آهنگساز انیمیشن «بهاران» از اینکه یک ماه شبانه‌روزی وقت صرف آن کرده است و استفاده از ملودی غمناک برای این سریال که درباره ترور دانشمندان هسته‌ای است، سخن گفت.

آرمین رهبر در گفتگو با خبرنگار مهر درباره چگونگی ساخت موسیقی انیمیشن «بهاران» که به مناسبت دهه فجر از شبکه پویا و شبکه یک سیما به پخش می‌رسد، گفت: همانطور که می‌دانید موسیقی‌های اول انقلاب به دلیل دانشی که آهنگسازان آنها داشتند، هنوز در ذهن ما جاودانه‌اند و می‌توانیم آنها را زمزمه کنیم.

وی ادامه داد: در واقع آن موسیقی‌ها، ملودی‌محورترین آهنگ‌هایی بودند که به زمان انقلاب تعلق داشتند و زمانی که شما این ملودی‌های شیرین را می‌شنوید، احساس می‌کنید کارهایی بسیار ساده هستند اما در عین حال ساخت آنها بسیار سخت است و حالا تمرکز خود من هم برای ساخت موسیقی انیمیشن «بهاران» که سه دهه بعد از انقلاب را روایت می‌کند و درباره یک دانشمند هسته‌ای است، بیشتر روی ملودی قرار گرفت؛ یعنی من برای ساخت موسیقی تیتراژ اول، متن و تیتراژ پایانی با فاکتور ملودی جلو رفتم. 

موضوع ترور تم غم نیاز دارد 

رهبر با اشاره به داستان این انیمیشن و ارتباط آن با موسیقی این اثر، بیان کرد: هر زمان که اسم ترور می‌آید، گذشته از تلخی‌ آن، نوعی غم را نیز به همراه خود دارد. همچنین نوعی نامردی پشت این اقدام است و به همین دلیل من هم سعی کردم سوز این غم را در اثر خود بیاورم و علاوه بر آن نوعی اضطراب را نیز به موسیقی اضافه کردم.

این آهنگساز فیلم‌ و سریال‌های انیمیشن درباره موسیقی‌هایی که برای کودکان ساخته می‌شود، توضیح داد: در انیمیشن، کودکان در اولویت قرار دارند و من هم در ساخت موسیقی‌های خود این را لحاظ می‌کنم. به طور مثال در انیمیشن «بهاران» ابتدا خمیره موسیقی را سنگین گرفتم و بعد به نوعی با سوهان آن را تراش دادم؛ و آن بدین ترتیب یود که جنس سازها را در کارم ثابت نگه داشتم تا موسیقی که قرار است کودکان آن را گوش دهند، پیچیده نباشد.

وی با اشاره به سازهایی که در این انیمیشن استفاده کرده است، ادامه داد: من در موسیقی خود از سازهای ویولن، کمانچه و پیانو استفاده کردم و همچنین برای قسمت‌های شاد اثر نیز فلوت را به کار برده‌ام. همچنین در ساخت ملودی‌های کودکان، تم‌هایی مخصوص این سنین وجود دارد که من در قسمت‌های فانتزی این انیمیشن، از آنها استفاده کرده‌ام.

در هنگام ساخت موسیقی برای کودکان حتما باید فیلمنامه را مطالعه کرد

این آهنگساز درباره ویژگی‌های موسیقی‌هایی که برای کودکان ساخته و تنظیم می‌شوند، عنوان کرد: زمانی که شما وارد هر کاری می‌شوید، گویی مثل یک غریبه وارد شهری جدید شده‌اید. ابتدا کمی استرس دارید و در مورد فضای شهر و مردمان آن اطلاعات چندانی ندارید اما به مرور به شهر اشراف پیدا می‌کنید و انگار که از بالای ارتفاع به همه چیز مسلط هستید. البته من نمی‌خواهم بگویم که در کار خود به این درجه رسیده‌ام اما تجربه‌هایی که داشتم، در حوزه ساخت موسیقی کودک، دستاوردهای زیادی را برای من داشته است. به طور مثال در هنگام ساخت موسیقی برای کودکان حتما باید شما فیلمنامه را مطالعه کنید تا به فضای کارآگاهی پیدا کنید. گاهی ممکن است صحنه‌ای شاد باشد اما نیاز است که شما آن صحنه را با تمی از غم بنوازید. به همین دلیل من همیشه به متن فیلمنامه‌ای که دارم،‌ توجه می‌کنم.

رهبر ادامه داد: من پیش از این همیشه با خود فکر می‌کردم که چرا آهنگسازان بزرگ ابتدا فیلمنامه را می‌خوانند و بعد فهمیدم که این کار برای نزدیک شدن به موسیقی فیلم و ارتباط بیشتر آن با موضوع اثر است، اما این کار برای کودکان اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. مثلا اگر شما به کارتون‌ها و انیمیشن‌هایی مثل «پسر شجاع» توجه کنید، می‌بینید که آهنگساز در صحنه‌ای که شاید پر از نشاط بوده، ملودی موسیقی غمناکی را کار کرده است تا روی ضمیر ناخودآگاه کودکی که این صحنه را می‌بیند، اثرگذارتر باشد و اندیشه‌ای که در آن صحنه به کار رفته، بهتر در ذهن کودک بنشیند. اینها اتفاقات جزیی است که شما در آنالیز موسیقی و فیلمنامه متوجه آن خواهید شد و اگر آهنگساز به آن دیدگاه رسیده باشد، این مسایل را رعایت می‌کند. من هم به دلیل اهمیتی که موسیقی کودکان دارد و همچنین متفاوت بودن کارم، سعی دارم که به این نکات توجه داشته باشم.

ساخت موسیقی انیمیشن «بهاران» یک ماه به صورت شبانه‌روزی 

وی در ادامه درباره ساخت موسیقی تیتراژ انیمیشن «بهاران»، یادآور شد: تلاش من این بود که خواننده و نوازنده در موسیقی تیتراژ به نوعی حس گرم در موسیقی برسند، چون این انیمیشن از یکی از داغ‌های دل مردمان این کشور صحبت می‌کند بنابراین تاکید من این بود که خواننده تیتراژ پایانی را با حسی گرم و در فضایی نرم بخواند.

 این آهنگساز در پایان ساخت موسیقی انیمیشن «بهاران» را یک ماه به صورت شبانه‌روزی توصیف کرد و گفت: من سعی می کنم در حوزه ساخت موسیقی مطالعه زیادی داشته باشم و برای حرفه‌ای بودن کارم، سعی می‌کنم آثار جهانی را بشنوم چون به شکلی فنی در این حوزه کار می‌کنم و دوست دارم تمرکز کامل در این حوزه داشته باشم. از جمله نکاتی هم که رعایت می‌کنم، این است که چند ساز زنده را وارد موسیقی اثر خود می‌کنم تا کارم متفاوت باشد.

انیمیشن «بهاران» به کارگردانی حامد حاج ملاعلی و به تهیه کنندگی مرکز پویانمایی صبا ساخته شده و قرار است فصل های بعدی آن نیز تولید شود.