به گفته پرویز کلانتری، مدل‌سازی در رسانه‌ها موثرترین شیوه‌ ترویج کتاب‌خوانی است.

به گزارش خبرگزاری مهر، پرویز کلانتری نقاش، طراح و نویسنده کتاب‌های کودک و نوجوان معتقد است که این رسانه‌ها هستند که با مدل‌سازی از قهرمان‌های داستانی قادرند بار فرهنگ‌سازی در جوامع را بر عهده بگیرند. او معتقد است این شیوه درباره‌ کتاب و کتاب‌خوانی نیز موثر واقع خواهد شد.

پرویز کلانتری در آستانه‌ برگزاری سومین جشنواره کتاب‌خانه‌های خانگی و مجتمع‌های مسکونی در گفت‌وگویی کوتاه بیان کرد: «فرهنگ‌سازی عامل مهمی است که متاسفانه در ایران به تازگی مورد توجه قرار گرفته است.»

تصویرگر کتاب «گل اومد بهاراومد» معتقد است فرهنگ‌سازی تا جایی پیش خواهد رفت که  ما قادر شویم  کتاب را جایگزین هدیه‌های روزمره‌مان کنیم. اما متاسفانه  در ایران خود اهالی فرهنگ و هنر نیز هدیه دادن کتاب را در شیوه‌ی زندگی خود جای نداده‌اند.»

وی به خاطره‌ای دور در سال ۱۹۶۰ اشاره می‌کند که در سفری با حافظ فرمانفرمایان با عذرخواهی او به دلیل روشن گذاشتن چراغ مطالعه در شب روبرو شده است؛ کلانتری می گوید: «دانشجویان محصل در خارج از ایران نیز به دلیل فرهنگ‌سازی‌های صورت گرفته، کتاب‌خوانی را بخشی از زندگی خود کرده‌اند. آن‌ها در قطار کتاب می‌خوانند و علت تولید کتاب‌های جیبی را به خوبی درک کرده‌اند؛ اما متاسفانه چنین عادت اجتماعی ای در ایران قابل رویت نیست. »

کلانتری با استقبال از برگزاری جشنواره کتاب‌خانه‌های خانگی، به کمبود این نوع کتاب‌خانه‌های شخصی در ایران اشاره کرد و خواهان تلاش‌هایی برای آشنایی نسل جوان با کتاب شد.

او شیوه‌ اصلی و زودبازده ترویج کتاب و کتاب‌خوانی را مدل‌سازی توسط تلویزیون دانست و گفت: «اگر تلویزیون بتواند با مطرح کردن قهرمان‌های داستانی و سریالی که در بخش‌هایی از زندگی خود مطالعه می‌کنند و کتاب در زندگی آنها جاری است به مدل‌سازی بپردازد و حتی کتاب خواندن ر ا به عنوان «پز» اجتماعی مطرح کند؛ در واقع قهرمان‌های اصلی کتاب‌خوانی را خواهد ساخت. جوان و نوجوان امروز مستعد تقلید است بنابر این چنین قهرمان‌هایی قادر خواهند بود شیوه‌ی نگرش آن‌ها را تغییر دهند. با ورود اولیه‌ی کتاب به زندگی این قشر از جامعه این افراد برای حفظ عنوان قهرمانی خود به مطالعه ادامه خواهند داد.»

این نقاش و روزنامه نگار درپایان شیوه‌ی اهدای کتاب را روش مناسبی برای ترویج کتاب‌خوانی میان بزرگ‌سالان دانست.

کلانتری که خود کتاب‌خانه‌ای تخصصی پیرامون هنر دارد می‌گوید: «من چندین و چندبار چوب حراج به کتاب‌هایم زده‌ام. بخشی از این کتاب‌ها نیاز همیشگی من نبوده‌اند. بنابر این ضروری بوده است تا در اختیار دیگران برای مطالعه قرار بگیرند.»

سومین جشنواره کتاب‌خانه‌های خانگی از سوی انجمن نویسندگان کودک ونوجوان با همکاری اداره‌ کل فرهنگ و ارشاد اسلامی روز 1 آذر برگزار می‌شود و برای شرکت در آن تا روز 25 آبان مهلت تعیین شده است.

متن کامل فراخوان این جشنواره نیز در سایت انجمن نویسندگان کودک و نوجوان به نشانی اینترنتی  www.nevisak.ir دریافت است.