تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۸۴ - ۱۷:۱۴

خبرگزاري مهر - گروه بين الملل : با ارايه قطعنامه شديد اللحن از سوي دولت هاي آمريكا ، فرانسه و انگليس به شوراي امنيت بر ضد سوريه ، كشور روسيه براي حفظ وجهه بين المللي اش با امتحان سختي روبرو گرديده است .

به دنبال گزارش قاضي مهليز مبني بر دست داشتن بعضي از مقامات امنيتي سوريه و لبنان در ترور رفيق حريري ، مقامات آمريكا و فرانسه فرصت را براي اعمال فشار به سوريه و تصويب قطعنامه اي سياسي مغتنم شمرده اند . مفاد قطعنامه حاوي نكاتي است كه هيچگونه تبايني با قتل ترور رفيق حريري ندارد.

در اين بين، روسيه به عنوان يكي از قطب هاي برتر شوراي امنيت علاوه بر منافع ملي در قبال خواسته هاي غير مشروع ساير اعضاي شوراي امنيت تعهداتي در عرصه بين المللي دارد كه چشم پوشي از اين تعهدات موقعيت تضعيف كننده اي را براي اين كشور رقم مي زند .

عواقب صدور قطعنامه بر ضد سوريه تنها متوجه اين كشور نخواهد بود و دورنماي تاريك تري را براي نظام بين المللي ايجاد مي كند .

 با توجه به اينكه كشورهاي تنظيم كننده قطعنامه بر ضد سوريه چندي پيش در صدد سندسازي بر ضد ايران در شوراي حكام به منظور ارجاع موضوع هسته اي ايران به شوراي امنيت بودند ، تصويب قطعنامه بر ضد سوريه اين كشورها را در تعقيب مطالبات فزون طلبانه جسورتر از قبل خواهد كرد .

در حالي كه فرانسه شريك سنتي سوريه حمايت خود را از اين كشور بريده است و در خط مقدم برقراري تحولات در خاورميانه قرار گرفته است فضا براي مانوردهي و بهره برداري سياسي روس ها بيشتر مهيا گرديده است .

اكنون روسها اين فرصت را دارند كه به كمك اعضاي اتحاديه عرب از صدور قطعنامه خارج از تعهدات شوراي امنيت جلوگيري كنند . برچيده شدن دفاتر جنبش هاي جهادي فلسطين از سوريه و مختلط كردن آن با موضوع قتل حريري در حالي كه هيچ گونه رد پايي از اين گروه ها در ترور مشاهده نشده است، توقع اضافه بر سازمان شوراي امنيت از دولت سوريه و بهره برداري سياسي در جهت حمايت از رژيم صهيونيستي مي باشد .

در اين بين اعلام آمادگي سوريه در همكاري با تيم تحقيق ترور رفيق حريري و مجازات عاملان سوري در صورت اثبات جرمشان، مي تواند به بهترين دستاويز روسيه براي مقابله با قطعنامه پيشنهادي كشورهاي سه گانه گردد. در حالي كه هنوز گزارش قاضي مهليز تكميل نشده دولت هاي آمريكا، فرانسه و انگليس به دنبال طرح هاي اعمال تحريم بر ضد سوريه گام بر مي دارند خود گواهي است بر اينكه كشورهاي فوق به دنبال بهره برداري هاي سياسي و ايدئولوژيك از قطعنامه ارايه شده به شوراي امنيت هستند . 

اگر چه داده هاي تاريخي نشان از ضعف روسيه در مقابله با اينگونه موارد را مي دهد اما روسيه اين امكان را دارد كه با استناد بر موارد غير اصولي در قطعنامه ارايه شده از گسترش يك موج فزونخواهانه در عرصه بين المللي كه منافي با صلح و منشور سازمان ملل است جلوگيري كند و نيم نگاهي نيز به كسب جايگاه دوران جنگ سرد داشته باشد .