پروفسور شیرین طهماسب هانتر استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا و کارشناس مسائل ایران معتقد است که به طور بالقوه احتمال فشار کنگره ای با اکثریت جمهوری خواه در آمریکا برای از بین بردن مذاکرات هسته ای با ایران قابل انتظار است. اما به هر جهت سرنوشت مذاکرات بستگی به این دارد که چگونه دو طرف قادر خواهند بود که در مورد فرمولی که الزامات حداقلی را برای طرفین به وجود آورد، دست یابند.

به گزارش خبرنگار مهر، انتخابات میان دوره ای امریکا در حالی برگزار شد که نتایج انتخابات پیروزی مطلق جمهوری خواهان را در کنگره و فرمانداریها رقم زد. در میان مجلسین(سنا و مجلس نمایندگان) تنها سنا بود که دموکراتها در آن اکثریت را داشتند که نتایج انتخابات میان دوره ای اکثریت را در اختیار جمهوری خواهان قرار داد تا دو سال باقیمانده(دوره معروف به اردک لنگ) برای دولت اوباما سخت تر از گذشته باشد.

برخی صاحبنظران علت شکست دموکراتها در این انتخابات را مسائل داخلی امریکا از جمله مسائل اقتصادی می دانند و برخی در مقابل مسائل سیاست خارجی را عامل شکست دموکراتها قلمداد می کنند.

دلایل اصلی شکست دموکراتها و تأثیر نتایج این انتخابات بر مذاکرات هسته ای ایران را در گفتگو با پروفسور شیرین طهماسب هانتر استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا به بحث نشستیم که در ادامه می آید.

خبرگزاری مهر-سرویس بین الملل: جمهوری خواهان انتخابات میان دوره ای کنگره(مجلس نمایندگان و سنا) را پیروز شدند و اکثریت سنا را نیز کسب کردند. علت شکست دموکراتها در این انتخابات چه بود؟

هانتر: دلیل اصلی و واقعی شکست دموکراتها در انتخابات میان دوره ای کنگره و فرمانداریها نرخ ضعیف بهبود وضعیت اقتصادی در ایالات متحده آمریکاست.

بیکاری در ایالات متحده و در دوره دموکراتها به رغم کاهش نرخ بیکاری هنوز وجود دارد. هنوز بهبود واقعی در قدرت خرید مردم به وجود نیامده است. مدیریت بد شروع "اوباما کر"(طرح سلامت اوباما)(Obama care)، طرحهای سلامت و بهداشت و مدیریت نادرست موارد مبتلا به ایبولا توسط دولت اوباما و نگرانی های موجود در این خصوص از دلایل اصلی رأی دادن مردم در انتخابات میاندوره ای به نامزدهای حزب جمهوری خواه بود.

همچنین باید توجه داشت که یک قانون کلی وجود دارد و آن این است که وقتی حزبی برای مدتی طولانی در قدرت باشد که در حال حاضر دموکراتها چنین وضعیتی را دارند مخالفان برنده انتخابات میان دوره ای می شوند.

-چه اولویتهایی نزد رای دهندگان باعث شد تا آنها به جمهوری خواهان رای بدهند؟

اولویت اصلی رأی دهندگان آمریکایی همواره مسائل اقتصادی و موضوعات امنیتی بوده است. اگر آمریکا در بیرون از این کشور مشغول جنگ نباشد و یا اینکه حمله تروریستی در داخل این کشور رخ نداده باشد در این صورت اولویت مردم برای رأی دادن مسائل اقتصادی خواهد بود و بر مسائل دیگر غلبه خواهد کرد. در انتخابات میان دوره ای اخیر در آمریکا نیز همین شرایط حاکم بود و مسائل اقتصادی بر مسائل امنیتی اولویت داشت.

- سیاست خارجی دولت اوباما در این رای چه میزان تاثیر داشته است؟

به طور کلی برای میانگین مردم آمریکا غیر از طیف نخبگان سیاسی سیاست خارجی عامل کلیدی و اصلی در انتخابات کنگره و ریاست جمهوری به شمار نمی رود؛ مگر اینکه مسائل مربوط به جنگ و صلح در رأس امور باشد.

در دوره جورج بوش مردم از جنگهای او خسته شده بودند که این امر منجر به پیروزی اوباما در انتخابات ریاست جمهوری شد. اما در انتخابات میان دوره ای اخیر موضوع سیاست خارجی چندان مطرح نبود. چرا که سربازان آمریکا به این کشور برگشته بودند و جنگی نیز در آینده نزدیک قرار نبود رخ دهد و داعش نیز موضوعی نبود که مردم را ترغیب به اولویت دادن به مسائل امنیتی کند.

-آیا نتایج این انتخابات بر روند مذاکرات هسته ای با ایران تاثیر قابل توجهی خواهد داشت؟

به طور بالقوه احتمال فشار کنگره برای مضمحل کردن مذاکرات هسته ای با ایران قابل انتظار است. اما به هر جهت سرنوشت مذاکرات بستگی به این دارد که چگونه دو طرف قادر خواهند بود که در مورد فرمولی که الزامات حداقلی را برای طرفین به وجود آورد، دست یابند.

اگر چنین توافقی بین طرفین حاصل شود، کنگره بعید است که بتواند این توافق را از بین ببرد. اما اگر چنین توافقی حاصل نشود در این صورت احتمال از بین رفتن کل مذاکرات توسط کنگره به طور چشمگیری افزایش پیدا می کند.

در فضای بعد از انتخابات میان دوره ای و تغییری که در وضعیت سیاسی آمریکا به وجود آمده است ایران باید انعطاف لازم برای رسیدن به توافق را از خود نشان دهد. زیرا اگر مذاکرات با شکست مواجه شود در این صورت احتمال تحمیل تحریمها علیه ایران افزایش می یابد. همچنین در این صورت بحث مربوط به بعد نظامی برنامه هسته ای ایران دوباره مطرح می شود. علت این امر این است که محافظه کاران آمریکا علاقمند هستند که شرایط سیاسی و اقتصادی ایران را به وضعیت بدی بکشند که از رهگذر آن تغییر نظام سیاسی در ایران حاصل شود.

...............

گفتگو از معصومه زارع