عبدالرسوال همتی در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: تعداد چهار هزار و 398 داوطلب سلامت در نقاط شهری، چهار هزار و 700 داوطلب سلامت در نقاط روستایی و 384 داوطلب سلامت در بین جامعه عشایری استان فعالیت می کنند که به ترتیب 214 هزار خانوار شهری، 163 هزار خانوار روستایی و 17 هزار خانوار عشایری را تحت پوشش خود قرار داده اند.
وی با بیان اینکه طرح داوطلبان سلامت افاغنه برای اولین بار در کشور در استان فارس اجرایی شده است، گفت: با توجه به اینکه این افراد در معرض بیماری های مختلف قرار دارند لازم بود که تعدادی از بین خود آن ها برای آموزش مسائل بهداشتی به خانواده های افاغنه انتخاب شوند.
مدیر گروه توسعه شبکه دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه طرح داوطلبان سلامت افاغنه ابتکاری از سوی فارس بوده است، اظهار داشت: 226 داوطلب سلامت افغانی در استان فعالیت دارند که توانسته اند سه هزار و 800 خانوار افاغنه را تحت پوشش خود در آورند.
همتی اضافه کرد: همچنین هزار و 300 داوطلب متخصص سلامت در اداره های استان، 474 دواطلب متخصص سلامت در نهضت سوادآموزی استان و 325 داوطلب متخصص سلامت در اصناف استان آموزش های بهداشتی لازم را فراگرفته و به خانواده های افراد مذکور منتقل می کنند.
وی گفت: 80 درصد داوطلبان سلامت جوامع شهری، روستایی و عشایری استان زن هستند در حالی در بین اصناف و ادارات 80 درصد داوطلبان سلامت مرد هستند.
مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی تاکید کرد: امروزه در دنیا به اثبات رسیده یکی از بهترین شیوه های آموزش، آموزش توسط همتایان خود است که عده ای از یک جامعه خاص با یاد گرفتن مهارت هایی آن ها را به دیگران منتقل کنند.
همتی یادآور شد: برنامه داوطلبان سلامت در سال 69 برای اولین بار در تهران و در سال بعد در استان فارس با هدف تغییر نگرش و عملکرد مردم نسبت به توانایی های بالقوه خود در جهت بهبود شرایط زندگی اجرایی شد.
راه اندازی حدود 40 مرکز معین سلامت در استان در سال آینده
همتی با اشاره به اینکه پوشش مراقبت های بهداشتی اولیه در سطح شهرها پایین تر از جوامع دیگر است، گفت: تا پایان سال نیمی از جمعیت شهری فارس در قالب طرح تحول در نظام بهداشت تحت پوشش مرکزهای معین سلامت در استان درخواهند آمد که محوریت این فعالیت داوطلبان سلامت هستند.
وی با بیان اینکه هر داوطلب سلامت 40 خانوار را تحت پوشش خود دارد، ابراز داشت: هر داوطلب سلامت با توجه به شناختی که از جامعه هدف تحت پوشش خود دارد، گروه هایی را که نیازمند مراقبت های بهداشتی هستند، مانند سالمندان، افراد مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی و مادران باردار و ... را، به منظور ارائه موارد درمانی به سمت مرکزهای سلامت هدایت می کند.
مدیر گروه توسعه شبکه دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: در حال حاضر 38 مرکز معین سلامت در سطح استان فارس وجود دارد که در سال آینده حدود 40 مرکز دیگر به این تعداد افزوده خواهد شد.
اولویت مرکزهای معین سلامت با ساکنین حاشیه شهرهاست
همتی یادآور شد: در طرح تحول در نظام بهداشت اولویت با ساکنان حاشیه شهرها است.
وی ادامه داد: در مراکز معین سلامتی که در حاشیه شهرها دائر می شوند، علاوه بر تخصص هایی مانند پزشک عمومی، دندانپزشک و ... که در سایر مراکز هستند، به علت آسیب های اجتماعی که در این نقاط وجود دارد، یک روان شناس بالینی نیز فعالیت می کند و علاوه بر آن یک کارشناس تغذیه نیز در مرکز حضور دارد.
مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز تاکید کرد: به علت کم بودن امکانات بهداشتی در حاشیه شهرها، چنین خدمات درمانی باید چه از لحاظ کمی و چه کیفی نسبت به دیگر نقاط فعال تر و پررنگ تر باشد.