به گزارش خبرنگار مهر، شاید وقتی یک پلیس بر اساس مقررات راهنمايي و رانندگي يك راننده را پس از انجام تخلف، جریمه نقدی یا خودروی آن را توقیف می کند، گاه ممکن است که این اقدام پلیس در نگاه برخی مردم غیر منصفانه یا بی رحمانه باشد.
غافل از این که تاکنون بسیاری از انسانها به دلیل کم توجهی برخی رانندگان به مقررات راهنمایی و رانندگی توسط بعضي رانندگان جان خود را از دست داده یا دچار صدمات شدید شده اند، بنابراین مردم باید مشوق پلیس در برخورد با خاطیان مقررات باشد.
پدیده سد معبر نیز نوعی تجاوز به حقوق ديگر شهروندان است و تاکنون صدمات جانی و مالی آن متوجه برخی شهروندان شده است بنابراين مردم باید شهرداری را در مقابله با ايجاد كنندگان اين پديده که بیشتر آنان دارای نقاب مظلوم نمایی هستند، یاری کنند.
«معبر» در لغت به معنی محل عبور است و اصطلاحا به محلی اطلاق میشود که از آن برای عبور و مرور استفاده میشود و طبق قانون در اثر تفکیک اراضی که در موضوع ماده ۱۰۱ قانون شهرداریها آمده است، ایجاد میشود.
بر اساس قانون، شهرداریها موظفند از معابر به عنوان ملک عمومی حفاظت کرده و آن را برای استفاده عموم آماده نگه داشته و از تجاوز به میدان ها، پارک ها و باغ های عمومی که حق طبیعی هر شهروندی می باشد، جلوگیری کنند.
سد نیز در لغت به معنی مانع است و سد معبر یعنی مانع یا موانعی که برسر راه عبور و مرور مردم باشد و یا به هر عملی اطلاق میشود که باعث انسداد معابر عمومی شود.
اشغال در معابر از سوی دستفروشان، نصب دکه های غیرمجاز و تخلیه نخاله های ساختمانی نمونه هایی از سد معبر
اشغال در معابر از سوی دستفروشان، نصب دکه های غیرمجاز، تخلیه نخاله های ساختمانی و ریختن مصالح ساختمانی در معابر عمومی، توقف خودرو در اماکن غیرمجاز، حضور وسایل نقلیه برای فروش کالا در معابر و اشغال پیاده رو و میدان ها، تکدی گری و اشغال معابر و خیابانها از سوی صاحبان مغازه نمونه ای از سد معبرها است.
اشغال و مسدود کردن معابر و آنچه بهعنوان سد معبر، مطرح میشود، به لحاظ قانونی عملی مجرمانه بوده و مرتکب این عمل مستوجب مجازات است؛ زیرا معابر عمومی متعلق به عموم شهروندان است و کسی حق ندارد، تحت هر شرایط و بهانه ای معابر را انتفاع شخصی کرده و آن را مسدود کند.
از سویی دیگر برخي مراجع تقلید نيز سد معبر و بیتوجهی به حقوق مردم را امری غیرشرعی میدانند، بطور مثال دستفروشان با وجود این که مکانهایی برای فعالیت آنها ساماندهی شده است، اما همچنان پیامدهای ناشی از دست فروشی آنها متوجه شهروندان و امنیت آنها می شود.
یک شهروند ساوجی گفت: با وجود اين که سد معابر عمومي و استفاده غيرمجاز از فضاي فيزيکي ميادين، معابر، پارک ها براي کسب و يا سکونت طبق قوانين ممنوع است و شهرداري ساوه نيز تلاش خود را براي جلوگيري از آن مي كند، اما اين معضل گاه در برخي اماكن شهر ديده مي شود.
سد معبر و مخدوش سازی چهره شهر
سعيد جوادي افزود: سد معبر و ورود غيرمجاز به فضاي پياده روها علاوه بر مخدوش کردن چهره شهر، مزاحمت هاي زيادي را براي شهروندان و مردم به وجود مي آورد.
وي ادامه داد: بطور مثال در خيابان شهيد استاد مطهري ساوه به دليل فعاليت نمايشگاه هاي زياد اتومبيل، برخي از اين اصناف اقدام به پارك خودروهاي فروشي در معابر و پياده رو هاي اين خيابان مي كنند كه اين موضوع گاه منجر به ايجاد صدماتي براي عابران پياده يا خودروهاي عبوري از اين مكان شده است.
دیگر شهروند ساوجي نيز ضمن تقدیر از خدمات شهرداري و شوراي اسلامي شهر در شهر ساوه گفت: متاسفانه گاه سدمعبر برخي کسبه و اصناف، مزاحمت و نارضايتي هايي را در شهر ايجاد کرده است و اين مشکل در خيابان امام خميني(ره) و منطقه مركزي اين شهر بسيار مشهود و قابل لمس است.
مسعود ابراهيمي خواستار برخورد جدي دستگاه هاي اجرايي با اين معضل شد و افزود: نبايد مقابله با اين پديده بصورت مقطعي باشد؛ بلكه لازم است بر اساس برنامه جدي، موضوع آن طور که شايسته است در تمامي طول سال رسيدگي شود.
وي با بيان اين كه سد معبر همچنين چهره برخي از معابر زيبا در سطح شهر را خدشه مي كند، اظهاركرد: چندي پيش از کنار يک ميوه فروشي در حال گذر بودم که به علت اشغال بي حد و اندازه پياده رو توسط آن، سرم با ميله فلزي که در داخل پياده رو، توسط صاحب يکي از اصناف براي سايبان ايجاد شده بود، برخورد کرد.
مغازه داران، یکی از عمده ترین ایجاد کنندگان سد معبر
وي ادامه داد: برخي واحدهاي صنفي نيز مثل برخي در و پنجره سازها يا مكانيك ها با اشغال و سدکردن گذرگاه و پياده روها مانع تردد آسان شهروندان مي شوند كه بهتر است قبل از اين که شهرداري از ابزارهاي قانوني براي برخورد با آنان استفاده کند، با فرهنگ سازي اين روند بهبود يابد.
يکي ديگر از شهروندان ساوجي هم با بيان اين که مردم و شهروندان حق دارند در کمال آسايش و آرامش به امور روزانه زندگي خود رسيدگي کنند، گفت: واحدهاي صنفي و مغازه داران بايد به حقوق شهروندان احترام بگذارند و از مسدود کردن معابر اصلي و فرعي و ايجاد سدمعبر و بر هم زدن نظم و چهره شهر خودداري کنند.
مريم حامدي با بيان اين كه به دليل ضرورت رعايت قانون شهروندي با سد معبر مخالف هستم، افزود: البته مسوولان مربوطه در اين زمينه فعاليت هاي خوبي انجام داده اند و به اين اصناف تذکر مي دهند، بطوري كه امروز آثار مثبت اين تلاش ها در ساوه مشهود است و عملکردها نسبت به سال هاي گذشته قابل تقدير است.
وي بيان كرد: آموزش مسائل و حقوق شهروندي و قوانين و مقررات به صاحبان فروشگاه ها و اصناف، بهترين راه پيشگيري از معضل سدمعبر است.
تمامی معابر، شوارع و خیابان ها پارک ها و باغ و ملک های عمومی در اختیار شهرداریست
دادستان عمومي و انقلاب ساوه گفت: برابر تبصره یک بند دو ماده ۵۵ قانون شهرداری ها تمام معابر و شوارع و خیابان ها، پارکها و باغ های عمومی ملک عمومی و در مالکیت شهرداری ها می باشد و استفاده از آنها برای کسب یا سکنی و یا هر عنوان دیگر ممنوع است و شهرداری مکلف است از آن جلوگیری و در رفع موانع موجود و آزاد نمودن معابر و اماکن مذکور فوق به وسیله مأمورین خود راسا اقدام کند.
حجت الله درودگر افزود: این قانون بیانگر دو موضوع مهم است اول آنکه اشغال در این اماکن ممنوع است و دیگری آن که شهرداری مکلف شده که برای رفع سد معبر در این اماکن اقدام کند و برای انجام این مهم نیازی به دستور قضایی ندارد.
وی بیان کرد: همچنین بر اساس ماده ۵۰۷ هر گاه شخصی در معابر و اماکن عمومی یا ملک دیگری بدون اذن مالک، گودالی حفر کند یا چیز لغزنده ای در آن قرار دهد و یا هر عملی انجام دهد که سبب آسیب دیگری گردد، ضامن دیه است مگر اینکه فرد آسیب دیده با علم به آن و امکان اجتناب، عمداً با آن برخورد نماید.
وی ادمه داد: متاسفانه در ساوه نیز سد معبر به عنوان یکی از عوامل در سطح شهر موجب بروز مشکلاتی برای مردم شده است که بیشتر آن از سوی نمایشگاه ها اتومبیل در خیابان استاد مطهری و تعمیرگاه های خودرو در اشتغال معابر و خیابان ها است که نارضایتی شهروندان را در پی داشته است.
درودگر اظهارکرد: همچنین سد معبر توسط برخی کسبه در خیابان های هلالی، اميركبير، انقلاب، شهدا، ابتدای فردوسی و دیگر اماکن شهر مشهود است که این امر در ابتدا نیازمند فرهنگ سازی است تا مردم بدانند که معابر عموم حق آنان است و مغازه داران حق تصرف آن را ندارند.
به گفته وی، استفاده شخصی از پیاده رو و معابر عمومی دارای مسوولیت شرعی و قانونی است و شهرداری وظیفه دارد از معابر عمومی به عنوان املاک عمومی حفاظت نموده و اجازه ندهد هیچ کس به این حقوق عمومی تعرض یا آن را مورد استفاده شخصی خود برای کسب و کار یا هر منظور دیگری قرار دهد.
معاونت خدمات شهری شهرداری ساوه گفت: بیشتر جوامع شهری درگیر این پدیده منفی اجتماعی هستند که به دلایل مختلف به وجود میآید و شهروندان نیز باید شهرداری را در مقابله و جمع آوری این افراد یاری کنند.
ارتقای فرهنگ شهروندی، یاری دهنده مشکلات سد معبر
مصطفی احمدی ارتقای فرهنگ شهروندی را در رفع سد معبر موثر دانست و افزود: بطور مثال برای جمع آوری دستفروشان که برخي از آنان با نقاب مظلوم نمایی فعالیت می پردازند، گاه در هنگام جمع آوری با یک ذهنیت از سوی مردم مواجه هستیم که شهرداری بی رحمانه با این افراد برخورد می کند.
وی ادامه داد: در این چنین مواقعي، مردم بجای این که اقدام شهرداری را در دفاع از حقوق آنان تایید کنند، گاه به حمایت از دستفروشان و افرادی که سد معبر کرده اند، می پردازند.
احمدی افزود: براي برطرف کردن این مشکل نیازمند ارتقای فرهنگ اجتماعی و شهروندی هستیم و نباید، اجازه دهيم كه برخي افراد که اقدام به سد معبر می کنند با بی توجهی به قانون، حقوق مردم را تضييع كنند.
در میان مشکلات یاد شده، آموزش شهروندان به عنوان یکی از ارکان اصلی در بحث توسعه فرهنگ شهرنشینی می تواند به بسیاری از مشکلات سد معبر و حقوق شهروندی پایان دهد. باشد که پررنگ شدن مبحث حقوق شهروندی بتواند در این زمینه قدم های تاثیرگذارتری را بردارد.