به گزارش خبرنگار مهر، حجتاله ایوبی رییس سازمان سینمایی صبح روز شنبه 29 آذرماه در جمع خبرنگاران و در مراسم معارفه حیدریخلیلی سرپرست جدید بنیاد سینمایی فارابی گفت: فاصله گرفتن از سنت های قدیمی سخت و دشوار است، تغییر در سینمای ایران هم می تواند سخت و دشوار باشد. هر تغییری که در سینمای ایران رخ داده معمولا با مقاومت بسیاری از افراد همراه بوده است، مانند دیجیتال کردن سالن های سینمایی که در ابتدا با مخالفت همراه بود اما بعد سالن های سینما و لابراتوارها خودشان تجهیزات را به روز کردند و در این زمینه موفق هم شدند. متاسفانه سینمای ایران بودجه بسیار اندکی دارد که در این میان باید هزینه دستمزد کارمندان سازمان را که نزدیک به 500 نفر هستند، پرداخت کنیم.
وی با اشاره به تغییر مدیریت در بنیاد سینمایی فارابی ادامه داد: تغییر در این بنیاد به این معنا نباید باشد که کارمندان آن نگران شوند. فارابی در حال حاضر 200 کارمند دارد و هیچکدام نباید از این تغییرات دچار نگرانی شوند.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور سینمایی ادامه داد: تغییرات در بنیاد سینمای فارابی به این معناست که بخش هایی که دیگر در این بنیاد قابل استفاده نیستند از این بنیاد جدا میشوند تا فارابی کوچک شود. به عنوان مثال بخش تجهیزات بنیاد سینمایی فارابی با روی کار آمدن موسسه «سینما شهر» کمرنگ شد و دیگر کارایی نداشت. در چنین شرایطی ادامه فعالیت بخش تجهیزات در این بنیاد بی معناست. همچنین نباید فراموش کرد که بنیادی مانند فارابی برای حمایت از تولید در سینمای کشور برنامه ریزی شده است و ما از روز اول مخالف این بودیم تا سینما فرهنگ در اختیار فارابی قرار گیرد. در مورد برگزاری جشنواره ها توسط بنیاد سینمایی فارابی باید بگویم در این بنیاد باید از تولید و اکران فیلم حمایت شود و برگزاری جشنواره ها تنها مانع ایجاد تمرکز برای حمایت و تولید فیلم است.
ایوبی با اشاره به روند حمایت و تولید فیلم در بنیاد سینمایی فارابی طی یک سال گذشته گفت: آنچه در تولید فیلم طی یک سال گذشته در بنیاد فارابی رخ داده، خواست من بود. جعفری جلوه نیز این کار را پیگیری کرد. من به شدت مخالف بودم که بودجه فارابی تنها صرف 1 یا 2 فیلم شود به همین دلیل در سال جاری پیگیری زیادی برای چگونگی حمایت از تولیدات سینمایی را انجام دادم. به عنوان مثال تمام فیلمنامه های مطرح امسال را خواندم و پای همه فیلمنامه ها بودم و چگونگی مشارکت و حمایت از آنها را دنبال کردم.
وی با بیان اینکه یکی از نکات امیدبخش در سال آینده این است که موتور سینما فعال و خوب در حال حرکت است، یادآور شد: حتی من طی یک سال گذشته این خطر را پذیرفتم و دفترچه سیاست های سازمان سینمایی را منتشر کردم. این در حالی است که می دانستم با چنین کاری مورد قضاوت دیگران قرار می گیرم. برای سیاست گذاری در حوزه سینما کارگروه های بسیاری فعال شد و از مشورت اهالی سینما استفاده کردم اما در این میان برخی از سینماگران فکر می کنند که این برنامه ها بدون مشورت صورت گرفته است در حالی که این دوستان خود از برنامه های سینمایی بی خبر بودند و چون مورد مشورت قرار نگرفتند فکر می کنند که سیاست گذاری ها در سازمان سینمایی بدون مشورت انجام شده است.
وی با اشاره به فعالیت های خود قبل از اینکه مدیریت سازمان سینمایی را برعهده بگیرد، بیان کرد: قبل از اینکه مدیریت سازمان سینمایی را برعهده بگیرم مدیریت سینمای چند کشور مهم را بررسی کردم و درباره آن کتاب نوشتم معتقدم که زمان می گذرد و ما نمی توانیم رویدادها و اتفاقاتی که در پیش رو داریم را عقب بندازیم و سینمای ایران برای موفقیت باید خود را با این تغییرات هماهنگ کند.
رییس سازمان سینمایی در پاسخ به این سوال که بخش بین الملل بنیاد فارابی به فعالیت خود ادامه می دهد یا نه توضیح داد: در حال حاضر همه بخش های بین المللی و نهادهای مختلف سینمایی دارای کارشناسان متوسطی هستند که مهمترین کار آنها برگزاری بخش بین الملل جشنواره خودشان است مانند بخش بین الملل جشنواره «سینما حقیقت». بخش بین الملل بنیاد سینمایی فارابی هم این گونه بود، زمانی تعریف ما این بود که بخش بین الملل باید در جشنواره های خارجی نیز حضور فعال داشته باشد اما بخش بین الملل سینمای ایران همچنان صحبت های قدیمی خود را دنبال می کند و باید به روز شود. بارها گفته ام که بخش بین الملل سینمای ایران یک وزارتخانه کوچک و کارا است که باید همه مسائل در حوزه سینما را رصد کند و ارتباط خوبی با سینمای جهان داشته باشد در چنین شرایطی ما نیازمند کارشناسان برجسته ای در حوزه بین الملل هستیم.
ایوبی ادامه داد: سینمای ایران ظرفیت های بسیاری دارد و ما باید از این ظرفیت ها برای ایجاد مناسبات با سینمای اروپا، آمریکا و حتی جامعه ایرانی که در دنیا حضور دارند فراهم کنیم چراکه بهترین نوع برقراری ارتباط با دنیا فیلم و سینماست.
وی با اشاره به ایجاد تغییرات مختلف در بنیاد سینمایی فارابی توضیح داد: باید بر اساس سیاست گذاری های جدید فعالیت های بنیاد سینمایی فارابی متمرکز شود. در تولید فیلم هر ماموریت دیگری که باعث لطمه زدن به این ماموریت می شود، به موسسات دیگر محول می شود. در واقع بنیاد فارابی به عنوان رصدخانه سینمای ایران باید مسئولیت رصد سینمای ایران در زمینه تولید را برعهده داشته باشند.
این مدیر سینمایی ادامه داد: بخش صنعت سینمای ایران به موسسه «سینماشهر» ارائه می شود. این موسسه مدل و الگوی خوبی در حوزه مدیریت دارد و الگوی مناسبی برای ما است.
ایوبی تاکید کرد: بخش تجهیزات، سینما فرهنگ و بخش بین الملل از جمله بخش هایی هستند که از بنیاد سینمایی فارابی جدا می شوند. در این میان بخش هایی هم به این بنیاد اضافه می شوند که از آن جمله می توان به تولید فیلم های اول، خرید رایت فیلم ها برای تلویزیون و شبکه نمایش خانگی اشاره کرد. برگزاری جشنواره های سینمایی از جمله جشنواره فیلم کودک و نوجوان نیز از فارابی گرفته می شود.
وی ادامه داد: این تغییرات در فارابی ناگهانی نیستند و مدت ها در کارگروه های مختلف مطرح شده اند. حتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز مدت ها پیش خواستار این تغییرات بوده است. البته تغییرات مهم همیشه اضطراب هایی را برای دیگران ایجاد می کند اما بی شک این تغییرات می تواند برای سینمای ایران قابل قبول باشد.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این سوال که تغییر در فارابی این نگرانی را ایجاد کرده که «برند فارابی» از بین می رود، توضیح داد: با سیاست هایی که در دستور کار قرار داده ایم، «برند» این بنیاد تقویت می شود و اتفاقات خوبی در حوزه سینمای ایران رخ می دهد.
ایوبی با اشاره به بیمه بیکاری سینماگران بیان کرد: سال ها قبل آرزو داشتم که بیمه بیکاری مناسبی برای هنرمندان در رشته های تئاتر، موسیقی و سینما ایجاد شود تا این هنرمندان بتوانند در آرامش زندگی عادی خود را داشته باشند اما به وقوع پیوستن چنین مسأله ای تنها توسط سازمان سینمایی امکان پذیر نیست و نیازمند عزم و اراده ملی است و هیات دولت باید حمایت از این کار را بپذیرد. برای حل این مشکل با بیمه تامین اجتماعی و وزارت کار جلسات متعددی را داشتیم. در ابتدا قرار بود با راه های معمول دولتی این بیمه فعال شود اما بعد متوجه شدیم که با این روند ممکن است زمان طولانی صرف این فعالیت ها شود. به همین دلیل به این نتیجه رسیدیم که باید ریسک پذیر باشیم و این بیمه را فعال کنیم. ما از یک نقطه این کار را شروع کردیم و امیدوارم با کمک اهالی سینما بتوانیم بخش های دیگر را با خود همراه کنیم.
وی ادامه داد: بودجه ناچیزی را برای حمایت از این صندوق در نظر گرفته ایم و سالی 2 درصد از بودجه را برای این صندوق اختصاص دادهایم. در این میان درآمدهایی هم برای حمایت از صندوق پیش بینی شده و حق عضویت ها هم می تواند در تامین بودجه صندوق کمک کند.
رییس سازمان سینمایی وزارت ارشاد با اشاره به بودجه سال آینده سینمای ایران گفت: 106 میلیارد تومان برای بودجه سینمای ایران در سال آینده درخواست شده است که نسبت به سال گذشته با 6 میلیارد تومان افزایش همراه بوده است. ما شرایط دولت روحانی و کاهش قیمت نفت را درک می کنیم البته ناامید هم نیستیم چراکه امسال فروش بالای فیلمهای کم هزینه نشان داد که با هزینه کم هم می توان تولید خوب داشت.
وی در ادامه توضیح داد: در ابتدا قرار بود سازمان سینمایی و بنیاد فارابی بوفه اکسیژنی برای سینمای ایران باشند اما امروز همه چیز برعکس شده است و سینما دارد کاری می کند که فارابی به فعالیت های خود ادامه دهد.
ایوبی در پایان با اشاره به اعلام اسامی فیلم های بخش غیر انگلیسی زبان اسکار گفت: هیات داوران قابل اعتمادی نماینده ایران برای اسکار را انتخاب کردند و من همیشه به انتخاب آنها احترام می گذارم و نمی خواهم انتخاب آنها را نقد کنم. نباید انتظار داشته باشیم که همیشه فیلم های سینمای ایران در اسکار مورد قبول قرار گیرند. اسکار مسأله سینمای ایران نیست. فیلمی که برای اسکار از سوی ایران انتخاب می شود باید نماینده سینمای ایران باشد.