به گزارش خبرنگار مهر، مراسم افتتاحیه نخستین بینالمللی مدیریت رسانه، پیش از ظهر امروز یکشنبه 18 در محل کتابخانه ملی برگزار شد.
دکتر علیاکبر فرهنگی پدر علم مدیریت رسانه ایران در ابتدای این همایش گفت: دو سال پیش حرکتی را آغاز کردیم تا بعد از چند سال از تشکیل رشته دانشگاهی مدیریت رسانه، اولین همایش مرتبط با آن را برگزار کنیم. استادان و دانشجویان کشورمان این علم را به جامعه اسلامی ما هدیه کردند اما به دلیل دشواریهایی که سر راهمان وجود داشت، این همایش برگزار نشد تا این که امسال با تشویقات مقامات وزارت ارشاد و شخص آقایان انتظامی، صالحی امیری و ... این همایش برپا شد.
وی افزود: امیدوارم دانشمندانی که از کشورهای مختلف دنیا آمدهاند، آثارشان را ارائه کنند و دانشمندان کشورمان هم در کنار این دوستان مقالات خود را در همایش بخوانند. به هر حال مدیریت رسانه، رشته نوپایی در کشورمان است. 15 سال پیش که شروع به نوشتن مطالب آن کردم، شاید هیچکس باور نمیکرد این رشته اینگونه مورد استقبال قرار بگیرد. شاید ماهیت و قدرت رسانه باشد که این وضعیت را ایجاب میکرد و طی چند دهه اخیر جایگاه خودش را در کشورمان پیدا کرد.
پدر علم مدیریت رسانه کشور در ادامه گفت: امیدوارم طی سالهای اخیر جایگاه خودمان را بین کشورهای مهم دارنده علم مدیریت رسانه داشته باشیم. دوستان دانشجوی ما در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا به طور جدی در این رشته کار میکنند و آرزوی من هم این است که در این علم، نظریاتی که بنیانی ایرانی و اسلامی دارند، به جهان عرضه کنیم.
در ادامه، سیدرضا صالحی امیری رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در این برنامه گفت: در دوره گذشته که به لطف مهرورزی، شرایط و فرصت لازم برای انجام کار پژوهشی فراهم بود، با همت جمعی از پژوهشگران، 16 عنوان کتاب و پژوهشنامه در حوزه رسانه منتشر کردیم. بر این باورم که توسعه فرهنگی، بستر توسعه اقتصادی و سیاسی و اجتماعی است. این جلسه از شان علمی برخورد است و نیازی به توضیح در این باب نیست.
وی افزود: توسعه فرهنگی، جوهر توسعه ملی است. یعنی یک تحلیل دائمی و نادرست در افکار عموم و نخبگان ما تکرار میشود که ما نیازمند توسعه اقتصادی، سیاسی و سپس توسعه فرهنگی هستیم؛ در حالی که بر این باوریم که توسعه فرهنگی، جوهر توسعه است و توسعه اقتصادی و سیاسی بدون آن ابتر است و به نتیجه نمیرسد. پس توسعه فرهنگی چگونه ممکن است؟ توسعه یک فرایند دائمی است و محدود به زمان نمیشود. بنابراین نگرش پروسهای و نه نگرش پروژهای یک ضرورت است. از این منظر، پروژههای 10 ساله را برای مطالعه فرهنگی قرار میدهیم. اما برای رسیدن به توسعه، نیازمند آسیبشناسی فرهنگی هستیم. بر این اساس بود که 43 آسیب را تحت عنوان کتاب «آسیبشناسی فرهنگی جامعه ایران» جمعآوری کردم.
رئیس کتابخانه ملی در ادامه گفت: جمعبندی نهایی من این است که نیازمند افزایش و بالا بردن سطح مصرف فرهنگی در جامعه ایران هستیم. به اعتقاد من، مهمترین چالش ما بالا بردن سطح مصرف فرهنگی است. امروز به جای بالا بردن سطح مصرف خوراک، پوشاک تا مسکن و پفک، باید به افزایش مصرف فرهنگی همت گمارد. آمارها نشان میدهد که مصرف فرهنگی در جامعه ایران، بسیار پایین و در مقایسه با کشورهای توسعه یافته بسیار ناچیز است. این رقم در ایران کمتر از یک درصد است در حالی که کشورهای توسعه یافته دارای درصدهایی بین 4 تا 5 درصد هستند. عقل و منطق حاصل از دهههای گذشته و همچنین تجربیات دوران پهلوی، بیانگر این واقعیت تلخ است که بسیج امکانات نفتی، نه تنها ما را به سمت جامعهای متعادل رهنمون نساخت، بلکه به سمت افول اخلاق، گسترش تخریب و تهمت و شکاف طبقاتی رفتیم. این مساله نشان میدهد که گمشده جامعه ایران، فرهنگ و اخلاق است.
صالحی امیری گفت: یکی از بسترهای مهم توسعه فرهنگی و اخلاقی در ایران، توسعه رسانه و نظامهای رسانهای است. در یک ارکستر اگر رهبری درست نباشد، ملت آزرده میشوند چون حاصل، یک موسیقی انسجام است. این سوال را مطرح میکنم اگر دچار چالشهای فرهنگ و اخلاق هستیم، آیا باید دلیل را در عملکرد مدیریت رسانه جستجو کرد یا خیر؟ جامعه متحول ایران در مسیر خیزش و عبور پرچالشی قرار گرفته است. حمایت این جامعه از نظر اخلاقی بدون یک نظام منسجم رسانهای و مدیریت افکار عمومی میسر نیست. بر این باورم، نظام رسانهای در ایران دچار چالش فکری و دورنی است. این نظام رسانهای هم هدف را گم کرده و هم جهت را. در نتیجه ما را به هدف و مقصود نمیرساند. دلیل این وضعیت، فقدان استراتژی و رویکرد مشخص است. آینده نگری است که جهت را مشخص خواهد کرد. ما باید چالش فعلی را تبیین کرده و سپس رویکرد و استراتژی را مشخص کنیم.