رضا امیرخانی گفت: رسانه ملی فعلاً با نویسنده مُرده بیشتر از نویسنده زنده رفیق است و در همین هفته کتاب، ما تقریباً نویسنده ای در تلویزیون ندیدیم.

به گزارش خبرنگار مهر، برنامه تلویزیونی مناظره با موضوع سرانه مطالعه و علت پائین بودن کتابخوانی در کشور، از ساعت ۱۶:۳۰ امروز جمعه با حضور محمود آموزگار رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، رضا امیرخانی نویسنده و پژوهشگر ادبی، محسن پرویز نایب رئیس انجمن قلم ایران، محمدرضا جوادی یگانه رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، محمدحسین نوش آبادی معاون پارلمانی و حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حمیدرضا کفاش معاون پژوهشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش، از شبکه یک سیما آغاز شد.

پاسخ امیرخانی به سوال یک کارگر فقیر درباره مطالعه کتاب

بخشی از این برنامه تلویزیونی، به پاسخ دهی به سوالات مخاطبان برنامه اختصاص داشت که طی آن رضا امیرخانی نویسنده در پاسخ به این پرسش که یک کارگر ساده که ساعات زیادی را مشغول کار است، کی و با چه پولی کتاب بخواند؟ گفت: واقعیت این است که هزینه کتاب در میان سایر هزینه ها بسیار پائین است و به نظر من مردم می توانند به جای اینکه یک غذای خاص پرهزینه بخورند، کتاب بخرند.

جوادی یگانه: نظام توزیع فعلی بن باید اصلاح شود

محمدرضا جوادی یگانه رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات هم در پاسخ به سوالی درباره علت فقدات نظام حمایتی درست برای دانش آموزان و دانشجویان جهت خرید کتاب های مورد نیازشان، گفت: به نظر من نظام حمایت هایی مانند ارائه بن کتاب به دانش آموزان بهتر از حرکت به سمت حمایت هایی مانند معافیت مالیاتی برای ناشران است. البته نظام توزیع فعلی بن باید اصلاح شود چون متناسب و متوازن نیست.

زنگ کتاب در مدارس منتظر تصویب شورای عالی آموزش و پرورش

حمیدرضا کفاش معاون پژوهشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش نیز در پاسخ به سوالی در مورد سرانجام زنگ کتابخوانی در مدارس، گفت: دستورالعمل ایجاد این زنگ برای دوره ابتدایی صادر شده که در حال حاضر در یک زنگ کامل و یا نیمی از یک زنگ در دوره ابتدایی اجرا می شود. در مورد دوره متوسطه اول و دوم نیز ماده واحده ایجاد این زنگ در انتظار تصویب شورای عالی آموزش و پرورش است.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد چگونگی اطلاع رسانی این وزارتخانه به معلمان برای خرید کتاب مناسب گفت: در دبیرخانه مشخصی که ما در وزارتخانه ایجاد کرده ایم که تازه ترین کتاب های ناشران برای ما توسط آنها ارسال و خلاصه آنها با تصویر در قالب کتاب نامه برای مدارس ارسال و در قالب سایت دفتر انتشارات کمک آموزشی نیز در دسترس است.

امیرخانی: تیم ملی کتابمان معلوم نیست

رضا امیرخانی نیز در پاسخ به سوالی در مورد توجه رسانه ملی به کتاب گفت: رسانه ملی فعلاً با نویسنده مرده بیشتر از نویسنده زنده رفیق است و همین است که در هفته کتاب تقریباً نویسنده ای در تلویزیون ندیدیم. من در یک تجربه شخصی خودم شاهد بودم که با حضورم در یک برنامه تلویزیونی باعث افزایش ۱۰ درصدی فروش کتاب خودم طی دو هفته شدم.

وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود خطاب به رسانه ملی گفت: طبق بهترین آمار مردم در کشور ما سالی ۳ تا ۴ کتاب می خوانند و ما باید آنها را تشویق کنیم بروند سراغ کتاب پنجم. از سویی ما ۵۰ هزار عنوان کتاب داریم که سالیانه در کشور چاپ می شوند ولی انتخابشان برای مردم سخت است. به نظرم اصل مساله این است که ما تیم ملی کتابمان معلوم نیست.

وی ادامه داد:  ما حاضر نیستیم در رسانه ملی تیم ملی کتاب را به مردم معرفی کنیم. نام کتاب و نام نویسنده و ناشر را بیاوریم و به آنها بگوییم حرف اصلی ما در این زمینه چیست و باید به سراغ چه بروند؟ آنها را در میان این همه کتاب رها کرده ایم که خود انتخاب کنند؛ مثل انتخاب تیم ملی از میان همه تماشاگران یک استادیوم که به طور طبیعی هر انتخابی در آن با درصد بالا اشتباه است.

پرویز: حدف یارانه کاغذ ناشران مصوبه برنامه توسعه پنج ساله کشور بود

محسن پرویز نیز در پاسخ به انتقادی در مورد مساله حذف یارانه کاغذ در دوره مسئولیتش در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، گفت: من در دوره مسئولیتم، تنها مجری این کار بودم و این موضوع، مصوبه برنامه توسعه پنج ساله کشور بود. علت این تصمیم نیز این بود که بسیاری از ناشران، کاغذ یارانه ای گرفتن را بهانه کرده بودند برای دریافت مجوز نشر و ما سعی کردیم با این کار یارانه را به سمت تولید کننده هدایت کنیم.