سخنگوی هیات علمی هفتمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد نارضایتی اعضای هیات علمی این جایزه را از کاهش تعداد سکه های این دوره از 110 سکه به 30 سکه اعلام کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، دومین نشست خبری هفتمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد صبح امروز سه شنبه بیست‌وهفتم آبان با حضور مهدی قزلی دبیر اجرایی این دوره که همزمان سخنگوی هیات علمی جایزه امسال نیز هست، در محل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان برگزار شد.

وی در ابتدای این برنامه از برگزاری هفتمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد در روز دوشنبه هفته آینده سوم آذر در تالار وحدت خبر داد و گفت: در حال حاضر تقریبا برگزیدگان و برندگان جایزه برایمان روشن شده است، البته در بعضی موارد، نکاتی است که باید در جلسه هیات علمی نهایی شود.

قزلی ابراز امیدواری کرد که با کمک رسانه‌ها توجه ویژه‌ای به آثار برگزیده این دوره و همچنین دوره های قبل جایزه جلال صورت گیرد و آژانس‌های ادبی بتوانند این آثار را در داخل و خارج از کشور به صورت مناسبی معرفی کنند.

مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان همچنین از آماده سازی ویژه‌نامه‌ای برای هفتمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد و توزیع آن در میان حاضران در مراسم اختتامیه خبر داد و اضافه کرد: کار خوب دیگری که انجام شده است تهیه مستندی حاوی تصاویر کمتر دیده شده از جلال آل‌احمد است، از زندگی او در سال‌های پایانی عمرش و به نقل از شاهدان عینی و زنده ای که او را درک کرده اند. من امیدوارم بخش هایی از این مستند به اختتامیه برسد و مستند کامل هم در یکی از برنامه های تلویزیونی پخش شود.

سخنگوی هیات علمی این جایزه سپس گفت: امسال در بعضی از بخش‌ها، برنده نداریم و تقدیری داریم و در بعضی از بخش‌ها برنده داریم و تقدیری نداریم. از این حیث، دوره هفتم جایزه جلال با دوره‌های قبل شباهت ها و تفاوت هایی دارد علاوه بر این امسال نشانی طراحی شده است که به برندگان اعطا می شود. این نشان قرار بود امروز در این نشست خبری رونمایی شود که متاسفانه به جلسه نرسید.

قزلی در ادامه به ارائه گزارش آماری از نامزدهای هفتمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد پرداخت و گفت: امسال 20 کتاب نامزد جایزه جلال هستند و با توجه به اینکه یکی از کتاب‌ها دو نویسنده دارد، 21 نویسنده نامزد آن هستند. 6 نفر از این نامزدها زن و مابقی مرد هستند ضمن اینکه در هر بخش به جز نقد ادبی که دو نویسنده زن نامزد هستند، یکی از نویسندگان زن است.

همچنین به گفته وی، مسن ترین نامزد امسال جایزه جلال 65 سال و جوان‌ترین 31 سال دارد. همچنین کم‌حجم‌ترین کتاب، «گرمازدگی» نوشته فرشته احمدی و حجیم‌ترین کتاب 688 صفحه آقای فخرالدینی است. در بین رمان های نامزد هم کم‌حجم‌ترین رمان آقای صفدری با 144 صفحه و حجیم‌ترین کتاب «آه با شین» با 355 صفحه نوشته مزینانی است. میانگین سن نامزدهای جایزه امسال جلال، 47 سال و میانگین تعداد صفحات کتاب ها 250 صفحه است. سه نفر از نامزدها، کتاب اولی هستند که در نوع خود قابل تأمل است که یکی از آنها هم کتاب «روز حلزون» در بخش رمان است.

بنابر اعلام، دبیر جایزه جلال انتشارات سوره مهر و انتشارات ثالث با سه کتاب و قطره با دو کتاب دارای بیشترین تعداد کتاب های نامزد جایزه امسال جلال آل احمد هستند و ناشرانی مانند چشمه، ققنوس، مروارید، سخن، روزنه، رخداد نو، تیسا، خانه کتاب، آگه و... با یک کتاب در جمع ناشران چاپ کننده کتاب های نامزد این جایزه قرار گرفتند. دو تن از نامزدها آقای صابری و خانم عبدی در خارج از کشور به سر می برند ولی امیدواری نسبت به حضور آنها در اختتامیه هفتمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد وجود دارد.

قزلی در خصوص خبری که غروب روز گذشته از سوی مشاور معاونت فرهنگی وزارت ارشاد مبنی بر کاهش تعداد سکه های جایزه ادبی جلال آل‌احمد اعلام شد، گفت: قبل از حضور من در بنیاد شعر و ادبیات داستانی، کارگروهی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف بازنگری در جوایز حوزه کتاب شکل گرفته بود که در مورد ابقاء یا حذف جوایز و یا انتقال آنها به مرکزی دیگر و تعیین مجری آنها و همچنین در خصوص میزان و گستره جوایزف تصمیم گیری می کرد.

وی افزود: همین کارگروه بود که تصمیم گرفت جایزه ادبی جلال ال احمد به همراه جایزه پروین و جشنواره شعر فجر به بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان واگذار شود. در همین کارگروه بحث‌هایی هم در مورد تعداد سکه‌های جایزه جلال مطرح شده بود که بخشی از آن هم جمع‌بندی شد و به تصویب رسیده بود، اما بخشی دیگر هم، ریشه در مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی داشت و ما فکر می کردیم تعیین تکلیف در این مورد حالا که جایزه به قسمت گرم خود رسیده است، صورت نگیرد.

سخنگوی هیات علمی هفتمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد در ادامه با بیان اینکه من حامل پیام هیات علمی در این خصوص هستم، گفت: اعضای هیات علمی جایزه جلال از من خواستند که نارضایتی آنها را از اعلام این خبر ابراز کنم. به هر حال ما رایزنی هایی را با آقای صالحی (معاون فرهنگی وزیر ارشاد و دبیر هیات امنای جایزه جلال) شروع کرده‌ایم و امیدواریم در پایان هفته جاری، یک جلسه مشترک بین اعضای هیات علمی و آقای صالحی به عنوان دبیر هیات امنای جایزه جلال برگزار کنیم.

قزلی بار دیگر تاکید کرد: هیات علمی چندان خرسند نبوده و نیست که در این دوره از جایزه ادبی جلال آل‌احمد، رقم مالی جوایز کاهش پیدا کند و با 30 سکه برای افراد برگزیده برگزار شود.

وی با بیان اینکه ما تمام تلاش مان را برای اطلاع رسانی شفاف و در فضایی صمیمی با خبرنگاران در خصوص جایزه جلال انجام داده ایم، ضمن معرفی داوران هفتمین دوره این جایزه، از نمایندگان رسانه‌های گروهی خواست برای کسب اطلاع از اسامی منتخبین این دوره از جایزه یاد شده، با داوران تماس نگیرند و به گفته خود، آنها را تحت فشار قرار ندهند.

دبیر جایزه ادبی جلال آل‎‌احمد در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مطابق اساسنامه این جایزه، وزارت ارشاد اختیار تغییر در سطح مالی جایزه جلال آل‌احمد را دارد؟، ضمن اشاره به اظهارات همایون امیرزاده، مشاور علمی، فرهنگی و مدیریتی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: جایزه ادبی جلال آل‌احمد یک هیات امنا، یک هیات علمی و یک هیات داوران دارد. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس هیات امنای جایزه جلال هم هست و از طرفی هیات امنا، برگزاری این جایزه را به وزارت ارشاد و معاونت فرهنگی آن محول کرده است.

قزلی با بیان اینکه هم معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و هم شورای عالی انقلاب فرهنگی، شأنیت آن را دارند که در خصوص نحوه برگزاری جایزه جلال تصمیم بگیرند، در عین حال گفت: اما اینکه کارگروه بازنگری در جوایز حوزه کتاب معاونت فرهنگی می تواند یا نمی تواند در تغییر رقم مالی جایزه جلال تصمیم بگیرد من این را نمی دانم و لذا این مساله باید دقیق‌تر بررسی شود.

وی همچنین در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که معتقد بود به نظر می رسد آثاری که به عنوان نامزد هفتمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد معرفی شده اند، از ارزش‌های ادبی قابل قبول برخوردار نیستند، بیان کرد: با توجه به حضور 12 نفر از چهره‌هایی که در حوزه ادبیات، دارای کارنامه قابل قبول و جدی هستند، به عنوان داور و همچنین 9 نفر به عنوان هیات علمی، به نظر من نمی توان در مورد جایگاه ادبی این 20 نفر- توضیح اینکه بلقیس سلیمانی در هر دو بخش عضویت دارد- تشکیک کرد.

مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی در عین حال با اشاره به بیانیه های هیات دوران هر بخش از جایزه جلال و اظهار امیدواری آنها نسبت به بهبود وضعیت کیفی آثار، تاکید کرد: نکته روشن این است که این بضاعت ادبیات ما در سال 1392 است و البته توسط این هیات علمی و این هیات داوران بررسی شده اند با این وجود من فکر می کنم روند ماجرا نشان می دهد که آثار نامزد هفتمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد، خیلی از سطح پایینی برخوردار نیستند.

قزلی همچنین تاکید کرد: به عنوان کسی که در حوزه ادبیات کار می کند، تا پیش از اینکه برگزاری جایزه جلال به بنیاد شعر و ادبیات داستانی، نظر شخصی من این بود که تعیین تعداد 110 سکه برای این جایزه، خارج از عرف بوده و اختلافی که با جوایز دیگر بوجود آمده است، اختلاف خوبی نبوده است و همین باعث شده که حول و حوش جایزه جلال حاشیه های زیادی بوجود بیاید، از جمله اینکه باعث شده امتیاز اثر برگزیده در این جایزه از 80 به 90 برسد. همچنین شاید همین مساله غیرعرفی بودن میزان جایزه جلال بوده که به آن ضربه زده، کمااینکه در 6 دوره گذشته، فقط در یک دوره اثری به عنوان برگزیده، انتخاب و معرفی شده است. نظر من این نیست که ارزش مالی این جایزه باید کم می شد، اما باید عرفی می شد، مثلا ارزش مالی جایزه کتاب سال هم باید 100 سکه می شد.

وی ادامه داد: وقتی کسی 30 سال زحمت می کشد و حاصل کشف و شهود و دانش و تجارب خود را در یک کتاب خلاصه می کند، شاید واقعا حقش باشد که با اعطای 110 سکه از او تقدیر شود در حالی که شما می بینید که در حوزه‌های ورزشی و هنری، کسانی هستند که با رقم هایی بیشتر از اینها تجلیل می شوند.

دبیر هفتمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد در پایان این نشست خبری از تمامی کسانی که به نوعی با این نویسنده فقید و آثارش انس و الفتی داشته اند، همشهری هایش از تهران، طالقان و اسالم، دانشجویان حوزه ادبیات داستانی و  هنرجویان حوزه داستان کوتاه و بلند و نیز بستگان جلال آل احمد و مسئولان فرهنگی خواست تا در آئین اختتامیه این دوره حضور بهم برسانند.