آغاز سلطنت پهلوي دوم :
پس ازتبعيد رضاخان در شهريور 1320 به جزيره موريس در آفريقاي جنوبي ، پسرش محمد رضا در چنين روزي در سال 1320 ه ش و در سن بيست و دو سالگي با حمايت قواي اشغالگر شوروي ، انگليس و آمريكا و تلاش هاي شماري از دولت مردان در باري از جمله محمد علي فروغي ، بدون پشتوانه مردمي بر اريكه قدرت تكيه زد . او كه تجربه اي در اداره امور كشور نداشت عملا اداره امور كشور را به سفارت خانه هاي قواي اشغالگر سپرد . به علت فروپاشي دستگاه اداري ناشي از اشغال ايران به دست متفقين و همچنين خلاء قدرت ناشي از عدم حضور ديكتاتور رضا خان مير پنج ، محمد رضا پس از
دستيابي به قدرت نتوانست با همان قدرت پدر به حكومت ديكتاتوري ادامه دهد و مجبور شد كه به يك سري آزادي هاي سياسي و اجتماعي تن دهد. در اين دوره بود كه احزاب سياسي فعاليت خود را آغاز كردند و قريب به شانزده حزب در چنين فضايي پديدار شدند . البته به دليل فقد پايگاه مردمي ، چنين احزابي غيراز چند حزب اصلي دست از فعاليت كشيدند و يا مجبور به كناره گيري از صحنه شدند .
نخست وزيري محمد علي فروغي :
پس از اشغال ايران توسط قواي شوروي و انگليس ، با فرمان ترك جنگ از سوي رضاخان كه به تحريك انگليسي ها و از ترس قواي روس كه تا قزو ين پيش آمده بودند ، صورت گرفت و ملت ايران را به دست گرگان درنده خارجي رها كرد ، رضا شاه به محمد علي فروغي (ذكاء الملك ) كه مدتي خانه نشين شده بود، مراجعه كرد و از او خواست كه پست نخست وزيري را بپذيرد. فروغي اين وظيفه را داشت كه مقدمات به سلطنت رسيدن وليعهد را فراهم نمايد و توانست در اين مدت نير وهاي متفقين را راضي كند كه محمد رضا شاه را به عنوان شاه ايران بپذيرند . محمد علي فروغي از نويسندگان مطرح معاصر كشور نيز است . او پس از تحصيل فيزيك و زبان فرانسه به رياست مدرسه سايسي بر گزيده شد . وي وكالت مجلس ، رياست وزرا ، رياست جامعه ملل و رياست ديوان كيفر كشور را در دوره هاي مختلف به عهده داشت . سير حكمت در اروپا از مهمترين عناوين آثار اوست .
روز جهاني صلح :
صلح و طرد مفهوم جنگ همواره به عنوان يكي از خواسته هاي بشري مورد تاكيد قرار گرفته است . بشر امروز سعي كرده است با در اختيار گرفتن علم و تكنولوژي و همچنين بالا بردن شاخص هاي فرهنگ اجتماعي دربرابر پديده شوم جنگ مقاومت كند و اين مساله ناميمون را به چالش بخواند . پس از گسترش جنگ و وقوع درگيري هاي خانمان سوزي حتي در سده اخير ، سازمان ملل متحد با هدف توسعه و عملي ساختن مفهوم صلح در جهان به وجود آمد و سعي كرد كه اين مفهوم را در ميان كشور هاي مختلف نهادينه سازد .
با اين حال حتي در دوران جديد و با وجود گسترش نهادهاي مدافع صلح در جهان وپيدايش جوايز صلح هنوز چنين مفهومي بطور پايه اي نهادينه نشده است و بر خي كشور هاي جهان هنوز نيز به دلايل واهي و اكثر اوقات كسب منافع خود و همچنين تكيه به قدرت نظامي ، به حمله عليه مردم ساير كشور ها دست مي زنند . همه ساله سومين سه شنبه سپتامبر به عنوان روز صلح گرامي داشته مي شود . در همين ارتباط جالب است بدانيد كه از سال 1901 تاكنون بيش از شصت نفر موفق به در يافت جايزه صلح جهاني شده اند .
روز جهاني محافظت از لايه ازون :
لايه ازون به عنوان يك لايه محافظ در اطراف جو زمين قرار گرفته است . وظيفه اين لايه جلوگيري از رسيدن اشعه خطرناك خورشيد به سطح زمين . در صورت نبود اين لايه بسياري از شعاع هاي خورشيد كه بر روي بدن انسان اثرات نامطلوب و در غالب اوقات سرطان زا دارند، به محدوده زمين وارد مي شوند . آلود گي و گسترش حجم گازهاي گلخانه اي موجود در كره زمين اثر نامطلوبي بر اين لايه محافظ دارند و در طول زمان باعث ازبين رفتن آن خواهند شد .
مردم كشور هاي مختلف جهان با نامگذاري چنين روزي به عنوان روز جهاني محافظت از لايه ازون سعي مي كنند با كمتر كردن حجم گازهاي گلخانه اي ناشي از دود كارخانه ها و وسايل نقليه موتوري ، در جهت سلامت كره زمين نقش موثر تري ايفا كنند . يكي از مواردي كه دولت ها به ويژه دولت هاي پيشرفته صنعتي را موظف مي كند با كم كرد ن توليد گاز هاي گلخانه اي ناشي از فعاليت هاي صنعتي قدمي در راه حفاظت از لايه ازون بردارند مفاد قرار دا د كيوتو است . جالب است كه بدانيم دولت آمريكا كه بيشترين حجم گازهاي گلخانه اي را توليد مي كند و سهم عمد ه اي در تخريب اين لايه حياتي براي موجودات زند ه دارد از امضاي مفاد پيمان كيوتو استنكاف مي ورزد و هنوز آن را به رسميت نمي شناسد.
فاجعه زلزله در طبس :
در چنين روزي در سال 1357 ه ش زلزله شديدي در طبس رخ داد كه منجر به مرگ شماري زيادي از هموطنان شد . بر اساس برخي آمار ها در اين حادثه بيست و پنج هزار نفر از مردم كشور مان دار فاني را وداع گفتند .
در گذشت دكتر عبدالحسن زرين كوب :
دكتر عبدالحسن زرين كوب استاد توانا و منتقد ادبي بزرگ ايران زمين در سال 1301 ه ش در بروجرد ديده به جهان گشود . او پس از طي تحصيلات مقدماتي در شهر خود به قصد ادامه تحصيل به تهران آمد و توانست با كوشش و تلاش بسيار در رشته ادبيات فارسي در دانشگاه تهران مدرك دكتري خود را اخذ نمايد .رساله دكتري او با نام نقد ادبي مورد تشويق داوران قرار گرفت و همين كتاب بعدها به عنوان مهمترين كتاب نقد ادبي در دانشكده هاي ادبيات سراسر كشور به عنوان متن درسي تدريس شد . او پس از آن به تدريس در همين دانشگاه پرداخت و شاگردان بسياري را تربيت كرد .
آن استاد فرزانه نخستين اثر خود را با عنوان فلسفه شعر در شهر برو جرد منتشر كرد . ازايشان كتب و تحقيقات چندي به جاي مانده است كه از ميان آنها مي توان به ارزش ميراث صوفيه ، دو قرن سكوت ، كاروان حله ، تاريخ ايران بعد از اسلام ، كارنامه اسلام ، اصطلاحات صوفيه و فن شعر اشاره كرد . وي در چنين روزي در سال 1378 ه ش دار فاني را وداع گفت .
رو زاستقلال مكزيك :
مكزيك كشوري است در نيمكره شمالي – غربي ، واقع در قاره آمريكاي مركزي . اين كشور در كنار خليج مكزيك و اقيانوس كبير ودر ياي كارائيب واقع شده و كشور هايي چون ايالات متحده آمريكا ، گواتمالا و بليزهمسايه آن هستند . بر خي از مردم اين كشور سرخ پوست ، شماري از آنها دو رگه و اندكي نيز سفيد پوست اند . اكثريت قريب به اتفاق مردم اين كشور پيرو آيين مسيحيت كاتوليك اند و تنها دو در صد از آنان پروتستان اند . زبان رسمي اين كشور اسپانيولي و خط رايج آن لاتين است . نوع حكومت اين كشور جمهوري بوده و واحد پول آن پزو نام دارد . اين كشور در چنين روزي در سال 1810 ميلادي از اسپانيا مستقل شد و در سال 1945 ميلادي به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .
روز استقلال گينه بيسائو :
گينه بيسائو كشوري است در نيمكره شمالي – غربي واقع در غرب قاره آفريقا . اين كشور در كنار اقيانوس اطلس و در همسايگي كشور هايي چون گينه وسنگال قرار دارد . پايتخت آن شهر بيسائو است و بيسارا و كانشونگوبوئه از مهمترين شهر هاي آنند . ببيشتر مردم اين كشورسياه پوست بوده و غالب آنان از تيره هاي بالانتا ، فولاني و ماندياكو هستند . اكثريت مردم اين كشور بت پرست بوده و باقي مسلمان و مسيحي اند . زبان رسمي مردم گينه بيسائو پرتغالي و خط آنان نيز لاتين است . نوع حكومت اين كشور جمهوري است . گينه در سال 1974 ميلادي از پرتغال مستقل شد و در هفدهم سپتامبر همان سال به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .
شهادت عمر مختار :
عمر مختار مبارز سياسي و رهبر قيام ليبي عليه استعمارايتاليا در سال 1858 ميلادي ديده به جهان گشود . وي پس از آنكه شهر بنغازي در سال 1911 مورد تهاجم ايتاليايي ها قرار گرفت نيروي ملي پايداري را پديد آورد و مدت بيست سال در برابر اشغالگران به مقاومت پرداخت . او پس از عمر ي مبارزه در راه استقلال وطن در برابر اشغالگران در سال 1931 ميلادي گرفتار گروهي از سربازان ايتاليايي شد اما مردانه به مقاومت پرداخت و سرانجام در چنين روزي به دار آ ويخته شد و به در جه شهادت نايل آمد .
او درغربى ترين منطقه از سرزمين هاى اسلامى، به همراه سنوسى هاى ليبى مبارزه اى سخت را عليه اشغالگران ايتاليا در پيش گرفت و توانست راه و طريق خاصي را درمبارزه با استعمار در جهان اسلام به ثبت برساند . در اين ميان بر خي از علماي وقت ايران نيز از قيام عمر مختار حمايت مي كردند كه از ميان آنها مي توان به اعلاميه آيت اللّه شريعت اصفهانى در طرفدارى از جنبش سنوسى ها در ليبى عليه سلطه ايتاليا به عنوان نمونه اى از اين همد لى و همدردى ياد كرد .
تولد هنري پنجم :
هنري پنجم پادشاه انگلستان در چنين روزي در سال 1387 ميلادي متولد شد . او در بين سالهاي 1413 تا 1422 ميلادي براين كشور حكومت مي كرد .
تولد لويي چهاردهم :
لويي چهاردهم پادشاه فرانسه در چنين روزي در سال 1638 ميلادي به دنيا آمد . وي در بين سالهاي 1643 تا 1715 ميلادي بر اين كشور حكومت مي كرد .
تولد جان گي :
گي ، شاعر بر جسته انگليسي در چنين روزي در سال 1685ميلادي ديده به جهان گشود . اپراي گدا عنوان مهمترين اثر ادبي اوست .
تولد جيمز جي جينز :
جينز كيهان شناس و منجم بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1877 ميلادي ديده به جهان گشود . جهان رمز آلود عنوان مهمترين اثر علمي اوست .
تولد آلفرد نويز :
نويز شاعر تواناي انگليسي در چنين روزي در سال 1880 ميلادي متولد شد . آزاد مرد عنوان مهمتريتن اثر ادبي اوست .
تولد فرانس سيلانپ :
سيلانپ ، نويسنده فنلاندي در چنين روزي در سال 1888 ميلادي ديده به جهان گشود . ارثيه ا ند ك عنوان مهمترين اثر داستاني اوست . وي به سال 1939 ميلادي جايزه نوبل ادبي را از آن خود كرد .
تولد آلبرت زنتگيرجي :
اين دانشمند زيست شناس مجارستاني در چنين روزي در سال 1898 ميلادي متولد شد . وي به سال 1937 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد .
تولد ويلفرد بروشت :
بروشت نويسنده كمونيست استراليايي در چنين روزي در سال 1911 ميلادي متولد شد . لباس كهنه آزادي عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد جيم مك برايد :
مك برايد كارگردان و بازيگر بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1941 ميلادي به دنيا آمد . اوقات داغ ، راحتي زياد و بدون نفس از مهمترين آثار سينمايي اويند .
در گذشت توماس دو توركمادا :
توركمادا كشيش و مفتش عقايد در اسپانيا در چنين روزي در سال 1498 ميلادي به دنيا آمد . نام وي مترداف با تعصب همراه با جاهليت است .وي به همين دليل در قرون وسطي بيش از ده هزار نفر را به كام مرگ فرستاد.