پروفسور محمد ايرول قليچ، استاد گروه تصوف دانشكده الهيات دانشگاه مرمره تركيه تصريح كرد: چند سالي است كه در دانشكده هاي تركيه تصوف و عرفان تدريس مي شد. اما در طي اين مدت به فلسفه عقل گرايي توجهي نشده و حدود دو سال است كه تدريس اين درس متوقف شده است.

پروفسور محمد ايرول قليچ، استاد گروه  تصوف دانشكده الهيات دانشگاه مرمره تركيه، در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" اعزامي به تركيه، درباره جايگاه عرفان و فلسفه اسلامي در محافل علمي تركيه گفت : در تركيه بيست دانشكده الهيات وجود دارند كه اغلب در شهرهاي استانبول، ازمير و آنكارا هستند. در اين دانشكده ها گروههاي مختلفي مانند كلام، تصوف و عرفان وجود دارند.

پروفسور قليچ افزود: حدود شش سال پيش در دانشكده هاي تركيه تصوف و عرفان تدريس نمي شد. اما طي اين مدت تصوف و عرفان مورد توجه قرار گرفته و اغلب نيز ابن عربي را مورد توجه قرار مي دهند. به همين سبب فلسفه عقل گرايي دو سال است كه در تركيه متوقف شده است.

استاد تصوف دانشگاه مرمره در پاسخ به اين پرسش كه دانشجويان ترك اغلب به كدام فيلسوف اسلامي  گرايش دارند گفت :  گرايش دانشجويان اغلب وابسته به نظر استاد است. اما در مجموع گرايش به ابن رشد و فيلسوفان مدرني مانند جابري زياد است.  اما گروهي نيز وجود دارد كه گرايش اشراقي را پيش مي گيرند كه اغلب به سهروردي و مولانا توجه دارند.

پروفسور محمد ايرول قليچ با اشاره به اين نكته كه كتابهايي از سهروردي مانند هياكل النور و حكمة الاشراق به تركي ترجمه شده اند گفت : آثار دكتر سيد حسين نصر استاد و فيلسوف ايراني دانشگاه جورج واشنگتن آمريكا و پنج اثر از شهيد مطهري و تمام آثار مرحوم شريعتي به تركي ترجمه شده اند. اگرچه سعي كرديم برخي از آثار استادان حاضر در ايران مانند دكتر اعواني و ديناني را ترجمه كنيم اما آثار دكتر ديناني بسيار دشوار اند. 

اين استاد تصوف در ادامه اظهار داشت: ما با استادان ايراني مانند استاد ديناني، اعواني، پازوكي و نصر ارتباط داريم و همايشي هم با حضور اين استادان در مورد قيصري برپا كرديم.  

پروفسور محمد ايرول قليچ تصريح كرد: در تركيه يك مجله تخصصي درباره فلسفه اسلامي منتشر مي شود اما مجلاتي در زمينه فلسفه به صورت عمومي بسيارند. گروه فلسفه اسلامي و تصوف در دانشگاههاي تركيه بيشتر به غرب بيشتر متمايلند. فلسفه در اينجا به دست سكولارهاست و اغلب آثار دريدا، فوكو، هابرماس، ويتگنشتاين، هيدگر، پوپر طرفداران زيادي دارند و بيشتر آثارشان به تركي ترجمه شده اند.

استاد تصوف دانشگاه مرمره در پايان اظهار داشت: حيات جديد مادي اجازه تفكر به هيچ كس را نمي دهد. من اميدواري نسبت به گسترش فلسفه اسلامي در آينده ندارم چرا كه اغلب استادان در اينجا درباره فلسفه و عرفان به صورت منفرد عمل مي كنند.