به گزارش خبرگزاری مهر، سیدمرتضی موسویان رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال با حضور نمایندگان شرکت های خدمات پیامکی ارزش افزوده با توجه به توسعه و پیشرفت فناوری ها در بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات و گسترش استفاده از این ابزار ارتباطی افزود: از اول بهمن ماه سیاست های استفاده گسترده از خدمات پیامک انبوه و خدمات ارزش افزوده پیامکی در شبکه های ارتباطی به تصویب رسیده است.
وی با اشاره به تشریح بندهای به کار رفته در این مصوبه افزود: مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال به عنوان مرجع صدور مجوز حمایت از تمامی شرکت های خدمات پیامکی انبوه را اعلام می کند.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال با اشاره به بند ۶ این مصوبه مبنی بر "ارایه کنندگان خدمات ارتباطی باید امکان فعال سازی و یا غیرفعال کردن دریافت پیامک های انبوه را برای کاربران فراهم کنند" افزود: تمامی اپراتورها باید با شرکت هایی که از این مرکز مجوز گرفته اند به همکاری بپردازد تا بر این اساس بتوانیم حافظ منافع شرکت ها باشیم.
موسویان با اشاره به حمایت همه جانبه از شرکت های خدمات پیامک ارزش افزوده, گفت: این مرکز با وجود تغییرات پرسرعت و عمر کوتاه فناوری های نوین خود را موظف به بازار سنجی ، آینده پژوهشی و آمادگی لازم برای مهاجرت به نسل های جدید می داند.
وی با تاکید بر این که این سیاست گذاری که امروز شاهد آن هستیم باید طی سال های گذشته رخ می داد, اظهار داشت: با توجه به پیشرفت و سرعت نسل های تلفن همراه باید دید که چه امکاناتی در نسل های ۴ و ۵ است تا این مهاجرت را بتوانیم مدیریت کنیم.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال با پیشنهاد به نمایندگان شرکت های خدمات پیامکی ارزش افزوده، گفت: با توجه به این موضوع پیشنهاد می شود که جلسات منظم و مکرری در خصوص ارائه سیاست های ساماندهی خدمات پیامکی ارزش افزوده با دستور جلسات مشخص که با همکاری شرکت ها مشخص می شود صورت می گیرد.
وی هدف از برگراری جلسات مداوم در این خصوص را تبادل اطلاعات مرکز و شرکت های خدمات پیامکی ارزش افزوده دانست و عنوان کرد: در این جلسات می توانید عملکرد مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال را به عنوان یک جایگاه حاکمیتی و مرکز عملکرد شما را به عنوان یک بازیگر صحنه مرور کند تا در این زمینه به اهداف مد نظر برسیم.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال در پایان جلسه هم اندیشی با اعلام وجود درصد خطا در ارائه راهکارها افزود: با تبیین شاخص ها و معیارها با همراهی مشارکت کنندگان باید درصد خطاها را به حداقل برسانیم.
وی در پایان با اشاره به بحث فرهنگ سازی در پیامک های افزود: پیامک برای بالابردن بهره اقتصادی صورت گرفته که این موضوع حدود دوسال است در کشور رواج پیدا کرده است.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال با درخواست از نمایندگان شرکت های خدمات پیامکی ارزش افزوده اعلام کرد: شرکت ها باید به هم اندیشی بحث فرهنگ سازی در پیامک بپردازند و در این زمینه هزینه کنید و با بالا بردن بلوغ فکری و فرهنگ سازی لازم خیلی از این مسایل حل خواهد شد.
در پایان این جلسه نمایندگان شرکت های خدمات پیامکی انبوه به اعلام مشکلات خود در این زمینه پرداختند.
وجود پیامک های تبلیغاتی برای تبلیغ کالاهای مختلف ایرانی ایجاد اشتغال زایی و به حرکت در آمدن چرخه صنعت می شود مقتضی است که با تصویب این آیین نامه هرچه بیشتر شاهد شکوفایی صنعت و فرهنگ در حرکت نوین و سازنده ای باشیم.