قم - مرجع تقلید شیعیان گفت: اگر حوزه، نظام و جامعه با فرهنگ غنی و قوی کتاب و عترت هماهنگ نباشند خطر تکفیر همیشه جامعه اسلامی را تهدید کرده و می‌کند.

به گزارش خبرنگار مهر، آیت‌الله العظمی عبدالله جوادی آملی شامگاه چهارشنبه در نشست دوره‌ای اساتید سطوح عالی و خارج حوزه علمیه قم اظهار کرد: عنصر محوری تکفیر تعصب جاهلی از یک سو و قدرت از سوی دیگر است که وقتی این دو عنصر کنار هم باشند، شمشیر هم اعلام حضور می‌کند.

وی با بیان اینکه انبیای الهی را مشرکان کشتند نه ملحدان، تاکید کرد: ملحدان برای کشتن پیغمبران قیامی نداشتند چون تعصب مذهبی نداشتند. تعصب مشرکان جاهلی بود برای اینکه تصدیق و تکذیب اینها در مدار قبول و نکول بود.

این مرجع تقلید به احادیث مربوط به اهمیت طلب علم اشاره کرد و افزود: هر مشکلی که در جامعه به وجود آمد در اثر بی‌سوادی و قدرت متعصبانه بود.

آیت‌الله جوادی آملی تاکید کرد: اگر حوزه، نظام و جامعه با فرهنگ غنی و قوی کتاب و عترت هماهنگ نباشد خطر تکفیر همیشه جامعه اسلامی را تهدید کرده و می‌کند.

ابراهیم سوزی محصول فکر تکفیری‌ها بود

وی اظهار کرد: ابراهیم سوزی محصول فکر تکفیری‌ها بود وگرنه در خاورمیانه ملحد هم داشتیم؛ این جاهلیت مذهبی است که وقتی با قدرت هماهنگ شد شمشیر را به همراه دارد.

این مرجع تقلید گفت: اینکه یک کشیش، قرآن را می‌سوزاند نشات گرفته از همین فکر است یا گالیله را همین تفکر کشته است.

به اعتقاد این مفسر بزرگ قرآن کریم، این طور نیست که خطر تکفیر تازه آمده باشد بلکه هر جاهل معتدلی شمشیر به دست است.

آیت‌الله جوادی آملی تاکید کرد: حوزه، حوزه فقه و اصول است و اگر فقه مقارن مرحوم علامه طباطبایی با کلام مقارن دیگران همراه می‌شد ما نجات پیدا می‌کردیم.

وی خطاب به اساتید حوزه گفت: اگر حوزه که رسالتش به دوش شما بزرگواران است، به فقه و اصول بسنده نکند و به وحی و نبوت و امامت و کارهای کلامی بپردازند، حوزه فعالی است که دیگر سخن از گالیه سوزی و قرآن سوزی نیست.

درست فکرکردن وظیفه حوزویان است

آیت‌الله جوادی آملی وظیفه استادان حوزه را درست فکرکردن دانست و اظهار کرد: این مدیریت فهیم و درست فکرکردن است که حوزه را نجات می‌دهد.

این مرجع تقلید افزود: سید مرتضی وقتی حوزه علمیه نجف را عهده‌دار شد هم وقف را احیا کرد و هم حوزه علمیه را ولی نه به فهم وقف عمل شد نه به فهم حوزه علمیه.

استاد برجسته حوزه علمیه تاکید کرد: اگر سید مرتضی، حوزه را مدیریت نمی‌کند که شیخ طوسی پرورش نمی‌یافت که دو کتاب اربعه را بنویسد.

وی اضافه کرد: مدیر حوزه باید تشخیص دهد چه کسی بااستعداد است که به درد رهبری آینده، مرجع، تفکر عقلی یا تفکر نقلی می‌خورد تا بشود سید مرتضی، شیخ طوسی، قاضی عبدالجبار و... تربیت کند.

تا زمانی که گفتمان علمی باشد، شمشیر نیست

آیت‌الله جوادی آملی با بیان اینکه تا زمانی که کتاب و علم و گفتمان علمی باشد، شمشیر نیست اظهار کرد: وقتی اینها نباشد و قدرت جاهلی باشد، شمشیر هم هست.

وی گفت: چرا ابن تیمیه‌ها مرتب اموی و معاویه را سلف صالح می‌دانند؟ چون هم آنها خواستند اینها جبری فکر کنند، هم تفکر جبر به سود دستگاه اموی و حکومت حاکمان زورگو بود.

وی ترویج تفکر کلامی توسط حوزه‌های علمیه را اقدامی لازم دانست و افزود: باید در حوزه‌های علمیه، آیه محکمه و علوم عقلی و تفسیر و کلام و نهج البلاغه داشته باشیم.

قدردانی از برگزارکنندگان کنگره تکفیری‌ها

این مرجع تقلید با تاکید بر اینکه مسئله گالیله سوزی و قرآن سوزی همیشه هست اظهار کرد: اگر آیه محکمه جای خودش را در حوزه باز می‌کرد ما در هفته وحدت و در مورد تقریب خیلی حرف داشتیم.

وی خطاب به استادان حوزه گفت: شما چشم و چراغ حوزه هستید و آیه محکمه را آیه محکمه قرار دهید، فریضه عادله را فریضه عادله قرار دهید و سنت قائمه را سنت قائمه بدانید و نهج البلاغه را کتاب درسی قرار دهید.

وی با اشاره به حضور طلاب بیش از ۷۰ کشور در قم گفت: به لطف الهی و بر اساس پیام خون شهدا، از شرق و غرب در قم حضور دارند. این شهر باید آنچنان مهد آیه محکمه و فریضه عادله و سنت قائمه که این ۷۰ ملیت را تامین کند.

آیت‌الله جوادی آملی در پایان سخنان خود با قدردانی از مراجع تقلید که کنگره جریان های تکفیری و افراطی را برگزار کردند، گفت: باید از عنایت مقام معظم رهبری نسبت به این کنگره هم قدردانی کنیم.