به گزارش خبرگزاری مهر، ابوذر ابراهيميتركمان، رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، در آيين افتتاحيهي نهمين دور گفتوگوي ديني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با شوراي پاپي گفتگوي اديان واتيكان گفت: گفتوگو روشي است كه خداوند آن را براي ما پسنديده است تا بتوانيم در سايهي گفتوگو به حركت درآييم؛ زيرا گفتوگو مانع غرق شدن انسان در باورهايش ميشود و اگر در فضايي به دور از تعصبات انجام پذيرد، سود آن به همهي طرفهاي گفتوگو خواهد رسيد. بنابراين بايد با جديت تمام در صدد پرهيز از جدل باشيم؛ زيرا تصور قبولاندن باور خود به ديگري خطر بزرگي است كه ميتواند گفتوگوها را به جدل بكشاند. گفتوگو را نبايد وسيله جديدي براي به نابودي كشاندنِ باورهاي طرف مقابل و واداشتن او به عقبنشيني دانست.
وي افزود: مسلمانان در گفتوگو با مسیحیان و یهودیان، متکی به تعالیم قرآن هستند که همه اهل کتاب را به گردآمدن در پیرامون توحید که میان هر سه دین، مشترک است و به پرهیز از بندگی و بردگیِ غیر خدا دعوت میکند.
رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، در بخش ديگري از سخنان خود اظهار كرد: موضع كليساي كاتوليك واتيكان در خصوص رابطهي كليسا با اديان غيرمسيحي به طور اصولي در بيانيهي شوراي دوم واتيكان به تاريخ 21 نوامبر 1964 تصويب و صادر شد. اين موضع بسيار دقيق و هوشمندانه است و ما امروز در زماني نه چندان دور از سالروز اين بيانيه، دور نهم گفتوگوي ديني را برگزار ميكنيم.
وي افزود: انتظار ميرود همه ادیان با انشعابات درونی آنها، اقدام به پالایش میراث دینی خودشان از هر نوع نص عقلستیز یا اخلاقگریز كنند. فاصله گرفتن از تفاسیر لفظی و ظاهری و توجه به تفاسیر عقلی، از ضرورتهای ادیان در زمان ماست. جمود بر همین ظواهر متون مقدس ادیان، منشأ بسیاری از بدفهمیها و بدکرداریها بوده و است.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي تأكيد كرد: فعال کردن ظرفیتهای هرکدام از ادیان و مذاهب در خدمت گفتوگو و تقریب، و ارايهی قرائتهای روادار و تکثرگرا، از جمله خدماتی است که ادیان میتوانند به صلح جهانی و شکلگیری دنیایی عاری از خشونت تقدیم کنند.
وي ادامه داد: خوشبختانه کلیسای کاتولیک واتيكان، گامهای بزرگی را در راه گفتوگوی ادیان برداشته و همواره کشور ما یکی از طرفهای جدی در این گفتوگوها بوده است، همچنانکه شورای جهانیِ کلیساها هم در این میان به خوبی نقشآفرینی کرده است.
وي همچنين با بيان اين نكته كه امروز پیامی که باید از زبان عالمان و پیروان ادیان باید به گوش جهانیان رسانده شود، دعوت به تعقل است، اظهار كرد: دعوت به تعقل، یعنی فراخوانی به ایمان. یعنی رهنمون شدن به خدا که آفرینندهی عقل در انسانهاست. شباهت آدمی به خدا در همین عقلی است که فقط آدمی از آن برخوردار، و به تمام کائنات برتری یافته است. همین برتري، آدمی را شایستهی خلافت خدا بر روی زمین ساخته است.
ابراهيميتركمان تأكيد كرد: امروزه ادیان گوناگون نباید در دعوت دینی خود، فقط بر دعاوی خاص دین خودشان تأکید کنند؛ بلکه باید پیروانشان را به تعقل نیز فرا بخوانند. یک مؤمن عاقل بر بیشمار مدعیان نابخرد ایمان برتری دارد.
وي همچنين با اشاره به خشونتهاي موجود در سطح جهان، گفت: باید بپذیریم که بخش زیادی از خشونتها و تروریسمی که به نام دین یا تحت عناوین دیگر صورت میگیرد، ناشی از دههها تحقیر و بیعدالتیهایی است که قدرتهای بزرگ یا حکومتهای استبدادی در حق آنها روا داشتهاند.
ابراهيميتركمان ادامه داد: امروزه شاهد شکلگیری ائتلافی ضدگروه تروریستی داعش هستیم. فارغ از انگیزههای برخی قدرتهای بزرگ و برخی از دولتهای منطقه که خود در تکوین یا تجهیز این گروه تروریستی و همانندهای آن نقش داشتهاند، به نظر ما میرسد که مفیدتر و مؤثرتر از قدرتهای سیاسی، این رهبران ادیان به ویژه ادیان ابراهیمی و توحیدی هستند که اگر علیه انواع گوناگون تروریسم، اعم از دولتی و گروهکی، ائتلاف و مواضع مشترک و قاطعی اتخاذ کنند، هم نقششان صادقانهتر تلقی میشود و هم مقبولیت بیشتری در میان تودهها خواهند یافت. مهمترین تأثیر ورود ادیان به این عرصه، میتواند فرهنگسازی و واکسینه کردن مؤمنان در برابر نابخردان تندرو و خشونتطلب باشد.
ترکمان افزود: پيشنهاد ميكنم كه مجمع مشتركي با عضويت نمايندگان و رهبران مسلمان و مسيحي به منظور اشاعهي صلح، عدالت و همزيستي مسالمتآميز در جهان بين مركز گفتوگوي اديان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي و شوراي پاپي گفتوگوي اديان واتيكان ايجاد شود، تا اعضاي اين مجمع بتوانند پيام و ديدگاههاي اسلام و مسيحيت را به ويژه در زمانهاي بحراني و در پاسخ به رفتارهاي خشونت آميز و يا رفتارهايي كه به نام دين انجام ميپذيرد و مورد پذيرش اديان نيست، را به صورت بيانيهي مشترك و يا در صورت لزوم به صورت سفر اعضاي مسلمان و مسيحي، ابلاغ كنند.
نهمين دور گفتوگوي ديني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با شوراي پاپي گفتگوي اديان واتيكان با عنوان «گفتوگوي سازندهي مسلمانان و مسيحيان براي مصلحت جامعه» به رياست ابوذر ابراهيميتركمان، رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي و كاردينال ژان لويي توران، مشاور عالي و مسئول گفتوگوي ديني پاپ فرانسيس رهبر كليساي جهاني كاتوليك، عصر امروز سهشنبه چهارم آذر در حسينيهي الزهراي (س) اين سازمان آغاز شد.