به گزارش خبرنگار مهر، سرانجام پس از قرنها، انتظار عالم خلقت به سر آمد و بزرگ هدايتگر انسانها پا به عرصه و جود نهاد. برترين مخلوق خدا ظاهر شد، باران رحمت باريدن گرفت و نور محمدى عالم ملك و ملكوت را منور نمود؛ و در شهرى كه شرافتش را از ولادت او دريافت كرد، چشم به جهان گشود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: الگو گرفتن از پیامبر اکرم(ص) مستلزم شرایطی است که در خود قرآن بیان شده است.
حجت الاسلام سعید بهمنی با بیان اینکه در قرآن کریم تأسی به پیامبر(ص) به نهادینه شدن سه خصلت در انسان مشروط شده است، ادامه داد: ابتدا در قرآن اشاره به این دارد که شأن همه مسلمانان این است که پیامبر(ص) الگوی آنان باشد.
وی با استناد به آیه قرآن افزود: اما این الگو شدن برای هرکسی فعلیت پیدا نمیکند مگر اینکه سه خصلت امید به خدا، امید به یوم الآخر و بسیار ذکر کننده در او نهادینه شده باشد.
حجت الاسلام بهمنی عنوان کرد: هر مسلمانی در هر نقطه جهان باشد و بخواهد شخصیت، کنش و رفتار خود را با پیامبر(ص) همانند کند یا حضرت را الگوی خویش قرار دهد، لازمه اش نهادینه شدن این سه خصلت در اوست.
قرآن کریم و پیامبر(ص) دو عنصر وحدت بخش مسلمانان
وی تصریح کرد: ما مسلمانان دو عنصر وحدت بخش اساسی داریم یکی کتاب خداست که برای همه مسلمانان یکسان است، دیگری وجود مقدس پیامبر(ص) است که همه مسلمانان به ایشان علاقه و اعتقاد دارند و نقطه پرگار وحدت همه مسلمانان است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ادامه داد: باید توصیههای بلند پیامبر(ص) را آویزه گوش خود کنیم و از مسائل جزئی چشم پوشی کنیم و در مسائل بزرگ تر پیوند داشته باشیم.
حجت الاسلام بهمنی اضافه کرد: یکی از توصیههای همگرایی پیامبر (ص) این است که همه مسلمانان حول حبل الله یعنی همان قرآن کریم اجتماع کنند.
مسلمانان دو عنصر وحدت بخش اساسی دارند. یکی کتاب خداست که برای همه مسلمانان یکسان است، دیگری وجود مقدس پیامبر(ص) است که همه مسلمانان به ایشان علاقه و اعتقاد دارند و نقطه پرگار وحدت همه مسلمانان است.
وی ابراز کرد: هرکسی اهل توحید هست و بر رسالت پیامبر(ص) شهادت میدهد باید مشمول رحمت سایر مسلمانان قرار گیرد و همه در مقابل کافران ید واحد باشند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: پیامبر اکرم حتی در راستای متحد شدن اهل کتاب نیز تلاش میکردند و در صدد هم گرایی با خداپرستان بودند، چه رسد به مسلمانان که موحد هستند.
حجت الاسلام بهمنی گفت: باید تعالیم پیامبر(ص) را به عنوان راهبردهای تعامل اجتماعی در نظر بگیریم و در این راستا ناگزیریم که از جزئیات چشم بپوشیم و حول کلیات اجتماع کنیم.
پیامبر(ص) به دنبال نجات انسانها از قیود ساخته خودشان بود
حجت الاسلام مجید رضایی، عضو هیئت علمی دانشگاه مفید قم نیز در همین زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر اعلام کرد: خداوند پیامبر(ص) را به عنوان اشرف مخلوقات و رحمت ملکوت و مظهر عطوفت خداوند برای انسانها فرستاد تا رفتار ایشان تنازعات را رفع کند و جامعه را از جاهلیت نجات دهد.
وی ادامه داد: خداوند پیامبر(ص) را فرستاد تا انسانها اخلاق یک انسان متعالی را ببینند و بخاطر مسائل بی ارزش با هم عداوت و دشمنی نکنند.
این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: پیامبر(ص) به دنبال نجات انسان از قیود ساخته خودشان بود تا انسان را به هدف متعالی که مطابق با فطرتش است نزدیک کند.
حجت الاسلام رضایی عنوان کرد: پیامبر آمد تا غل و زنجیر جاهلیت را از پای انسانها بردارد و خوبیها را معرفی کند و آنچه بد است حرام کند.
پیامبر(ص) برای مسلمانان سرمشق است
وی ابراز کرد: پیامبر (ص) خود به آنچه که به ودیعه آورده بود عمل می کرد و تلاش داشت با سلوک خدایی و اخلاق خود رسالتی را که بر دوشش بود میان مردم گسترش دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه مفید قم گفت : پیامبر (ص) با دشمنانش نیز با عطوفت برخورد می کرد و درشتی اعمال نمی کرد، مگر در جایی که دیگر جنگ بر ایشان تحمیل می شد و مجبور به دفاع می شدند.
حجت الاسلام رضایی ادامه داد: چنین پیامبری با ویژگیهای متعالی برای مسلمانان سرمشق است و اگر به آنچه ایشان گفته عمل شود خیلی از نزاعات حل خواهد شد.
وی در پایان گفت: ما مسلمانان باید با بهره گیری از سنت پیامبر(ص) که در میان ما به ودیعه گذاشته شده است از اختلافات دوری کنیم و با بحث و گفتگو و تعامل آنها را حل کنیم.
پیامبر (ص) به آرا مردم احترام می گذاشت و حرف مدبرانه و عاقلانه را می پذیرفت مسلمانان باید با بهره گیری از سنت و روش پیامبر(ص) که در میان ما به ودیعه گذاشته شده است از اختلافات دوری کنند و با بحث و گفتگو و تعامل آنها را حل کنیم.
حجت الاسلام محمد علی شاه آبادی، استاد حوزه و دانشگاه در همین زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: محصول و نتیجه عملکرد پیامبر(ص) تقریبا ۵۰ سال بعد از خود حضرت دیده شد که کشورهای آن زمان یعنی رم و ایران بدست مسلمانها فتح میشود.
وی ادامه داد: یک نکته وجود دارد و آن این است که عده زیادی این مسلمانان را بی فرهنگ میدانستند و از نظر آنان افرادی که دارای فرهنگ منحط هستند برآنان مسلط شدند، اما با همه این احوالات مهم این است که این افراد اسلام را پذیرفتند.
حجت الاسلام شاه آبادی تصریح کرد: مسلمانان با بی سوادی و عدم سابقه مدیریتی تا سالهای سال حاکم بودند و دلیل آن پیاده کردن سنتهایی بود که پیامبر(ص) میان آنان به ودیعه گذاشته بود.
وی با بیان اینکه یکی از آن سنتها احترام به آرا جامعه بود و خود پیامبر(ص) در تمام امور به آرای مردم احترام میگذاشتند، عنوان کرد: در ابتدای شروع حکومت پیامبر(ص) دو چیز را بنیان نهاد و آن مشورت کردن با مردم و احترام به آنان بود، ولو اینکه در خیلی از موارد ممکن بود در جنگها و امور حکومتی به شکست بیانجامد، و هیچ گاه در روایات دیده نشده که از این مشورت خود اظهار پشیمانی کرده باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه مفید ادامه داد: پیامبر(ص) حرف عاقلانه و مدبرانه را میپذیرفتند ولو حرف یک نفر بود مانند اینکه در جنگ پیشنهاد سلمان را برای ایجاد خندق پذیرفتند.
پیامبر(ص) و برخورد با اقلیتها
حجت الاسلام شاه آبادی گفت: پیامبر(ص) با اقلیتهای پیرامون خود مانند یهود و نصاری هیچ گاه با تندی و خشونت رفتار نمیکردند و همیشه با آحاد جامعه با مهر و عطوفت برخورد میکردند چه رسد به مسلمانان.
وی اضافه کرد: یهود و نصاری و بزرگان اینان به مسلمانان خیانت میکردند اما حضرت هیچگاه این را سبب نمیدید که صاحبان این ادیان را مورد اذیت و آزار قرار دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه مفید خاطرنشان کرد: پیامبر(ص) سنتهایی را در برخورد با ادیان از خود بر جای گذاشتند که بعد از ایشان کسی به انتقام از مسیحیها بر نمیخیزد.
حجت الاسلام شاه آبادی بیان کرد: در هیچ جامعهای و در هیچ مقطعی از زمان، حکومتی به گستردگی حکومت پیامبر(ص) سراغ نداریم که با وجود مشکلات فراوان آنقدر با مردم با مهر و عطوفت برخورد شده باشد.
مژگان فرهنگیان