کتاب «درباره عصر روشنگری و جهان بینی آن» تالیف شهریار زرشناس از مجموعه بازخوانی فرهنگ و اندیشه مدرن انتشارات سروش منتشر خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، جلد اول از مجموعه کتاب‌های «بازخوانی فرهنگ و اندیشه مدرن» زیر مجموعه «اندیشه‌ها و جریان‌های فکری» با عنوان «درباره عصر روشنگری و جهان بینی آن» تالیف شهریار زرشناس توسط انتشارات سروش منتشر و روانه بازار نشر می‌شود.

به لحاظ انواع روابطی که انسان‌ها با یکدیگر دارند، سرنوشت آنان کاملا به هم گره خورده است. از این رو هیچ ملتی نمی‌تواند بدون شناخت پیشینه فکری و اجتماعی سایر ملل، هویت خود را بازشناسد و راه درست زندگی اجتماعی را بیابد. بر همین اساس است که در قرون اخیر دنیای غرب توانسته است با ابزار فلسفه‌های الحادی و علوم سکولار و به پشتوانه اقتصاد، قدرت رسانه‌ای، و نظامی‌گری لجام گسیخته، اغلب ساحت‌های فکری، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی جهان را به تصرف خود درآورد.

اما از آغاز مواجهه دنیای شرق و جهان اسلام با مظاهر جدید تمدن، به موازات حرکت ملت‌ها برای رهایی از قید استعمار، اصحاب اندیشه و تدین رویکردهای متفاوتی برای سامان دادن تعامل با غرب مطرح کرده‌اند.

در کشور ما نیز طی نیم قرن اخیر جریان فکری شکل گرفته است که جمع هم ورزان آن یکی از شناخته شده‌ترین مجموعه‌ها در زمینه مقابله با اندیشه‌های بنیادین غربی‌اند و  به سهم خود کمک شایانی به بازشناسی این فرهنگ استعماری و چگونگی تعامل با آن کرده‌اند.

کتاب حاضر، از دیدگاه تحلیلی جریان فکری مزبور، به چگونگی ظهور عصر معروف به «روشنگری» در غرب و جهان‌بینی حاکم در آن عصر و مختصات آراء روشنفکران مشهورتر آن عصر می‌پردازد.

کتاب «درباره عصر روشنگری و جهان بینی آن» در 3 فصل تدوین شده است. فصل اول کتاب عصر روشنگری و غرب مدرن را مورد تحلیل و بازشناسی قرار می‌دهد و در آن ذات و ذاتیات غرب مدرن را که شامل اومانیسم و مدرنیته است، به چالش کشانده و همچنین غرب را در دوران‌ها یا اکوار تطور تاریخی عالم غرب مدرن مورد ارزیابی قرار می‌دهد و روشنگری‌های مفیدی را در این زمینه برای مخاطب خود رمزگشایی می‌کند.

فصل دوم کتاب با عنوان مختصات عصر روشنگری و جهان‌بینی به بیان ویژگی‌های عصر روشنگری می‌پردازد و با برشمردن صفات و ویژگی‌های این عصر وجوه آن را هر چه بیشتر مورد بررسی قرار می‌دهد و فصل سوم کتاب هم درباره برخی روشنفکران عصر روشنگری توضیح می‌دهد. در این فصل نویسنده به اجمال کانون‌های روشنگری انگلستان و اسکاتلند، آمریکا، فرانسه و آلمان را نام برده و ویژگی‌های هر یک از کانون‌ها را بر می‌شمارد.

این کتاب به زودی وارد بازار نشر خواهد شد.