اهواز – با وجود ریزش دیوار حرم دانیال نبی در شوش به علت گودبرداری غیر اصولی، ولی احتمال ادامه ریز ش ها در این بنا همچنان وجود دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، طرح توسعه حرم دانیال نبی(ع) با هدف توسعه صحن‌ های حرم با مشارکت اداره اوقاف و اداره میراث‌ فرهنگی خوزستان از دو سال گذشته آغاز شد و این در حالی بود که بسیاری از کارشناسان و متخصصان سازه درخصوص اجرای این طرح به متولیان امر نقدهایی را داشتند.

متاسفانه روز گذشته دیوار ضلع غربی مقبره دانیال نبی‌ به دلیل گودبرداری های اطراف این حرم فرو ریخت، کارشناسان عامل اصلی ریزش دیوار را گودبرداری برای احداث مسجد و پارکینگ اعلام کردند.

آینه کاری های داخلی حرم دانیال (ع) ترک دارد

به گفته کارشناسان میراث فرهنگی دیواری که روز گذشته در ساعت 3 شب فرو ریخت یادگاری از دوره قاجار است، این دیوار عمری بالغ بر 80 سال داشته و جزو الحاقات به بنای اصلی به شمار می رود.

در سالیان گذشته الحاقاتی به بنای اصلی اضافه شده که برخی از آنها خود یک اثر تاریخی هستند و نباید بدون در نظر گرفتن بسیاری از جوانب به راحتی دستور به تخریبشان داد چرا که استحکام بقعه به واسطه همین الحاقات بوده است و در صورتی که متولیان تصمیم به حذف این دیوارها و الحاقات می گيرند باید استحکام بنا را فراموش نکنند.

طبق مشاهدات عینی خبرنگار مهر، در بسیاری از نقاشی ها و رنگ آمیزی هایي که در سالهای اخیر در حرم دانیال نبی (ع) انجام شده است ترک های عمیقی مشاهده می شود، همچنین در آینه کاری های داخلی نیز ترک هايی به چشم می خورد که حکایت از زنده بودن ترک ها دارد.

در مناره ای که در نزدیکی دیوار فرو ریخته وجود دارد کاشی کاری های دوره قاجار به چشم می خورد و بر روی مناره تاریخ 1302 هجری ديده مي شود.

در بنای اصلی رطوبت زیادی مشاهده می شود، که اگر رانشی در زمین اتفاق افتد حتما جان بسیاری از زائران را به خطر خواهد انداخت.

اگر دیوار در روز اربعین فرو می ریخت چه فاجعه ای اتفاق می افتاد؟

در اینجا به مسئولان اوقاف و امور خیریه و میراث فرهنگی به عنوان متولی اصلی باید گفت: اگر چنین اتفاقی ( فرو ریختن دیوار در ساعت 3 شب) در روز اتفاق می افتاد جان چند زائر به خطر می افتاد؟ و يا اگر این رُخ داد در روز اربعین اتفاق می افتاد چند نفر زیر آور جان می دادند؟

در این خصوص خبرنگار مهر با رییس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان شوش گفتگو کرده است، حسن ابولمشهدی می گوید: طرح گسترش و توسعه آرامگاه دانیال نبی (ع) به تصویب شورای میراث فرهنگی رسیده بود.

ابوالمشهدی در ادامه تصريح می کند: سازمان بهسازی و نوسازی مدارس خوزستان به عنوان مجری طرح و اداره کل اوقاف و امور خیریه خوزستان به عنوان متولی و اداره کل میراث فرهنگی خوزستان ناظر طرح هستند.

وی در جواب خبرنگار مهر مبنی بر اینکه این بقعه ثبت آثار ملی است، چگونه چنین اتفاقی افتاده است؟ اظهار می كند: باید حفاظت های اصولی توسط اداره میراث فرهنگی انجام می شد که نشده است.

رییس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان شوش ادامه مي دهد: چرا برای بقاعی که در اختیار اداره کل اوقاف و امور خیریه هستند مشکلی پیش نمی آید؟ چرا همیشه بقاعی که تحت اختیار اداره کل میراث فرهنگی هستند، تخریب می شوند؟ متولیان بايد پاسخگوی مردم باشند چرا که آرامگاه دانیال نبی از گوشه گوشه دنیا زائر دارد.

راهکار اساسی برای جلوگیری از رانش و ترک های زیر گنبد ارئه شود  

ترک هایی که در بنا ایجاد شده است برای زائرانی که در این مکان حضور دارند می تواند خطرناک باشد، ابوالمشهدی در این خصوص می گوید: این ترک ها برای سالیان دور است شاید عمر این ترک ها به اندازه پدربزرگهای ما باشد، متولیان امر نیز قدمت این ترک ها را می دانند!  

این مسئول در پایان می گوید: اداره کل اوقاف و امور خیریه هیچ مشکلی با ادارات دیگر ندارد و وظایف خود را انجام می دهد.  

در ادامه برای اطلاع از وضعیت کنونی آرامگاه، به سراغ رییس انجمن دوستدارن میراث فرهنگی شوش می رویم.

علی درویشی رییس انجمن دوستداران میراث فرهنگی شوش در گفتگو با خبرنگار مهر، آرامگاه دانیال نبی (ع) را جزو ارزشمندترین بناهای آرامگاهی کشور از لحاظ تاریخی و مذهبی می داند و اظهار می كند: این آرامگاه مورد احترام بسیاری از ادیان الهی است ولی متاسفانه بر اثر عدم نظارت صحیح و اصولی طی عملیات طرح گسترش، ضلع شمالی متصل به بقعه تخریب و فرو ریخته است.

درویشی در ادامه تاکید می کند: با توجه به عدم رعایت اصول حفاظتی و اقدامات پیشگیرانه از سوی مسئولان شاهد آسیب هایی جدی به بقعه و فضای اصلی هستیم و چنانچه در کوتاه مدت راهکارهای اساسی برای جلوگیری از رانش و ترک هایی که در زیر گنبد و فضاهای اطراف آن ایجاد شده است، ارائه نشود امکان دارد شاهد یک فاجعه تاریخی و تخریب اصل بنا باشیم.

وی می گوید: طبق اظهار نظر مسئولان از جمله مسئولان اداره اوقاف و امور خیریه متوجه شدیم تذکرات مکرر و گزارشات در خصوص نحوه رسیدگی به وضعیت بنای تاریخی دانیال نبی (ع) به سمع و نظر مشاور و مجری طرح گسترش حرم دانیال و ناظر پروژه که اداره میراث فرهنگی است رسیده است.

اجرای عملیات بازسازی و مرمت آثار تاریخی زیر گرد و غبار بی اعتباری پنهان مانده است

رییس انجمن دوستداران میراث فرهنگی شوش این سوال را مطرح می کند كه « چرا هنگام تخریب بخش های مور نظر اصول و ضوابط ایمنی رعایت نشده است و کارشناس میراث فرهنگی حضور مستمری در این بنای تاریخی نداشته است؟ ». وی  همچنين ادامه مي دهد: طبق قوانین ساخت و ساز که برای احداث ساختمان های عادی موجود است حضور ناظر در کلیه مراحل اجرایی الزامی است.

درویشی ادامه می دهد: نظارت دقیق بر عملیات ساماندهی و گسترش یکی از با اهمیت ترین آرامگاهای مذهبی و تاریخی کشور چگونه رخ داده است؟ مسئولان پاسخگو باشند.

این مسئول در پایان می گوید: بر اثر این تخریب غیر اصولی آسیب های جدی به زیر فضای گنبد و بخش های از مناره ها و سرداب وارد شده است.

طبق گفته کارشناسان مطالعات آسیب شناسی بنای آرامگاه دانیال نبی (ع) انجام شده است، ولی داستان همیشگی اجرای عملیات بازسازی و مرمت آثار تاریخی زیر گرد و غبار بی اعتباری پنهان مانده است و در این میان کم توجهی متولیان در اداره کل و به تبع سازمان میراث فرهنگی دردی دیگر است که درمانش گویا در اعتبارات و بودجه خلاصه می شود.

در پایان با تفاسیر ارائه شده باید گفت حضور کارشناسان حوزه معماری و مرمت آثار تاریخی در این مکان ضروری به نظر می رسد چرا که این اثر ثبت ملی است و حفاظت از این اثر که دارای احترام زیادی در میان بسیاری از ادیان الهی است وظیفه ذاتی میراث فرهنگی و اوقاف و امور خیریه است، در سال های گذشته حفاظت از این اثر ارزشمند مذهبی با کم توجهی متولیان امر مواجه شده است و اگر هم حفاظتی صورت گرفته آنقدر کم بوده است که منجر به چنین اتفاقی شده است، به طوری که حفاظت از اصل بنا به دست فراموشی سپرده شده است.