به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان یکی از استانهای مستعد در زمینه کشاورزی است، شغل اکثر مردم این استان به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم در زمینه کشاورزی است و مهمترین فعالیتهای اقتصادی استان نیز در این خصوص برنامه ریزی شده است. سالانه در استان کرمان بالغ بر ۶.۵ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی کشت می شود که درصد قابل توجهی از ارزآوری استان کرمان در این چارچوب تعریف شده است.
میوه های جنوب کرمان سر سفره روسها
تولید انواع محصولات کشاورزی به خصوص در جنوب استان کرمان زمینه را برای صادرات محصولات کشاورزی به بازارهای هدف فراهم کرده است به گونه ای که بخشی از این محصولات به بازارهای مصرف کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و اروپا ارسال می شود اما طی ماههای اخیر تحولی در زمینه صادرات محصولات کشاورزی در جنوب کرمان ایجاد شده و دریچه صادرات به روسیه به صورت خاص باز شده است.
تولید محصولات خارج از فصل به دلیل وجود آب و هوای معتدل در جنوب کرمان و حاصلخیزی خاک در فصلهای مختلف سال زمینه را برای تولید همیشگی محصول در مزارع استان کرمان فراهم کرده است و همین امر توجه تجار عرب و روس را به خود جلب کرده است.
در حالیکه در گذشته ای نه چندان دور کشور مجبور به واردات محصولاتی از جمله سیب زمینی و پیاز بود این روزها بازارهای کشورهای مجاور با استفاده از پیاز و سیب زمینی تولید شده در این مزارع و در قالب طرح استمرار تامین می شوند.
نکته قابل توجه ارگانیک بودن بسیاری از محصولات در جنوب کرمان است و در نهایت همین مزیتها بازارهای بین المللی را به سمت تولید کنندگان این بخش از استان کرمان سوق داده است به گونه ای که هیئتهای مختلف تجاری بین المللی این روزها از پتانسیلهای کشاورزی استان کرمان و به خصوص جنوب کرمان بازدید می کنند.
پس از تحریمهای غرب علیه روسیه و عدم تامین بازار میوه و تره بار این کشور از سوی کشورهای اروپایی هم اکنون روسیه به دنبال افتتاح بازارهای جدید و پایدار در منطقه است و در این زمینه اقدامات گسترده ای آغاز کرده که استان کرمان نیز باید بتواند با ایجاد جذابیت و تامین نیاز این کشور نیازهای روز این بازار مصرف روسیه را فراهم کند.
راه اندازی فرودگاه جیرفت که پس از چندین سال صورت گرفته است زمینه فرود هواپیماهای باری پهن پیکر برای صادرات روزانه محصولات کشاورزی را در منطقه جنوب کرمان فراهم کرده است با این وجود توجه به بسته بندی و درجه بندی صحیح محصولات کشاورزی و افزایش تولیدات ارگانیک در این منطقه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
لزوم معرفی توانمندیهای کشاورزی جنوب کرمان در کشورهای مصرف کننده
در همین راستا برپایی نمایشگاههای محصولات کشاورزی جنوب استان کرمان در کشورهای مقصد می تواند نقش تعیین کننده ای ایفا کند.
مدیر عامل شرکت خدمات کشاورزی جنوب استان کرمان در گفتگو با مهر اظهار داشت: جنوب استان کرمان گلخانه ای طبیعی محسوب می شود که در کنار در دسترس بودن آب مورد نیاز، زمینی حاصلخیز و مطلوب برای کشت در چهار فصل سال دارد.
نجات شفیعی یکی از راههای معرفی محصولات کشاورزی جنوب کرمان را ایجاد برندهای معتبر برای این محصولات و معرفی آنها به بازارهای مصرف از طریق برپایی نمایشگاههای محصولات کشاورزی دانست و افزود: باید در این خصوص برنامه ریزی کنیم و تولید صادرات محور را در دستور کار قرار دهیم.
لزوم برندسازی برای محصولات کشاورزی جنوب کرمان
شفیعی ادامه داد: هم اکنون به دلیل عدم تعریف سیستم حمل و نقل، بازاریابی و عرضه مناسب و خلاء های موجود بسیاری محصولات کشاورزی استان کرمان به استانهای دیگر منتقل و به نام سایر استانها در بازار عرضه می شوند که باید جلوی این کار گرفته شود و محصولات با نشان خاص جنوب کرمان وارد بازار شوند.
وی بازار روسیه را یکی از بازارهای مقصد محصولات کشاورزی جنوب کرمان دانست و تاکید کرد: باید با فعالیت مناسب زمینه صادرات محصول به کشورهای عربی و روسیه را فراهم کنیم ضمن اینکه در حال حاضر نیز بسیاری از محصولات جنوب کرمان به کشورهای مختلف جهان صادر می شوند.
لزوم بازاریابی برای مرکبات ارگانیک/ آغاز برداشت محصول باغهای پهناور جنوب کرمان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان نیز در گفتگو با مهر در خصوص وضعیت تولیدات کشاورزی جنوب کرمان اظهار داشت: هم اکنون سالانه میلیونها تن محصولات کشاورزی در باغها، گلخانه ها و مزارع شهرستانهای جنوبی استان کرمان تولید و روانه بازار مصرف می شود.
سید یعقوب موسوی افزود: هفت شهرستان جنوبی استان کرمان قابلیتهای بسیار بالقوه ای در زمینه کشت و تولید محصولات مختلف کشاورزی در فصولی از سال را دارند که در سایر استانهای کشور شاهد برف و یخبندان هستیم و نیاز بازار را تامین می کنند.
وی تصریح کرد: محصولاتی مانند مرکبات استان کرمان از جایگاه قابل توجهی در کشور برخوردار است و از جمله قطبهای تولید مرکبات کشور محسوب می شویم و از همه مهمتر اینکه هیچ گونه سم و کودی در تولید این محصولات به کار نرفته است.
موسوی ادامه داد: یکی از برنامه های ما افزایش تولید محصولات ارگانیک و راهیابی به بازارهای تجاری در راستای سودآوری و تولید اقتصادی و با حداکثر سود است که در این راستا تامین نیاز کشورهای مختلف از جمله روسیه را در دستور کار قرار داده ایم و در این زمینه اقداماتی هم صورت گرفته است.
این مسئول افزود: بازاریابی، بستهبندی، صنایع فرآوری و تبدیلی، صادرات باید محور اصلی کشاورزی در جنوب استان باشد.
وی افزود: به زودی کار برداشت مرکبات جنوب استان کرمان آغاز می شود و عملا از نیمه آبان ماه برداشت این محصولات که در طیفها و کیفیت بسیار بالا و فاقد هر گونه سم پاشی هستند انجام می شود و تا دیماه نیز به تدریج محصولات مختلف وارد بازار مصرف می شود.
موسوی افزود: در بازار داخلی نیز نیاز استانهای یزد، اصفهان، تهران، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و استان کرمان را تامین خواهیم کرد.
وی پیش بینی کرد که در سال جاری از مجموع ۳۴ هزار هکتار باغهای مرکبات کشاورزی ۵۲۰ هزار تن محصول مرکبات برداشت و وارد بازار مصرف شود و بخشی از این محصول نیز به کشورهای متقاضی صادر خواهد شد.
وی گفت: در همین مدت نیز کار کشت و برداشت محصولات دیگر نیز به خصوص در طرح استمرار انجام می شود و زمینه مناسبی برای توسعه اقتصادی بر مبنای کشاورزی در کرمان مهیا می کند.
..................................................
گزارش: فاطمه عقیلی نسب