رضا خانی در گفتگو با خبرنگار مهر وجه تمایز انقلاب اسلامی را در داشتن آرمان استقلالطلبی و عزت مردم ایران دانست و اظهار داشت: وضعیت کنونی ایران به نحوی است که تفکر و اندیشه در تحقق آرمانهای راستین انقلاب بیش از پیش احساس میشود.
رئیس بنیاد نخبگان استان ایلام با بیان اینکه بنیاد ملی نخبگان نهادی فرابخشی و فرا وزارتخانهای است که برخواسته از تفکر علمزا، خردگرا و نخبهگرا با هدف استقلال علمی و اقتصادی ملت ایران در راستای تحقق اهداف متعالی انقلاب اسلامی است، افزود: بنیاد ملی نخبگان با اهدافی مانند شناسایی، جذب، هدایت و حمایت نخبگان، تربیت نیروی خلاق، ایدهپرداز و کارآفرین و همچنین تربیت مدیران آینده کشور سعی دارد با بسترسازی علمی و عملگرا ملت و اقتصاد کشور را از وابستگی به نفت و خام فروشی و همچنین اقتصاد دولتی رهایی بخشد.
وی تکیه نادرست اقتصاد کشور به درآمدهای نفتی و حتی تکیه ناصحیح استانهای کمتر توسعهیافته مثل استان ایلام به اقتصاد دولتی را یکی از علل اصلی عقبماندگی کشور و استانهای کمبرخوردار عنوان کرد و گفت: اقتصاد کشوری که استانهای آن تاکید و وابستگی شدیدی به دریافت وجه از درآمد نفتی داشته باشند سخت شکننده است که چنین حالتی در دوران تحریمهای کشورها مشکلساز خواهد شد هر چند چنین تفکری در بین مدیران، مسوولان، نخبگان و مردم تبدیل به فرهنگی غالب و آسیبزا در راه تحقق آرمانهای اصیل شده است.
خانی با تاکید بر برونرفت از چنین اقتصادی و روی آوردن به استراتژی کلان مدیریت کشور برای داشتن اقتصاد پویاتر، مستقلتر بر مبنای علم، دانش، کار و تولید؛ ادامه داد: بنیاد ملی نخبگان با تدبیر و رویکرد نوین برای اقتصاد دانش بنیاد، کارآفرین و پیمودن فرایند تجاریسازی سعی در جهت تحقق اهداف مطرح شده دارد.
رییس بنیاد نخبگان استان ایلام تصریح کرد: معاونت محترم علمی و فناوری علاقمند به ایجاد زمینههایی برای کارآفرینی از طریق صنایعی همچون فناوری اطلاعات، نانو، انرژی، نفت و گاز، انرژیهای تجدیدپذیر، سلولهای بنیادی، صنایع هوایی و دریایی، محیطزیست، آب و خاک، تجارت و علوم شناختی و همچنین تلاش در جهت تجاریسازی تولید صنایع این حوزه ها برای تبدیل اقتصادی کشور به اقتصاد پایدار و پویاتر است که این امر لزوم ایجاد زیستبومهای کار آفرین در مناطق مختلف کشور را طلب میکند.
وی با اشاره به اینکه با قالب کردن این تفکرات بر مردم میتوان محیطهای زندگی را تبدیل به زیستبوم کارآفرین کنیم، تصریح کرد: متاسفانه با این مسئله برخورد جدی صورت نگرفته است اما تحریمها را به دید فرصت برای کشور نگاه کنیم چرا که احتمال اینکه اقتصاد ایران در سال آینده بر اساس بودجهی کاملاً غیرنفتی یا با درصد اندکی بسته شود وجود دارد پس با توجه به وابستگی استان ایلام به اقتصاد دولتی ممکن است مشکلاتی به وجود آید. این در حالیست که استان ایلام همه شرایط لازم برای تبدیل شدن به زیست بوم کار آفرین نمونه کشور برخوردار است. شرایطی مانند منابع زیرزمینی، اکوتوریسم، منابع غنی نفت و گاز، مرز مشترک با عراق و نیروی جوان تحصیلکرده و کارآفرین.
خانی اضافه کرد: یکی از اصلیترین مشکلات استان ایلام توجه به اقتصاد دولتی است زیرا مبحث کارآفرینی از طریق کارخانجات و دستگاههای متولی تولید در استان ایلام رقم بسیار ناچیزی است بنابراین برای برونرفت از چنین شرایطی باید مسئله توسط مسئولان و مردم درک شود در همین راستا نیز بنیاد نخبگان به عنوان متولی بخشی از این مسئولیت تلاش میکند تا تمام توان خود را در به کارگیری نیروهای نخبه و توانمند استان در جهت استفاده از افکار خلاق و صاحب ایده برای برونرفت از این وضعیت به کار گیرد.
وی با بیان اینکه بنیاد نخبگان در کنار اهداف و فعالیتهای آییننامهای خود یک رویکرد نوین را در حوزه ایجاد شرکت های دانش بنیان در پی گرفته است، اضافه کرد: در این رویکرد با دریافت طرح از طریق پروپزال و بررسی آن اگر روندی عملگرا از آن کسب شود مورد حمایت مالی بنیاد و حتی در صورت امکان به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری جهت حمایتهای بیشتر ارسال خواهد شد.
خانی همچنین گفت: تاکنون طرح های مختلفی به بنیاد ارایه شده است که مورد داوری و نظارت قرار گرفته و با دریافت مبالغ حمایتی در حال طی کردن فرایند نمونه سازی طرح هستند اما آنچه باید در ارایه طرح به بنیاد مدنظر باشد سه پارامتر اصلی تجاریسازی، نوآوری و فناوری است.
این مسئول با اشاره به اینکه هر ارگانی که ساز و کار نداشته باشد مدیریت بر آن معنا نخواهد داشت، اظهار کرد: از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری نامهای به استانداری ایلام مبنی بر ایجاد شورای نخبگان با ریاست بنیاد نخبگان ابلاغ شده است که اعضاء آن متشکل از روسای دانشگاهها، معاونین استاندار و تعدادی از نخبگان و استعدادهای برتر است تشکیل این اتاق فکر با کارگروههای تخصصی که همراستا با ساز و کار بنیاد نخبگان است نقش موثری در توسعه استان ایلام بر جای خواهد گذاشت. به خصوص با کمک استاندار محترم استان که هدف اصلیش توسعه استان به وسیله جذب سرمایهگذار و کارآفرینی است.
رئیس بنیاد نخبگان ایلام با بیان اینکه بنیاد نخبگان به عنوان نهادی فرا وزارتخانهای توان تعامل با همهی دستگاههای استان را دارد، اضافه کرد: در استان ایلام هنوز ذهنیت برای تعامل دستگاهها با بنیاد فراهم نشده است اما این هماندیشیها باید شکل گیرد.
خانی در مورد مهاجرت نخبگان درون یا برون کشوری یادآوری کرد: مهاجرت دلایل مختلف جامعهشناختی، روانشناختی و شخصی دارد اما نخبه واقعی فردی محسوب میشود که قدرت انطباقپذیری با محیط اطراف را افزایش دهد و به جای مهاجرت شهر و دیار خود را می سازد.