به گزارش خبرنگار مهر، بخش مرزی جرگلان در شمال شهرستان راز و جرگلان استان خراسان شمالی، خاستگاه اصیل ترین نژاد اسب ترکمن در ایران بوده و در واقع هویت اسب اصیل تركمن متعلق به این شهرستان است.
به اعتقاد كارشناسان امر این منطقه دارای خالص ترین، اصیل ترین، نابترین و دست نخورده ترین نژاد اسب ترکمن در جهان است، اسبی كه به واسطه چالاکی و چابكی آوازه آن در سراسر جهان پیچیده است.
اكنون از سه هزار راس اسب موجود در استان خراسان شمالی، هزار راس آن كه اسب اصیل تركمن هستند، در بخش جرگلان شهرستان راز و جرگلان قرار دارند و طرح صدور شناسنامه اصالت نیز برای این اسبها آغاز شده است حال بماند که همین شناسنامه ها نیز به دلیل آن چه که مخدوش بودن اطلاعات از لحاظ علمی و عدم انجام آنالیزهای اساسی مطرح می شود از سوی فدارسیون سوارکاری پذیرفته نمی شوند و بین جهاد کشاورزی و فدارسیون اختلاف ایجاد شده است.
به هر روی باید گفت که علی رغم شعارها و وعده های زیبای مسئولان در زمینه حمایت از پرورش اسب اصیل ترکمن در خراسان شمالی و توجه به ساماندهی و پرورش آن، این بخش هنوز از مشکلات متعددی رنج می برد.
نبود پیست و مجموعه اسب سواری در خور شأن و جایگاه اسب اصیل ترکمن در خراسان شمالی، بالابودن هزینه نگهداری، نبود بازار فروش در داخل کشور، نبود برنامه ای مناسب برای صادرات اسب به خارج، تأمین نشدن نقدینگی مورد نیاز پرورش دهندگان اسب و در نتیجه فروش کره اسب ها در سنین پایین به قیمت اندک، نبود مرکز تحقیقات پرورش و اصلاح نژاد اسب اصیل ترکمن، تأمین نبودن اعتبار برای برگزاری جشنواره های اسب اصیل ترکمن، برگزار نشدن کورس های بهاره و پاییزه و ... از جمله مشکلاتی هستند که پرورش دهندگان اسب اصیل ترکمن در استان خراسان شمالی با آن دست و پنجه نرم می کنند.
همه این مشکلات وجود دارد و پرورش دهندگان اسب نیز آنها را با تمام وجود خود احساس کرده اند اما آن چه که سبب شگفتی و عصبانیت فعالان این بخش شده؛ واردات اسب خارجی به کشور است آن هم در شرایطی که پرورش دهندگان داخلی اسب علی الخصوص پرورش دهندگان اسب اصیل ترکمن در خراسان شمالی توان تأمین نیاز داخلی را دارند.
واردات اسب های خارجی تهدیدی برای ژن های اسب اصیل ترکمن
یکی از پرورش دهندگان اسب اصیل ترکمن در بخش جرگلان شهرستان راز و جرگلان در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار می کند: پرورش دهندگان اسب اصیل ترکمن از مشکلات متعددی رنج می برند اما واردات بی رویه و حتی افراطی اسب های خارجی به منطقه واقعا نگران کننده است.
آشور یزدانی می افزاید: واردات اسب های خارجی آن هم در شرایطی که تولید داخلی می تواند نیازهای موجود را رفع کرده و حتی صادر شود؛ کاملا برخلاف شعار حمایت از تولیدکنندگان داخلی است.
به گفته وی بی تدبیری در واردات اسب های خارجی سبب می شود برخی از اسب داران بنا به خواسته دیگران اسب های خود را دوخون کنند که در چنین شرایطی نباید امیدوار بود تا ژن های اسب اصیل ترکمن حفظ شود.
خراسان شمالی خاستگاه اسب اصیل ترکمن
مدیرکل دفتر امور اقتصادی و بین الملل استانداری خراسان شمالی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان این که این استان خاستگاه اسب اصیل ترکمن در جهان محسوب می شود، می افزاید: خراسان شمالی قابلیت زیادی در زمینه تولید و پرورش اسب اصیل ترکمن دارد.
محمدرضا موفق اظهار می کند: با این وجود بر اساس اعلام گمرک امسال چند صد راس اسب از کشورهای خارجی وارد کشور شده اند که این موضوع می تواند قابلیت تولید اسب اصیل ترکمن در خراسان شمالی و به طور کلی داخل کشور را تحت الشعاع قرار دهد.
وی می گوید: در حالی که خراسان شمالی می تواند نیاز کشور در زمینه اسب را تأمین کند، واردات اسب از کشورهای خارجی تهدیدی جدی برای اسب اصیل ترکمن این استان است و می باید در این زمینه تدبیر بیشتری صورت گیرد.
منطقه مرزی جرگلان در خراسان شمالی دارای خالص ترین، اصیل ترین، نابترین و دست نخورده ترین نژاد اسب ترکمن در جهان است، اسبی كه به واسطه چالاکی و چابكی آوازه آن در سراسر جهان پیچیده است.
موفق اضافه می کند: در حال حاضر صنعت اسب در دنیا صنعتی اقتصادی، درآمدزا و رو به پیشرفت بوده و در این راستا پرورش اسب اصیل ترکمن در خراسان شمالی به ویژه شهرستان راز و جرگلان با توجه به قابلیت های موجود، به عنوان یک صنعت و درآمد برای خانواده های این منطقه در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به فعالیت کارگروه اسب اصیل ترکمن در خراسان شمالی و تلاش برای رفع مشکلات و موانع موجود، می افزاید: در زمینه رفع نیازهای موجود در زمینه پرورش اسب از جمله تشکیل شهرک های اسب در راز و جرگلان و بجنورد با همکاری بخش خصوصی اقداماتی انجام شده و امید می رود در آینده ای نزدیک مشکلات مرتفع شوند.
لزوم توجه به پتانسیل های داخلی صنعت پرورش اسب
نماینده مردم شهرستان های بجنورد، راز و جرگلان، مانه و سملقان، گرمه و جاجرم در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با انتقاد از واردات اسب خارجی به کشور، این موضوع را نوعی دهان کجی به تولیدکنندگان داخلی می داند و می گوید: هر نهادی که در واردات این اسب ها به کشور نقش داشته اشتباه کرده چرا که با این اقدام تولیدکنندگان و پرورش دهندگان اسب اصیل ترکمن در کشور و خراسان شمالی را دلسرد کرده است.
قاسم جعفری با اشاره به این که بار روانی واردات اسب های خارجی به کشور از بار اقتصادی آن بیشتر است، می افزاید: در حالی که در خراسان شمالی اسب اصیل ترکمن پرورش داده می شود و این استان قابلیت فراوانی برای توسعه این صنعت دارد، واردات اسب های خارجی معنا ندارد.
به گفته وی با وجود قابلیت پرورش اسب اصیل ترکمن در داخل کشور و با توجه به ویژگی های برجسته این نژاد، وارد کردن اسب های خارجی به کشور همانند این است که ما با وجود منابع عظیم نفت و سوخت های فسیلی اقدام به وارد کردن این سوخت ها از خارج کشور بکنیم.
جعفری اظهار می کند: از دولت تدبیر و امید انتظار داریم با تدبیر بیشتر در این زمینه از پرورش دهندگان داخلی اسب حمایت کرده و از انجام اقداماتی چون واردات اسب که آسیب های روانی بالایی برای فعالان این بخش داشت اجتناب کند.
وی ارائه خدمات حمایتی از جمله آموزش، اعطای تسهیلات بانکی مناسب، فراهم کردن زمینه های لازم برای توسعه صنعت پرورش اسب از جمله راه اندازی مجموعه سوارکاری با مشارکت بخش خصوصی و ... را از جمله مواردی دانست که دولت می تواند با ورود و اجرای آنها زمینه توسعه و پیشرفت صنعت پرورش اسب اصیل ترکمن در کشور و استان خراسان شمالی را فراهم کند.