به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام طه هاشمی در نشست خبری نخستین همایش سراسری معاونین و مدیران فرهنگی اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به نوع نگاه فرهنگی در دانشگاهها گفت: ما نیازمند تغییر در نگاه و محتوا و روشها در حوزه فرهنگی هستیم چراکه در گذشته در دستور کار فرهنگی نبود. علت آن این بود که فعالیت فرهنگی مربوط به دانشجویان بود اما در دوره جدید گستره مخاطب را از دانشجویان به اساتید و دانشگاهیان گسترش دادیم.
وی افزود: در حوزه فرهنگی سه رسالت اصلی داریم اول تولید علم و تربیت نیروی کارآمد، دوم رسالت فرهنگی تربیتی و اخلاقی است و رسالت سوم بحث امور اجتماعی است.
معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به گسترش اقتصاد دانش بنیان در این دانشگاه گفت: دانشگاه آزاد اسلامی پیش از اینکه مقام معظم رهبری بحث اقتصاد مقاومتی را مطرح کنند اقتصاد دانشبنیان را از مهرماه آغاز کرده بود.
حجتالاسلام طه هاشمی با بیان اینکه حوزه فرهنگ در گذشته ایزوله بود، گفت: در حال ایجاد شورای راهبردی در استانهای دیگر هستیم که هدف آنها ارتقا و حضور گسترده اساتید و دانشجویان در حوزههای فرهنگی است چراکه در گذشته اینگونه نبود و حوزه فرهنگی ایزوله بود اما در حال حاضر بخشی از وقت آزاد اساتید که سر کلاسها حضور ندارند برای مشارکت، طراحی و برنامهریزی راهبردی و فرهنگی در اتاقهای فکر صرف میشود.
وی افزود: از جمله برنامههای دیگر معاونت فرهنگی طرحهای ماندگاری است که در حوزه تولید فکر و اندیشه داریم. در گذشته حدود 470 واحد دانشگاهی داشتیم اما در حال حاضر پس از ادغامهایی که صورت گرفت 405 واحد دانشگاهی داریم که فعالیت گستردهای در حوزه فرهنگ دارند.
هاشمی اضافه کرد: در سال گذشته 14 همایش سبک زندگی برگزار کردیم و همچنین همایشهایی در حوزه بزرگان، مفاخر و شهدا نیز برگزار شد و زندگی بزرگان و ائمه را با توجه به مسائل روز در اختیار دانشجویان، اساتید و مردم قرار دادیم و در حوزه اجتماعی و فرهنگی باید در این 35 سال کار و تلاش میکردیم که متاسفانه کاری صورت نگرفته است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در ادامه اظهار داشت: کمیتهای در شورای راهبردی فرهنگی اجتماعی تشکیل شده که در دانشگاهها به موضوع اخلاق بپردازیم و بخشنامه کردیم که باید شخصیتهای علمی و فرهنگی و مفاخر در حوزههای مختلف معرفی شوند.
وی افزود: سرانه بودجه فرهنگی دانشجویی در ابتدا 5 هزار تومان بود و بعدها به 10 هزار تومان رسید اما در شورای راهبردی برنامههایی به تصویب رسید که این سرانه از 4 دهم درصد به 4 درصد رسید.
حجتالاسلام طه هاشمی در ادامه اظهار داشت: در ادامه گسترش فعالیتهای فرهنگی در دانشگاهها برنامه ساعت فرهنگی را طراحی و ابلاغ کردیم که دانشگاهها موظفند بهترین ساعت هفته را به انجام فعالیتهای فرهنگی اختصاص دهند و حتی هفته فرهنگی را طراحی کردیم که زمان آن 10 مهرماه است و در این هفته فعالیتهای یکساله دانشگاه در حوزه فرهنگ مورد ارزیابی قرار میگیرد و جشنوارهها و برنامههای فرهنگی نیز برگزار میشود.
وی با اشاره به برگزاری همایش گفتوگوی مذاهب گفت: در راستای فعالیتهای فرهنگی در دانشگاه آزاد کار تحقیقی با شورای راهبردی آغاز شد و بررسیهای علمی در مورد گفتوگوی مذاهب صورت گرفت و جایزهای در حوزه وحدت شیعه و سنی با نام جایزه آیتالله بروجردی و شیخ محمد شلتوت راهاندازی شد و در سال جاری به دلیل اینکه از قبل فراخوانی اعلام نشده بود تنها آثاری مانند پایاننامهها و مقالههایی در حوزه وحدت شیعه و سنی که در طول 35 سال گذشته در دانشگاه آزاد نگارش شده مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه آزاد با اشاره به فعالیتهای دینی و قرآنی دانشگاه آزاد گفت: در گذشته اولین دانشگاهی که کار قرآنی را آغاز کرد دانشگاه آزاد بود اما متاسفانه بیشتر به سطح پرداخت و در ملاقاتی که من با آقای هاشمیرفسنجانی داشتم ایشان گفتند که من از این موضوع رنج میبرم چراکه باید در این حوزه به عمق پرداخته شود لذا در این راستا پژوهشگاه قرآن و عترت تشکیل شد و برای فعالیتهای قرآنی جایزه شیخ طبسی را طراحی کردیم که قرار است به صورت 2سالانه برگزار میشود و به فعالیتهای قرآنی اختصاص دارد که در این زمینه نیز ابتدا آثار قرآنی 32 سال گذشته دانشگاه آزاد بررسی میشود.
هاشمی درخصوص بخشنامه عفاف و حجاب گفت: در گذشته بخشنامه حجاب از سوی حراست اعلام شد و متاسفانه مشکلاتی در این حوزه پیش آمد که پس از آن ما بخشنامهای را ابلاغ کردیم که اگر با ناهنجاریهایی در دانشگاه روبهرو میشوند حق برخورد ندارند و باید به حوزه فرهنگی دانشگاه گزارش بدهند و در حوزه فرهنگی دانشگاه نیز کارگاههای فرهنگی و خانواده رسالت سنگینی به عهده دارند و حتی برنامهای داریم تا بین دانشگاه و خانواده ارتباط خوبی برقرار شود چراکه بعد از دوران ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان ارتباط خانوادهها با دانشگاه قطع میشود و در همین راستا به جدیت به دنبال تقویت این ارتباط هستیم و برخی واحدها نیز تقویت والدین با دانشگاه را به جدیت در حال پیگیری هستند.
وی با اشاره به تقویت فعالیت کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها گفت: در حوزه علوم اجتماعی و فرهنگی باید کرسیهای آزاداندیشی بیشتر تقویت شوند و باید سوالات دانشجو و اساتید را در زمینههای مختلف پاسخگو بوده و هرگز نباید از پاسخگویی ترسید.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه آزاد با اشاره به مساله عفاف و حجاب در دانشگاه آزاد گفت: باید موضوع عفاف و حجاب از هم جدا شوند چراکه کسی که حجاب مناسبی ندارد به این معنی نیست که عفیف نباشد و در حوزه عفاف و حجاب نیز کرسیهای آزاداندیشی میتوانند کار تاثیرگذاری انجام دهند.
حجتالاسلام طه هاشمی با اشاره به دلایل افزایش چشمگیر بودجه فرهنگی دانشگاه آزاد گفت: بودجه دانشگاه آزاد برخلاف دانشگاههای دولتی که به نفت متکی است متمرکز بر شهریه دانشجویان است و در گذشته حدود 250 دانشگاه زیانده داشتیم اما در دوران آقای میرزاده این واحدها به زیر 100 رسیده و آقای میرزاده نیز تاکید کردهاند که حوزه آموزش و پژوهش با فرهنگ باید ارتباط خوبی داشته باشد و همچنین گزارشی که ما در مورد وضعیت فرهنگی به شورای راهبردی ارائه کردیم باعث افزایش بودجه فرهنگی دانشگاه شد.
وی درخصوص مساله عفاف و حجاب بار دیگر تاکید کرد: تلاش میکنیم مساله عفاف و حجاب را با روشهای جدید و روز معرفی کنیم و در حوزه حجاب، عفاف و دین هرچقدر که بودجه و اعتبار خرج شود اگر تاثیرگذار باشد باز هم کم است.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه آزاد درخصوص بودجه تشکلهای دانشجویی گفت: در گذشته اداره کل تشکلها در حوزه ریاست بود اما در زمان آقای میرزاده تصمیم گرفته شد که فعالیتهای سیاسی باید سبقه فرهنگی داشته باشند و برنامه ما این است که تشکلها نباید پیادهنظام جریانها و افراد بیرون از دانشگاه باشد و دانشگاه نهتنها از بیرون تاثیر نگیرد بلکه خودش تاثیرگذار باشد و ما باید به دانشجو سیاستورزی یاد بدهیم که چگونه وارد فعالیتهای اجتماعی شود و اعلام کردیم که هر تشکلی که فعالیت فرهنگی نیز انجام دهد معاونت فرهنگی بودجه آن را تامین میکند.
طه هاشمی در ادامه اظهار داشت: قبل از حضور میرزاده فعالیتهای سیاسی تشکلهای دانشجویی محدود شد و با کسانی که با آنها خصومتی وجود داشت برخورد میشد، به آنها پول داده نمیشد و حتی مجله آنها را نیز تعطیل میکردند اما امروز این فضا وجود ندارد چراکه ما معتقدیم هم دانشجوی اصولگرا پول میدهد و هم دانشجوی اصلاحطلب و ما حق نداریم پول اصلاحطلب را به اصولگرا یا پول اصولگرا را به اصلاحطلب بدهیم و در گذشته میزان فعالیتهای دانشجویان و اساتید در حوزه سیاسی کمتر از 10 درصد بود اما امروز احتمالا به 20 درصد هم میرسد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص اینکه آیا آییننامه پوشش دانشگاهی در دانشگاه آزاد نیز اجرا میشود یا نه گفت: ما این آییننامه را دقیقا به همه واحدها ابلاغ کردیم و برای ما راهکارهای اجرایی شدن آن مهم است و اینکه در دانشگاه چادر اجباری باشد این موضوع هم توهین به دانشجویان و غیرچادری و حتی توهین به دانشجویانی است که به اختیار خود چادر سر میکنند و باید برنامهریزی کنیم که هنجارها را به مفهوم واقعی خود دانشجویان بپذیرند و حتی اگر گروهی نپذیرفت به موضوع دین و شئائر با احترام نگاه کنند.