در چهارمین روز از جشنواره تئاتر فجر برخی مخاطبان با وجود داشتن بلیت نتوانستند روی صندلی‌های خود مستقر شوند و مشکل نبود بالانویس برای آثار خارجی نیز همچنان قابل مشاهده بود.

به گزارش خبرنگار مهر، چهارمین روز از سی و سومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر با اجرای هفت اثر نمایشی صحنه ای در تالارهای مختلف همراه بود.

نمایش «قلعه انسانات» نوشته و کارگردانی علی شمس که محصول مشترک ایران و ایتالیا بود اولین نمایشی بود که در رو زچهارم به صحنه رفت. این اثر نمایشی در بخش مسابقه بین الملل جشنواره حضور داشت که با استقبال تماشاگران در تماشاخانه تازه تاسیس باران به صحنه رفت.

این نمایش به تبارشناسی رابطه ظالم و مظلوم می پرداخت و نشان می داد که افراد در شرایط مختلف می توانند از خود واکنش ها و رفتارهای متناقضی نشان دهند. نمایش با حضور دو بازیگر ایتالیای و یک بازیگر ایرانی و به زبان ایتالیایی اجرا می شد.

آشنایی زدایی از رابطه ظالم و مظلوم در «قلعه انسانات»

«قلعه انسانات» با استفاده از آدمک های پلاستیکی و مینیاتوری، آشنایی زدایی از برخی وسایل مثل مخلوط کن به جای آسیاب و ماشین جرثقیل کنترلی به جای سگ تلاش داشت تا وقایع و اتفاقاتی را که در نمایش رخ می دهد با نگاهی جزئی و متمرکز به نمایش بگذارد. این اثر نمایشی با زیرنویس فارسی برای مخاطبان ارائه می شد و به مهمانان خارجی نیز خلاصه ای از داستان نمایش داده شده بود.

این اثر نمایشی در دو نوبت ۱۶ و ۱۸ در تماشاخانه باران به صحنه رفت که در اجرای اول داوران بخش بین الملل، سفیر ایتالیا، علی مرادخانی معاون هنری وزارت ارشاد، پریسا مقتدی رییس تئاتر شهر، گلاب آدینه، جهانبخش سلطانی، گوردون واین مدیر تئاتر کودک و نوجوان آلمان، وحید آقاپور، روح الله جعفری، رامین سیاردشتی، وحید آقاپور، فربد فرهنگ، هوشنگ قوانلو، ابراهیم پشت کوهی و ... به تماشای این نمایش نشستند.

تماشاخانه تازه تاسیس باران با ظرفیت مناسب و سالن بلک باکسی که عمق صحنه مناسبی هم دارد در حال حاضر بهترین سالن خصوصی است که به فعالیت مشغول است. در نبود تالارهای سایه و قشقایی تماشاخانه باران می تواند جایگزین مناسبی برای اجرای آثار نمایشی باشد.

یکی از مشکلاتی که در روزهای اخیر د رجشنواره وجود دارد ازدحام تماشاگران جلو درهای ورودی تالارهاست که تماشاخانه باران هم از این امر مستثنی نبود که همین مسئله باعث تاخیر در اجرای آثار نمایشی جشنواره می شود. یکی دیگر از مشکلاتی که در این دوره به چشم می خورد پشت در ماندن تماشاگرانی است که برای دیدن یک اثر نمایشی بلیت خریده و بلیت شماره صندلی دار در دست دارند. از آنجا که حضور مهمانان VIP و خارجی در هر اجرا زیاد است در بسیاری از اجراها مسئولان سالن این مهمانان را روی صندلی افرادی می نشانند که برای یک نمایش بلیت خریداری کرده اند.

بی صندلی ماندن تماشاگران بلیت دار

روز گذشته این مشکل در تماشاخانه باران هم مشاهده می شد و در اجرای دوم نمایش «قلعه انسانات» مهمانان خارجی عرب زبان که به دیدن این نمایش آمده بودند روی صندلی تماشاگران دارای بلیت قرار گرفتند که این امر با اعتراض برخی از این افراد همراه شد.

اعتراض این تماشاگران با توجه به ناهماهنگی هایی که وجود دارد منصفانه است چون تماشاگر جوان و دانشجویی که برای دیدن اثر مورد علاقه اش هزینه کرده ولی زمانی که وارد سالن می شود می بیند باید روی زمین بنشیند و صندلی اش توسط یکی از مهمانان جشنواره اشغال شده، مطمئنا به این مساله معترض خواهد شد.

نمایش «کامنت» به کارگردانی یوسف باپیری یکی دیگر از نمایش هایی بود که در چهارمین روز جشنواره تئاتر فجر در تالار استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر به صحنه رفت. نوید محمدزاده، ستاره پسیانی، هوتن شکیبا، بهار کاتوزی و بهرام افشاری بازیگران این اثر نمایشی بودند.

قبل از آغاز نمایش بر طبق سنتی که از ابتدای جشنواره در سالن های تماشاخانه ایرانشهر مبنی بر پخش صدای هنرمندان تئاتر و اظهاراتشان درباره این هنر وجود دارد صحبت های بهروز غریب پور کارگردان شناخته شده تئاتر ایران پخش شد.

«کامنت» حذف فیزیکی آدم ها و خشنوت ذاتی بشر را به چالش کشید

در این نمایش کارگردان با کمرنگ کردن فضای نمایش در میزانسی خطی و هندسی بازیگران را به بازی گرفته بود که این امر در تضاد با محتوا و مضمون اصلی نمایش نمود می یافت. «کامنت» به گفته کارگردان قرار بوده خشونت های بشری را از دیدی تازه به نمایش بگذارد اما از واکنش مخاطبان بعد از دیدن این اجرا به نظر می رسید که در ارائه این مفهوم موفق عمل نکرده است.

این نمایش درباره یک گروه تئاتری است که مشغول تمرین یک اثر نمایشی هستند اما در میانه های داستان یکی از بازیگران (نوید محمدزاده) به دلیل حضور در یک فیلم سینمایی و جشنواره ای بین المللی مدتی از گروه جدا شده و بازیگر دیگری جایگزین وی می شود. در طول تمرین های بازیگران با بازیگر تازه آمده که البته دوست و همکار قدیمشان هم بوده برخوردهای نامناسبی دارد اما با بازگشت بازیگر به سفر رفته داستان دچار بحرانی می شود که در نهایت به حذف یکی از بازیگران نمایش می پردازد. نکته غافلگیرکننده در نمایش حذف افراد توسط اشخاصی است که به نظر می‌رسد آدم هایی تودار و بی آزاری هستند، مساله ای که در جامع به وفور قابل مشاهده است.

مضمونی که نمایش به آن می پردازد مساله جذابی است و ما نمونه های بیرونی آن را در اجتماع زیاد دیده ایم اما شیوه اجرایی کسل کننده ای که کارگردان برای نمایشش انتخاب کرده مخاطب را پس می زند و باعث می شود با مضمون اصلی کار کمتر ارتباط برقرار کند.

علی مرادخانی معاون هنری وزیر ارشاد، ابراهیم پشت کوهی، بهاره کیان افشار، جهانبخش سلطانی، هوشنگ قوانلو و ... مهمانان اجرای اول این اثر نمایشی بودند.

«پرواز بر فراز شهر» بدون برقراری ارتباط کلامی

نمایش «پرواز بر فراز شهر» از کشور ارمنستان تنها نمایش خارجی بود که شب گذشته در جشنواره تئاتر فجر در سالن اصلی تئاتر شهر به صحنه رفت. مشکل نبود بالانویس در نمایش های خارجی این دوره از جشنواره یکی از مشکلات مهم است که این نمایش هم از آن بهره می برد.

«پرواز بر فراز شهر» نمایشی بسیار پردیالوگ بود که به جای داشتن بالانویس خلاصه ای داستان نمایش در اختیار تماشاگران قرار داده شده بود. نمایش دارای دو قسمت بود و زندگی دختری را که بعد از ۲۰ سال بینایی اش را به دست می آورد و به مفهوم تازه ای از عشق دست می یابد به تصویر می کشید. اما این اثر نمایشی مثل بقیه آثار خارجی که در این دوره از جشنواره شرکت کرده اند نتوانست انتظار مخاطبان را برآورده کند.

با وجودیکه از آثار خارجی جشنواره استقبال خوبی صورت می گیرد اما مخاطبانی که می توانند تا پایان این نمایش ها در سالن بنشینند و کار را تحمل کنند معمولا ناراضی از سالن بیرون می آیند. تا پایان روز چهارم جشنواره هیچکدام از آثار جشنواره نتوانستند رضایت مخاطبان را به خود جلب کنند.

نمایش «پرواز بر فراز شهر» علاوه بر شب گذشته امشب ۵ بهمن ماه نیز در دو نوبت ۱۸ و ۲۰ به صحنه می رود.