گرگان – خبرگزاری مهر: سخنگوی شورای اسلامی شهر گرگان از تاثیر حماسه روز پنج آذر مردم گرگان در پیروزی انقلاب اسلامی ایران سخن گفت.

به گزارش خبرنگار مهر، ناصر گرزین شامگاه یکشنبه در نشست تخصصی حماسه روز پنجم آذر گرگان که در دانشگاه آزاد اسلامی شهرستان گرگان برگزار شد سخنان خود را با گرامیداشت حماسه پنجم آذر آغاز کرد و گفت: آنچه که در روز پنجم آذر در گرگان اتفاق افتاد در شکل گیری پیروزی انقلاب اسلامی نقش داشت.

گرزین افزود: تاریخ، مجموعه ای از رویدادها است که سرگذشت و سرنوشت جوامع با آن گره خورده است و کشوری که تاریخ نداشته باشند، بی هویت و بی ریشه است.

وی با بیان اینکه شهر گرگان دارای هویتی 7 هزار ساله است اظهار کرد: اتفاقی که در روز پنجم آذر گرگان رخ داد را می توان نمادی از شهیدپرور بودن گرگانی ها نام برد.

وی بیان کرد: با مرور تاریخ در روز پنجم آذر 57، متوجه خواهیم شد حماسه ای که مردم گرگان در این روز به وجود آوردند در پیروزی انقلاب اسلامی موثر بوده است.

سخنگوی شورای اسلامی شهر گرگان به بیان چگونگی شکل گیری حماسه پنجم آذر اشاره کرد و گفت: حماسه روز پنجم آذر در پی بی احترامی ماموران شاه خائن به حرم امام رضا (ع) و دستور عزای عمومی بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی، در شهرهای مختلف کشور شکل گرفت.

گرزین ادامه داد: در شهر گرگان، تجمع مردمی بزرگی از امامزاده عبدالله شکل گرفت و این تجمع توسط ماموران رژیم پهلوی به خاک و خون کشیده شد.

وی خاطرنشان کرد: در این روز، شهر گرگان 14 شهید و 150 مجروح تقدیم انقلاب اسلامی کرد و اتفاقات دیگری نیز در این روز رقم خورد.

وی تصریح کرد: بیمارستان پنجم آذر، 2 بار مورد حمله قرار گرفت و این موارد نشان دهنده بصیرت و بیداری مردم گرگان است.

ناصر گرزین با بیان اینکه پنجم آذر را روز ملی و واقعی گرگان می دانیم گفت: ما باید تلاش کنیم این روز را به نسل جدید مردم گرگان به خوبی معرفی کنیم.

وی پیشنهاد کرد: ثبت واقعه پنجم آذر در تقویم رسمی کشور و دیدار با مقام معظم رهبری از خواسته های دیرینه مردم گرگان است. همچنین می توانیم از کالبد شهری برای معرفی هرچه بهتر اتفاقات روز پنج آذر استفاده کنیم.

 

حماسه پنجم آذر لبیک مردم گرگان به ندای رهبرشان بود

 یک استاد دانشگاه گفت: مردم گرگان در پاسخ به ندای رهبرشان، حماسه روز پنجم آذر را آفریدند.

"قاسم حاجی محمدی" گفت: مردم گرگان در روز پنج آذر به ندای رهبرشان لبیک گفتند و در این روز حماسه آفریدند.

حاجی محمدی افزود: تجمعاتی که پیش از این روز شکل می گرفت، به آرامی انجام می شد و مشکل خاصی به وجود نمی آورد اما پنجم آذر ماجرا متفاوت بود.

وی ادامه داد: به دلیل اهمیت ماجرا و پیام انقلابی رهبر، تمام مردم ایران به این پیام لبیک گفتند و گرگان از جمله شهرهایی بود که مردم با شور و حرارت در راه پیمایی شرکت کردند.

وی با بیان اینکه تعداد شهدا و مجروحان گرگان بیش از سایر شهرها بود گفت: اینکه حضرت امام خمینی (ره) پنجم آذر را به عنوان روز بسیج مستضعفین انتخاب کرده است، جرقه اش در قیام های مردمی شهرهای قم و مشهد و همچنین روز پنج آذر گرگان زده شده است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: امام به خاطر حفظ دستاوردهای انقلاب اسلامی، پنجم آذر را به عنوان روز بسیج مستضعفین نام گذاری کرد.

حاجی محمدی خاطرنشان کرد: معمولاً در هر کشوری، جایگاه ویژه ای برای ایثارگران در نظر می گیرند و آن روز باید برجسته تر باشد اما به خاطر وجود برخی افراط ها و تفریط ها چنین روزی در کشور ما جایگاهی ندارد.

وی تصریح کرد: ما از نزدیک مشاهده کردیم که چگونه مردم گرگان در پاسخ به فرمان رهبرشان، با دست های خالی در برابر نیروهای تا دندان مسلح رژیم پهلوی ایستادند.

وی از لزوم ثبت ملی روز پنجم آذر سخن گفت و افزود: حماسه ماندگار مردم گرگان در روز پنج آذر باید همانند روزهای ارزشمند دیگر در تاریخ انقلاب اسلامی به ثبت ملی برسد و باید مراسم این روز را باشکوه برگزار کنیم.

قاسم حاجی محمدی پیشنهاد کرد: حماسه مردم گرگان می تواند در قالب جزوه های آموزشی و طرح های دیگر در آموزش و پرورش به اجرا در بیاید و روحانیون در مساجد و خطبه های خود به بیان آن بپردازند.

واقعه ای مهم تر از حماسه پنج آذر در تاریخ گرگان نداریم

مورخ و پژوهشگر گرگانی از حماسه مردمی روز پنج آذر به عنوان مهم ترین واقعه تاریخ شهر گرگان نام برد.

"غلامرضا خارکوهی" به بیان جزئیات این روز پرداخت و گفت: بیش از 8 هزار گلوله در شهر کوچک گرگان به سمت مردم شلیک شد.

خارکوهی افزود: در حالی که ماموران می توانستند با چند شلیک هوایی و پرتاب گاز اشک آور، مردم را متفرق کنند، برای سرکوب قیام آن ها بیش از 8 هزار گلوله استفاده کردند و عده زیادی را کشته و مجروح ساختند.

وی در خصوص شکل گیری حماسه روز پنجم آذر گفت: در تاریخ 29 آبان سال 57، تظاهراتی علیه رژیم پهلوی در مشهدمقدس صورت گرفت و مردم برای فرار از دست ماموران پهلوی به سوی حرم امام رضا (ع) پناه بردند.

وی ادامه داد: اما زمانی که مردم به حرم پناه بردند، ماموران نیز داخل حرم شدند و به سمت آن ها گلوله شلیک کردند.

این مورخ و پژوهشگر گرگانی اظهار کرد: بی احترامی ماموران به حرم امام رضا (ع)، مهم تر از تیراندازی آن ها به سمت مردم بود و مردم که چنین جسارتی را از آن ها دیده بودند تحمل نکردند و قیام کردند.

خارکوهی تصریح کرد: مردم آن زمان بسیار به اهل بیت احترام می گذاشتند و پیامی که امام خمینی (ره) در روز چهارم آذرماه صادر کرد، دهان به دهان به مردم شهرها و روستاهای مختلف گرگان پخش شد و در روز پنج آذر بیش از 30 هزار نفر در تظاهرات شرکت کردند.

وی پیشنهاد کرد: در تاریخ شهر گرگان واقعه ای مهم تر از روز پنج آذر نداریم و باید این روز به عنوان "روز گرگان" انتخاب شود.