وزیر نیرو گفت: خودکفایی با اضافه کردن آب ایجاد نمی‌شود، در دنیا با هر مترمکعب آب 5/2 کیلو محصول تولید می‌شود اما این رقم در کشور ما 480 گرم است چون بهره بری آب پایین است.

به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، در جلسه علنی روز سه شنبه مجلس شورای اسلامی حمید چیت چیان وزیر نیرو در پاسخ به سوال سیدناصر موسوی لارگانی درباره علت عدم اجرای قانون تعیین تکلیف چاه های کشاورزی قدیمی فاقد پروانه بهره برداری از سوی وزارت نیرو پس از تصویب در مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان و علت بی توجهی به قانون مصوب از سوی وزارت نیرو گفت: به دلیل کاهش بارندگی و برداشت های غیرمجاز از منابع زیرزمینی طی 4 سال گذشته 110 میلیارد مترمکعب از ذخایر استاتیک آب های زیرزمینی برداشت شده که این اقدام غیرقابل جبران است.

وی افزود: در بسیاری از مناطق آب به سطح آب های شور رسیده و این آب در مزارع جاری می شود، در حال حاضر 10 میلیارد مترمکعب بیلان منفی در مجموع دشت های کشور داریم یعنی در هر سال 10 میلیارد مترمکعب بیشتر از آنچه به سفره های زیرزمینی وارد می شود از آن برداشت صورت می گیرد.

وزیر نیرو با اشاره به اقدامات انجام شده در این زمینه گفت: کمیسیون‌های رسیدگی به آب های زیرزمینی در سراسر کشور تشکیل و جلسات توجیهی برگزار شده است، براساس مصوبات این کمیسیون‌ها باید ظرفیت آبی تمام دشت ها در 609 محدوده مطالعاتی تعیین شود که این مساله به استان ها ابلاغ شده است.

چیتچیان گفت: تقاضاهای واصله به دفاتر پیشخوان دولت بررسی و با هماهنگی استانداران و قوه قضاییه اجرای طرح شروع شده است که در حال حاضر 103 هزار حلقه چاه شناسایی شده  و مشمول قانون داریم، 4167 پرونده متقاضی تشکیل شده و از طریق سامانه 142 هزار و 131 فقره تقاضا رسیده که فاقد سابقه هستند یعنی کسانی بدون اینکه چاه داشته باشند درخواست کردند که بر اساس قانون در آینده چاه حفر کنند.

وی افزود: 43 هزار و 250 مورد چاه در قوه قضاییه و مراجع قضایی دارای پرونده هستند که بخشی از آنها تعیین تکلیف و بخشی هم در مرحله انتظارند.

وزیر نیرو گفت: 11 هزار و 477 چاه مطابق قانون پر شده و 1705 چاه پروانه قانونی خود را دریافت کردند.

وی با اشاره به اینکه برای کنترهای هوشمند منابع مالی تامین نشده و این هزینه برعهده کشاورزان بوده است گفت: تا به امروز ریالی برای برقی کردن چاه ها به ما نرسیده است در حالی که هر چاه 200 میلیون تومان هزینه برقی شدن دارد.

چیتچیان گفت: سازمان بازرسی کل کشور هم در سال 91 اعلام کرد که دادن پروانه در دشت های ممنوع به طور کلی ممنوع است که در این زمینه هم دست وزارت نیرو در این مدت باز نبوده است.

این عضو دولت افزود: شهریورماه سال جاری پازندهمین جلسه شورای آب به آبهای زیرزمینی اختصاص یافت و در سال 93 فقط 110 میلیارد تومان اعتبار به این بخش اختصاص یافت که البته بنا داریم در سال آینده این رقم را به 10 برابر برسانیم تا برای کنترهای هوشمند آب های زیرزمینی و جلوگیری از برداشت های غیرمجاز اقداماتی را انجام دهیم. امیدواریم این اقدامات در سال آینده با سرعت و جدیت انجام شود.

وزیر نیرو در بخش دیگر سخنان خود درباره مسئله خشکسالی گفت: کشور در دهه گذشته با خشکسالی بی سابقه مواجه بوده که در نتیجه آن میزان متوسط بارش از 250 میلی متر به 242 میلی متر کاهش یافته است اما در برابر آن مصارف در بخش صنعت، شرب و کشاورزی بسیار افزایش یافته است.

وی با اشاره به اینکه باید منابع موجود را درست مدیریت کنیم افزود: احداث سدها در طول سالیان از جمله اقداماتی بوده که در سطح گسترده در کشور صورت گرفته، اقدامات سدسازی باعث شده تا از آب کم در زمان مناسب استفاده کنیم.

چیتچیان ادامه داد: انتقال آب به فلات مرکزی از دیگر اقدامات انجام شده در سال های اخیر است که در اثر آن بیش از 1400 میلیون مترمکعب آب به منابع فلات مرکزی اضافه شده است.

چیت‌چیان گفت: بارورسازی ابرها و آماده کردن هواپیمای مجهز و امکانات از جمله اقدامات دیگری بوده که امیدواریم با اجرای آن بین 5 تا 10 درصد بارش در کشور افزایش یابد.

وی گفت: استفاده از پسآب فاضلاب های شهری از دیگر اقدامات بوده است که 1147 میلیون مترمکعب از این پسآب ها مورد استفاده مجدد قرار گرفته که تصفیه خانه 808 مترمکعب آن ساخته شده و به مرحله بهره برداری رسیده است.

وزیر نیرو با اشاره به اقدامات مدیریتی که در این زمینه صورت گرفته است ادامه داد: تشکیل شورای هماهنگی فلات مرکزی، تشکیل مدیریت یکپارچه حوزه فلات مرکزی، مدل سازی های ریاضی و برنامه ریزی های علمی و مدیریت مصرف از جمله اقدامات مدیریتی انجام شده است.

چیت‌چیان با بیان اینکه برای دستیابی به خودکفایی با اضافه کردن آب نمی توان موفق شد گفت: در دنیا با هر مترمکعب آب 5/2 کیلو محصول برداشت می شود اما این رقم در کشور ما 480 گرم است چون بهره بری آب در کشور پایین است.

چیت‌چیان گفت: با تدابیری که با مشارکت کشاورزان صورت گرفته امیدواریم که آب مورد نیاز باغ ها تامین شود.

وی افزود: چاره ما بالا بردن بهره بری است که کمیسیون آب و کشاورزی مجلس در این زمینه مساعدت های فراوانی کرده و ابزارهای قانونی مورد نیاز را در نظر گرفته است که امیدواریم علی رغم موانع موجود مشکلات را برطرف و کشور را به سمت امنیت غذایی پیش بریم.

به گزارش مهر، سیدناصر موسوی لارگانی با اشاره به مساله امنیت غذایی گفت: آبی که کشاورزان می توانستند از آن بهترین بهره برداری را داشته باشند متاسفانه از دشت های حاصل خیز به جای دیگر هدایت کردید حال کشاورزانی را که می توانستند امنیت غذایی کشور را تامین کنند زیر سوال می برید.

وی با اشاره به پرونده وکیل 32 میلیاردی در وزارت نیرو گفت: به جای اینکه 32 میلیارد پول را اینگونه هزینه می کردید آن را صرف آب کشاورزی، حفر تونل و قانونی که نمایندگان مجلس ساعت ها برای آن وقت گذاشتند می کردید، برای یک وکیل 32 میلیارد پول دادید کجای قانون اجازه داده که امضای جعلی بگیرید؟

نماینده فلاورجان ادامه داد: مردم انتظار دارند اعتدالی که شعار دولت تدبیر و امید است عملی شده و بودجه ها به طور متعادل بین استان ها تقسیم شود.

این نماینده سوال کننده از وزیر نیرو گفت: برای حل مشکل چاه های کشاورزی اگر به قانون عمل می کردید جلوی بسیاری از مصارف بی رویه گرفته شده بود و حداقل 20 درصد صرفه جویی می شد.

موسوی لارگانی گفت: شما برای بازدید چاه های کشاورزی شرکت ادواری تاسیس کرده اید، این چه دکان بازی ای است؟ سال گذشته برای بازدید از چاه ها 50 هزار تومان می گرفتید و امسال 150 هزار تومان برای بازدید می گیرید این پول ها در جیب چه کسانی می رود؟

وی خاطرنشان کرد: کشاورزان ما صدقه خور نیستند کمکی که شما در دو دوره به کشاورزان کرده اید از صدقه بدتر بوده زیرا برای یک هکتار فقط 100 هزار تومان داده اید.

به گزارش مهر پس از پایان توضیحات وزیر نیرو در قبال سوال سیدناصر موسوی لارگانی علی لاریجانی از نماینده سوال کننده پرسید که آیا از توضیحات قانع شده است یا نه که این نماینده عنوان کرد قانع نشدم و باید از نمایندگان رای گیری شود بر این اساس پس از رای گیری نمایندگان با 150 رای موافق، 51 رای مخالف و 2 رای ممتنع از 216 نماینده حاضر در صحن علنی مجلس قانع شدن خود را از توضیحات وزیر اعلام کردند.