴۵ تن در هکتار است.

نریمانی از صادرات ۷۰ درصدی سیب درختی تولیدی شهرستان مراغه به کشورهای حوزه خلیج فارس خبر داد.

در حال حاضر قطب تولید سیب های ممتار صادراتی آذربایجان شرقی نیازمند حمایت های دولتی است تا قیمت گذاری های محصول سیب عادلانه باشد و باغداران بتوانند بدون دغدغه به فعالیت های مستمر خود ادامه دهند.

..........................................

گزارش از زهرا ناصران