رییس سازمان صدا و سیما ضمن ارائه تحلیلی درباره روند مذاکرات هسته ای تأکید کرد: ایران به تعهداتی که در خلل مذاکرات برای اعتمادسازی بوده عمل کرده و میزان و حجم غنی سازی را کاهش داده اما طرف مقابل یعنی آمریکا کاری نکرده است.

به گزارش خبرنگار مهر محمد سرافراز رئیس جدید سازمان صدا و سیما عصر امروز جمعه 23 آبان در مراسم اختتامیه بیستمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری ها حضور پیدا کرد و نخستین سخنرانی رسانه ای خود را انجام داد.

وی که به گفته معاون مطبوعاتی در گذشته عضو شورای سردبیری روزنامه رسالت بوده و حجت الاسلام دعایی نیز خاطره ای از مدرسه علمیه ای که پدرش تاسیس کرده بود گفت، در ابتدای سخنانش اظهار کرد: آقای دعایی خاطره ای فرمودند و من می خواهم به ایشان بگویم اول دعوا نرخ تعیین نکنند آن هم درباره سن من.  او اشاره کرد که من در سال 42 نوجوان بودم در حالی که آن موقع من یک طفل شیرخواره بودم.

سرافراز افزود: تنها چیزی که از قم در ذهن من مانده مربوط به قیام 15 خرداد  42 است. در حیاط خانه منزل ما حوضی قرار داشت که من در کودکی کنار حوض بودم آن زمان هلیکوپتری مشغول تیراندازی بود و اتفاقی یکی از آن تیرها در حیاط منزل ما خورد و خانواده با سر و صدا من را عقب کشاندند.

وی ادامه داد: تنها چیزی که از قم یادم مانده همین یک صحنه است. اخوی شهید من، جواد هم در همان مدرسه ای که تحصیل می کرد که پدر ما حجت الاسلام والمسلمین سرافراز تاسیس کرده بود.

جزو اولین نفراتی بودم که رادیو را فتح کردیم 

رئیس جدید رسانه ملی اولین حضور رسانه ای اش در جمع مطبوعات را به فال نیک گرفت و تاکید کرد: زمانی که من در مطبوعات بودم در روزنامه رسالت به عنوان دبیر بخش بین الملل فعالیت می کردم و دو سال طول کشید تا سردبیر کل روزنامه شدم. بعد که به بخش خارجی صدا و سیما آمدم 20 سال طول کشید تا در سمتی فعلی قرار بگیرم. نمی دانم خداوند چه سرنوشتی برایم در نظر گرفته است.

وی با اشاره به زمان پیروزی انقلاب یادآور شد: از جمله اقدامات مهمی که آن زمان رخ داد فتح رادیو در میدان ارگ بود که من جزو اولین نفراتی بودم که رادیو را فتح کردیم در دوران پیروزی انقلاب ورود به رادیو بسیار سخت بود و هنوز نیروهای گارد در آنجا مستقر بودند و تیراندازی می کردند سرانجام من و اخوی شهیدان جزو اولین نفراتی بودیم به رادیو که یک تانک کنار آن قرار داشت وارد شدیم، رادیو فتح شد و دست انقلابیون افتاد.

سرافراز از اهمیت رسانه نام برد و تصریح کرد: من چند سالی در رادیو مشغول فعالیت بودم و مسئولیت نظارت رادیو را برعهده داشتم. در سال 61 به تلویزیون آمدم و مقطع کوتاهی آنجا بودم تا اینکه از صدا و سیما بیرون آمدم یا بیرونمان کردند. سرانجام به عنوان معاونت برون مرزی وارد سازمان شدم و تاکنون مشغول فعالیت هستم. امیدوارم حضور من در چنین محفل گرمی در کنار کسانی که در رسانه های مکتوب کار می کنند نوعی تجدید خاطره و عهد و پیمان با بزرگان باشد.

در عصر انقلاب ارتباطات و پردازش اطلاعات به سر می بریم

رئیس سازمان صدا و سیما در بیان نکاتی که یادداشت کرده بود اظهار کرد: ما در شرایطی به سر می بریم که عصر انقلاب ارتباطات است و به نظر من مهمتر از این وارد عصری شده ایم که پردازش اطلاعات نام دارد. من در مراسم قدردانی از مهندس ضرغامی نیز اشاره کردم که در این عصر اگر کسی رسانه را درست بشناسد و به خوبی از آن بهره برداری کند رسانه به منزله قدرت نرمی است که قدرت اصلی حاکمیت از این مجرا اعمال می شود.

وی درباره عصر پردازش اطلاعات توضیح داد: اکنون می توانند با رسانه افکار عقاید احساسات و عواطف انسان ها را درک و دریافت کنند و روی آن تاثیر بگذارند. ما در عصری به سر می بریم که این اتفاقات هر روز شکل جدی تری به خود می گیرد و ضروری است رسانه ملی و رسانه های مکتوب نسبت به جایگاه خودشان اطلاع داشته باشند و بدانند در کجا قرار گرفته اند و چه باید بکنند.

سرافراز تصریح کرد: مهمترین موضوع این است که اگر رسانه ها بخواهند تاثیر گذار باشند باید جایگاه خود را درک کنند  و تغییرات و تصمیماتشان را به درستی اعمال کنند. یکی از نمونه های خصوصیات رسانه های نوین در فضای مجازی این است که آنها برخلاف رسانه های سنتی، مکتوب و صوتی و تصویری کم هزینه تر هستند.

در دنیای فعلی هر انسان یک رسانه، خبرنگار و دبیر خبر است

معاون سابق بخش برون مرزی صدا و سیما اذعان کرد: در دنیای فعلی اکنون هر انسانی یک رسانه، خبرنگار و دبیر خبر است که نه تنها از حالت بالقوه خارج شده بلکه در سطح گسترده و میلیونی فعالیت می کند. اکنون همه انسان ها تولید کننده خبر شدند و این قدرت را پیدا کردند که هر اتفاقی می افتد اظهار نظر کنند اکنون شما می بینید گاهی کامنت هایی که زیر اخبار گذاشته می شود اهمیت و تاثیری بیش از خود خبر دارد.

وی با بیان اینکه تولید اخبار توسط رسانه ها با اظهارنظرهای مردم جریان ساز می شود و این اظهارنظرها اهمیت بیشتری از خبر دارد متذکر شد: اکنون رسانه هایی وجود دارند که به عنوان رسانه های اجتماعی توسط کاربران و مخاطبان شکل گرفته اند و هر کدام از مخاطبان می توانند مطالب را تکمیل کنند بدون اینکه رسانه های سنتی نقشی داشته باشند.

سرافراز ادامه داد: اکنون روال چاپ روزنامه در مطبوعات از این طریق است که نخست مطلبی تهیه سپس حروفچینی و در خاتمی روانه چاپخانه می شود در ادامه روزنامه در سراسر کشور از طریق هواپیما یا وانت هایی که برای جابه جایی روزنامه ها در نظر گرفته شده توزیع می شود و از این شهر به آن شهر می رود تا سرانجام در دکه روزنامه فروشی ها قرار می گیرد و مردم با تهیه آن ها مطالبشان را می خوانند اما در عین حال فضای مجازی این فرصت را فراهم کرده تا در آن واحد و همزمان هر خبر و تحلیلی که منتشر می شود به دست مخاطبان می رسد.

رئیس سازمان صدا و سیما افزود: ما باید نسبت خودمان را درک کنیم و اگر رسانه ها خصوصیات این عصر را درک نکنند جا می مانند و نمی توانند تاثیر گذار باشند کارکرد روزنامه ها باید بازتعریف شود در کلیپ دیدیم که براساس روش سنتی موضوع آخرین خبر اهمیت دارد اما اکنون شاید دیگر کارکرد روزنامه این نیست که آخرین اخبار را بدهد و اگر روزنامه ها بخواهند به حیات خود ادامه دهند باید تاثیرگذار باشند و بدانند با چه نوع مطالبی می توانند جایگاه خود را حفظ کنند.

وی با تاکید بر اینکه رویکرد رسانه ها باید با شرایط امروز تطبیق پیدا کند ادامه داد: اکنون مردم ایران و دنیا از رسانه استفاده می کنند و نسبت رسانه های مدرن و سنتی فرق کرده است. اکنون در جامعه آمریکا طبق نظرسنجی سال 2014 مردم بیش از 11 ساعت است وقت خود را روزانه به استفاده از رسانه هایی چون صوتی و تصویری یا تلفن های هوشمند اختصاص می دهند. این نسبت ممکن است در کشورهای دیگر کمتر باشد اما ضروری است رسانه های مکتوب و صوتی و تصویری از این فضا نهایت استفاده را ببرند به ویژه برنامه های کاربردی و اپلیکیشن ها اهمیت دارد و مخاطبان به این روش ها علاقه نشان می دهند.

سرافراز تاکید کرد: شناخت کامل محیط رسانه ای فعلی و فضای رسانه های نوین و مجازی به ما امکان می دهد تا بهره برداری درستی از فضا داشته باشیم و با کنار گذاشتن آنچه غلط است رویه درستی پیش رو بگیریم البته اینکه فردی 11 ساعت از جامعه دور شود و به رسانه ها اختصاص دهد تبعات منفی دارد که اعتیاد رسانه ای نام می گیرد در جامعه ما نیز نسل جوان ساعت ها با گوشی همراهشان ور می روند و حتی اگر با آن کاری نداشته باشند طبق همان اعتیاد رسانه ای مدام آن را از جیبشان در می آورند و دوباره در جیبشان می گذارند.

رئیس صدا و سیما ادامه داد: حریم های خصوصی اکنون نقض می شود و ارتباطات مجازی جای ارتباطات حقیقی را گرفته است که اینها بخشی از زیان های این فضا است و ما باید محیط را به درستی درک کنیم.

مذاکرات هسته ای مذاکرات 1 + 1.5 است

وی همچنین درباره مذاکرات هسته ای و اتفاقات روز نیز اظهار کرد: مذاکرات هسته ای که از انها 1+5 نام برده می شود یا 3+3 اطلاق می شود به تعبیر من این مذاکرات 1+ 1.5 است یک جمهوری اسلامی یک دیگر آمریکا و نیم کشورهای اروپایی هستند. فارغ از اینکه این مذاکرات به نتیجه برسد یا نرسد و به چه ترتیبی پیش برود در بهترین حالت توافق شکل می گیرد و همه خوشحال می شوند و مرحله جدید آغاز می شود گرچه احتمالا به این نتیجه نخواهیم رسد.

سرافراز تصریح کرد: زیاده خواهی های آمریکا و بی اعتمادی که ما به این کشور داریم تاثیرگذار است در همین پروسه یک سال اخیر ایران متعهدانه جلو رفته است و به تعهدات هسته ای خود عمل کرده حتی طبق تعهدات جدیدی که در مذاکرات ژنو انجام شد بازرسی های آژانس پی در پی در حال انجام است دوربین ها به صورت دائم روشن هستند و تمام مراکز را کنترل می کنند و فیلم های ضبط شده در اختیار آنهاست دفعات بازرسی ها نیز زیاد شده اما رسانه ای و تبلیغاتی نمی شود ایران در تعهداتی که در خلل مذاکرات برای اعتمادسازی بوده عمل کرده و میزان و حجم غنی سازی را کاهش داده است اما طرف مقابل یعنی آمریکا کاری نکرده است.

وی ادامه داد: تحریم های ظالمانه ای که برای ایران انجام شده چه ربطی به انسان های بی طرف دارد؟ آنها مراکز هسته ای و بانک مرکزی ما را تحریم کرده اند و سیاست هایشان را اعمال می کنند حتی به رسانه ملی نیز برخورد و تمام شبکه های ما را از ماهواره حذف کردند آنها دستور دادند تماما شبکه داران نه تنها صرفا پرس تی وی و العالم بلکه آی فیلم نیز که فقط فیلم و سریال پخش میکند از ماهواره ها حذف شود و غول رسانه های اروپا ماهواره داران را تهدید کردند که تمام فهرست شبکه های ما را قطع کنند وگرنه سرویس و خدماتی به آنها داده نمی شود و اینها به بهانه تحریم هسته ای ما بود.

رئیس جدید صدا و سیما تصریح کرد: با این حال آنها نتوانستند صدا ما را قطع کنند و ما را از نفس بیندازند تنها چهره خود را آشکار کردند و غرب که چند سالی است شعار آزادی بیان و آزادی رسانه ها را می دهد و نان این شعار را می خورد و حاضر شد این شعار را در مقابل ما مخدوش کند و تا این حد هزینه کرد اما کشور ما به کار خودش ادامه می دهد.

وی در پایان گفت: امیدوارم بتوانیم راه خودمان را به درستی ادامه دهیم از دعوتی که به عمل آمد و مرا به این مراسم دعوت کردند تشکر می کنم و از اینکه در جمع خبرگزاری ها و رسانه ها هستم خوشحالم.