قم - حوادث دیدار ماهان تندیس قم و شهید منصوری قرچک در لیگ برتر فوتسال در قم، بار دیگر نشان داد مسئولان ورزشی قم هنوز تا عملی کردن راهکاری موثر برای ارتقای فرهنگی تماشاگران در قم فاصله دارند.

به گزارش خبرنگار مهر، با مراجعه به پایگاه رسمی باشگاه ماهان تندیس قم و در بالای این سایت، عبارت باشگاه فرهنگی ورزشی به چشم می خورد اما حوادث دیدار ماهان تندیس و منصوری نشان داد این رخدادها در تضادی آشکار با واژه فرهنگی مواجه است.

آن چه همگان از وقایع روز جمعه ملاحظه کردند به هر چیزی شبیه بود جز فرهنگ و این امر نشان می دهد نه تنها باشگاه ماهان تندیس ، که مسئولان ورزش قم که با حوزه فرهنگ ارتباط دارند هنوز نتوانسته اند یا نخواسته اند در زمینه ارتقای فرهنگ هواداری کار مثبتی انجام دهند.

به نظر می رسد در این میان باشگاه صبای قم ، باید بیش از همه خوشحال باشد زیرا اگر چنین استقبالی که از مسابقات ماهان تندیس می شد از بازی های صبا هم صورت می گرفت، صبا در این اوضاع و احوال مالی نابسامان باید در هر بازی خانگی به دلیل رفتار هوادارانش جریمه مالی می شد.

رفتار تماشاگران در مسابقه روز جمعه برابر شهید منصوری ، با شأن نام شهر کریمه اهل بیت (س) همخوانی نداشت و به نظر می‌رسد مدیران باشگاه ماهان تندیس ، پیش از این که به فکر قهرمانی و نتیجه گرفتن در میدان باشند، باید به فکر فرهنگ و آبرویی باشند که بازی به بازی توسط تماشاگر ، لیدر، عضو کادر فنی و غیره از دست می رود.

چه کسی هست که به یاد داشته باشد در فلان سال ، ماهان تندیس یا ارم کیش  چه تیم هایی را شکست داده و به چه تیم هایی باخته اند اما هر جا بی اخلاقی شده یا بالعکس مردانگی صورت گرفته در اذهان باقی مانده است.

حوادث دیدار برابر شهید منصوری ، کلکسیونی کامل از شرم و تاسف برای فوتسال قم بود و معلوم نیست چند بار دیگر باید این حوادث اتفاق بیفتد که یک نفر احساس مسئولیت کند و اقدامی جدی برای پایان دادن به این اتفاقات که شأن و شخصیت ورزش قم را زیر سؤال می برد انجام دهد.

زمانی که از فرهنگ در ورزش صحبت می کنیم ، مراد ما احترام تماشاگران به تیم خودی و تیم حریف، بازی جوانمردانه، احترام متقابل بازیکنان و کادر فنی نسبت به یکدیگر، احترام به شخصیت خبرنگاران و احترام به خود است اما واقعیت این است که فوتسال، این گل سرسبد ورزش قم تمام ورزش قم را ناامید کرد.

حالا می دانیم پدری که در یکی از بازی های خانگی ماهان تندیس، در میانه مسابقه دست فرزند خردسالش را می گیرد و به بیرون از سالن می برد نگران آن است که مبادا دشنام تماشاگران را به بازیکنان حریف بشنود.

پدیده لیدرسالاری در ورزش قم

اهمیت حضور لیدر برای تماشاگران در ورزش، کاملا اثبات شده و روشن است اما لیدرها برای جهت دهی به تشویق یک تیم وارد عرصه ورزش شده اند نه برای تخریب بنیان و فرهنگ حاکم بر آن.

تمامی تماشاگران پای ثابت ورزشگاه شهید حیدریان می دانند ، اگر دشنامی از روی سکوها به سمت میدان سرازیر می شود حاصل مدیریت و رهبری تعدادی انگشت شمار به نام لیدر و البته سادگی عده ای تماشاگر است که گوش به فرمانند که هر چه از دهان لیدر خارج می شود بر زبان جاری کنند.

لیدرهای سالن شهید حیدریان افرادی هستند که در قسمت های مشخصی از سالن، استقرار پیدا می کنند و با ایجاد جو مثبت یا منفی به سود یا علیه یک بازیکن یا یک تیم، شعار می دهند، بیانیه می خوانند، یکی را با القاب آن چنانی به عرش می برند و خانواده بازیکن دیگری را مورد ناسزا قرار می دهند.

ماهان تندیس نیز پس از ظهور در عرصه فوتسال برای این که جو سالن شهید حیدریان را داغ نگه دارد و آن را به جهنمی برای حریفان تبدیل کند دست به دامان لیدرها شد اما حوادث روز جمعه بار دیگر نشان داد ، مسئولان ماهان تندیس خواسته یا ناخواسته به دنبال چیزی به نام فرهنگ هواداری نبوده اند.

لیدرها در باشگاه ماهان تندیس همه کاره هستند، آن ها مورد حمایت مستقیم باشگاه قرار دارند و از باشگاه دستمزد دریافت می کنند، پس از پایان بازی در محوطه فنی سالن قدم می زنند ، در کار خبرنگاران دخالت و اظهار نظر می کنند و نقش دایه ای مهربان تر از مادر را برای این تیم دارند.

به طور کلی ، در ورزش دنیا رسم بر این است که لیدرها پیش از برگزاری مسابقات توسط عوامل رسمی باشگاه ها یا تیم های ملی، اصطلاحا بریف (Brief) می شوند تا علاوه بر هماهنگی بین لیدرها در جریان برگزاری مسابقه، شعارها و اتفاقات روی سکو به سمت و سویی برود که آن تیم مد نظر دارد.

در مورد اتفاقاتی که به طور معمول در سالن شهید حیدریان می افتد به همین نکته بسنده می کنیم که اگر این شعارها خودجوش است وای به حال ما تماشاگران و فرهنگ هواداری ما و اگر از سمت و سوی دیگری جهت داده می شود وای به حال باشگاه ماهان تندیس که فرهنگ و احترام را در اولویت خود قرار نداده است.

این حوادث تنها نام فوتسال قم و ماهان تندیس را خدشه دار می کند و شکی نیست  که این رفتارها کوچکترین جایی در فرهنگ اسلامی و شیعی ندارد.

خبرنگاران باز هم مظلوم واقع شدند

خبرنگاران مظلوم ترین قشر حاضر در مسابقاتی هستند که در سالن شهید حیدریان قم برگزار می شود چنان که در جریان تجهیز سالن شهید حیدریان قم پیش از مسابقه با تیم های ملی روسیه، به هر چیزی توجه شد جز جایگاه خبرنگاران و نحوه رفتار با آن ها.

خبرنگاران برای استقرار در این سالن که به گفته مسئولان ورزش قم، گل سرسبد ورزش قم است جایگاه آبرومندی ندارند و طبیعی است که وقتی جایی برای استقرار خبرنگار نباشد، امکانات مورد نیاز کار خبرنگاری نیز بیشتر به رویا شبیه است.

نحوه رفتار با خبرنگاران در اماکن ورزشی قم، غم نامه ای است بلند که همه مسئولان ورزشی قم را به چالش می کشد اما آن چه در جریان دیدار ماهان تندیس و شهید منصوری رخ داد، سیلی بی فرهنگی بر صورت جامعه رسانه ای قم بود.

زمانی که خبرنگاران صدا و سیمای قم قصد مصاحبه با میثم ایلانلو بازیکن قمی سابق ماهان که به تازگی به تیم شهید منصوری پیوسته و تماشاگران هم به وی هتاکی کردند را داشتند، یکی از اعضای کادر فنی ماهان  و یکی از لیدرهای ماهان‌تندیس الفاظ نامناسبی به خبرنگار و همچنین اینانلو گفتند که باعث برهم خوردن گفتگوی آن‌ها شد.

یکی دیگر از اعضای باشگاه ماهان تندیس و یکی از بازیکنان ماهان‌تندیس نیز به فیلم‌برداری دوربین شبکه خبر اعتراض داشتند که در این صحنه نیز درگیری پیش آمد و این درگیری ها به زد و خورد منجر شد.

بدین ترتیب خبرنگاران باز هم مظلوم واقع شدند و شاید مقصر خبرنگاران باشند که با پوشش مسابقات و مصاحبه با مربیان و بازیکنان و بزرگ کردن آن ها و چرخش قلم هایشان در مواقع بحران به سود تیم شهرشان، مانع از شعله ور شدن بحران تیمشان شدند و این بی حرمتی، مزد آن ها است.

جالب این که باشگاه ماهان تندیس از درج عذرخواهی یا موضع رسمی بر روی خروجی خود، خودداری کرد و اعضای این باشگاه ترجیح دادند به جای دلجویی از جامعه فوتسال قم و خبرنگاران در یکی از سایت های فوتسالی کشور به کل کل با مخالفان خود بپردازند.

عابدی: توهین به خبرنگاران، توهین به افکار عمومی است

جعفر عابدی پیکشسوت رسانه و کار‌شناس فوتسال با بیان اینکه اتفاقات دیدار ماهان تندیس قم و شهید منصوری هشداری برای مسئولان است گفت: توهین به خبرنگار، توهین به افکار عمومی است.

وی اظهار داشت: در جریان دیدار ماهان تندیس و شهید منصوری اتفاقاتی رخ داد که فضا را برای ایجاد تنش توسط عده‌ای معلوم الحال باز کرد و اقتدار همه مسئولان مرتبط با حوزه ورزش را زیر سؤال برد.

کار‌شناس فوتسال و رسانه افزود: این اتفاقات هشداری برای مسئولان ورزش قم است و تمام تلاش‌های یک استان را زیر سوال می‌برد و شگفت انگیز است که چطور نمی‌توانند در برابر تعدادی انگشت شمار که آبرو و شخصیت ورزش قم را خدشه دار می‌کنند بایستند.

عابدی بیان کرد: توهین به خبرنگار توهین به افکار عمومی است زیرا خبرنگاران نمایندگان مردم و افکار عمومی هستند و عجیب است که یک لیدر به خود اجازه می‌دهد برای خبرنگار تعیین تکلیف کند یا برای وی خط و نشان بکشد.

پیشکسوت عرصه رسانه ورزشی در قم تصریح کرد: انتظار می‌رود مسئولان ذیربط با این حوادث برخورد قاطعی داشته باشند تا این مسائل شأن قم را زیر سؤال نبرد.