خبرگزاري "مهر" - گروه دين و انديشه: ماه مبارك رمضان از جمله مقاطعي است كه طي آن تغييرات اساسي در برنامه هاي روزانه مسلمانان ايجاد مي شود، در اين ماه مسلمانان نهايت سعي خود را در بهره گيري مناسب از اين دوران خواهند داشت . در همين راستا گفتگوهاي متعددي با كارشناسان و مسئولان ديني و مذهبي انجام شد تا ضمن يادآوري ارزشها و فضيلتهاي اين ماه پربركت، فضائل فوق مورد تأكيد قرار گيرد، طي اين گفتگوها ضرورت بهره گيري مناسب از اين فرصت الهي و تداوم اخلاق حسنه حاصل از اين ماه در تمام ايام سال مورد تأكيد قرار گرفت .

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" رسيدن به معرفت الهي، كاهش مفاسد اجتماعي، ارتقاء تقوا، نزديكي به خداوند متعال و بازگشت به ارزشهاي فراموش شده از جمله مواردي است كه مصاحبه شوندگان به عنوان دستاوردهاي ماه مبارك رمضان بر آنها تأكيد كرده اند.

رسيدن به معرفت الهي مهمترين دستاورد ماه رمضان است

دكتر عماد افروغ رئيس كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي مهمترين كاركرد روزه را كسب معرفت الهي اعلام كرد و گفت: در سايه اين معرفت مي توان به شناخت بهتر خود دست يافت .

افروغ گفت: بايد تلاش كنيم كه در اين ماه علاوه بر تلاوت قرآن در آيات خدا تأمل كنيم چرا كه تأمل و تدبر در آيات قرآني فهمي را در انسان ايجاد مي كند كه من نام اين فهم را، فهم مبتني بر ايجاز مي دانم كه به  معرفت هستي منجر مي شود . فهم مبتني بر ايجاز تنها با قرائت و حفظ قرآن به دست نمي آيد، بلكه اين معرفت قرآني با تأمل در قرآن حاصل مي شود .

ماه مبارك رمضان، ماه عبوديت و بندگي است

وي درمورد ارزشها و فضايل ماه رمضان با اشاره به اينكه ترجيح مي دهم در اين زمينه اصحاب فضل صحبت كنند، گفت: ماه رمضان در دين اسلام جايگاه بلندي دارد و در يك كلام مي توان اين ماه را ماه عبوديت اعلام كرد . ماهي كه شياطين در زنجير هستند و مقصود آن است كه با پرهيز از گناه به خداوند نزديك شويم و معرفت الهي را در يابيم .

افروغ افزود: اين ماه كمك مي كند كه با دعا و تفكر به ابعاد معنوي خود پي بريم و با پرهيز از گناه به فلسفه هستي و آفرينش نزديكتر شويم و به انسان شناسي نائل آمده و خود را بشناسيم .

 سرشت معنوي انسان در ماه رمضان بهترين عرصه براي گفتگو با خداوند را فراهم مي كند

حجت الاسلام محمد هادي رباني عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت : در ماه رمضان موانعي كه سد راه برقراري ارتباط با خدا مي شود، از ميان رفته است، از اين رو سرشت معنوي انسان خود را نشان مي دهد و بهترين زمان براي گفتگو با خداوند فراهم مي شود .

ماه مبارك رمضان داراي جميع فضايل مورد تصور بشر است و كتاب ارشاد و هدايت انسان نيز در اين زمان نازل شده است

وي افزود : در عظمت ماه رمضان همين بس كه اين ماه ، ماه نزول قرآن كريم است، ماه رمضان شايستگي آن را داشته است كه قرآن، دارنده جميع فضايل مورد تصور بشر و كتاب ارشاد و هدايت است ، در آن زمان نازل شود و اين امر خود نشان دهنده عظمت ظرف زماني اين ماه است .

نماينده شيراز در مجلس شوراي اسلامي در ادامه اظهار داشت : از ديگر ارزش هاي ماه رمضان قرار گرفتن شب قدر در اين ماه است و خداوند براي درك عظمت اين شب از سوي بندگان گفته است كه عبادت در اين شب از هزار ماه برتر است، فراموش نكنيم كه خداوند براي درك ما اين آيه را نازل كرده است و عظمت شب قدر در عبارت نمي گنجد .

در ماه مبارك رمضان مفاسد اجتماعي كاهش مي يابند

حجت الاسلام  محمد رضا ميرتاج الديني نماينده تبريز وعضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي گفت: در ماه مبارك رمضان فضاي جامعه تغيير يافته و فضايي معنوي بر آن حاكم مي شود و به دليل همين فضاي معنوي آمار مفاسد اجتماعي كاهش مي يابد .
وي در ادامه افزود : در اين ماه روحيه تعاون ، همكاري و كمك به يكديگر در جامعه افزون مي شود و اين امر به بركت جلسات تبليغي و معنويت ماه رمضان و در سايه برنامه عمومي مسلمانان كه همان روزه گرفتن است، ايجاد مي شود .

وي اظهار داشت : پروردگار اين ماه را در ميان ماه هاي ديگر سال قرار داد تا فضاي مناسبي را براي خود سازي  بندگان و بازنگري آنان در زندگي خودشان ايجاد كند تا انسان ها با طرح  برنامه هاي ويژه اي كه آنان را از زندگي دنيايي برمي كند ، به سمت تفكري آسماني و الهي هدايت شوند .  بر اين اساس ، از اولين روزهاي ماه رمضان هاله اي از معنويت جهان را فرا مي گيرد .

مير تاج الديني به فضايل اين ماه اشاره كرد و گفت : ذكر دعا و روزه  در اين ماه انسانها را براي به سوي حق و معنويت هدايت مي كند، از آنجا كه قرآن دراين ماه نازل شده است فراگيري قرآن و انس با آن نيز از ديگر فضايل اين ماه است .

 نتيجه روزه، تقوي و كنترل بر نفس است

حجت الاسلام رضا آشتياني عراقي عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي ترك آب و غذا را در ماه رمضان تمريني براي ترك بسياري از معاصي اعلام كرد و افزود: رمضان ماه تقوي، كنترل نفس و خودداري است .

وي با اشاره به اينكه در ماه رمضان بسياري از مشكلات جامعه فروكش مي كنند گفت:  در اين ماه افراد خود را موظف و مسئول مي دانند كه اعمال ناشايست را انجام ندهند به همين دليل آمار نشان مي دهد كه در اين ماه تنشها كاهش مي يابند و افراد با ترك آب و غذا اين اعتماد به نفس را به دست مي آورند كه بسياري از معاصي و عادات نادرست را ترك كنند.

وي افزود: اين ماه ارزش و اهميت بسياري دارد چنانكه در روايات آمده است كه خواب در اين ماه، عبادت محسوب مي شود . در بيان عظمت و ارزش روزه همين بس كه خداوند فرموده است كه روزه متعلق به من است و خود پاداش آن را خواهم داد .

 روزه كمر روح شيطاني را مي شكند

حجت الاسلام عباسعلي اختري عضو كميسيون فرهنگي و كميته ارشاد و تبليغات مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت : ماه رمضان، ماهي است كه خداوند متعال براي بندگان فراهم كرده است تا رحمت خود را بيش از پيش شامل حال آنان كند .

حجت الاسلام اختري در رابطه با ارزش هاي ماه رمضان گفت : ماه رمضان ماه ميهماني خداست و خداوند بندگانش را به اين ميهماني دعوت كرده است، يكي از ارزش هاي اين ماه فاصله گرفتن از ماديات است كه دستيابي به آن، با روزه گرفتن فراهم مي شود، چنان كه در روايات آمده است كه روزه گرفتن كمر روح شيطاني را مي شكند .

وي در ادامه ذكر ارزش هاي ماه مبارك رمضان افزود: خداوند مي خواهد كه در اين ماه رحمت خود را شامل حال بندگان كند ، از اين رو شب قدر را كه بهتر از همه ايام است و عبادت در اين شب از هزار ماه برتر است ، در ماه رمضان قرار داده است .

ماه رمضان فرصتي از جانب خداوند براي همه بندگان است

حجت الاسلام سيد جلال يحيي زاده عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي به محبت پروردگار نسبت به انسان ها اشاره كرد و افزود : خداوند همواره براي بندگان فرصتهايي را تعيين كرده است تا آنان از اين فرصت ها با آگاهي بهره برند .

وي درادامه به بهره برداري مسئولان از بركات اين ماه اشاره كرد و افرود: ماه رمضان، ماه خود سازي واصلاح نفس است، در اين ماه انسان خالق و خلق را در كنار هم مورد توجه قرار خواهد داد و با محرومان و مستضعفان احساس همدردي كرده و در جهت رفع مشكلات جامعه تلاش مي كند، در اين راستا مسئولان بايد بهترين بهره ها را از اين ماه ببرند .

عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي و در ادامه تصريح كرد : ماه رمضان فرصتي استثنايي است كه خداوند براي بندگان در نظر گرفته است تا انسان هاي فراموش كاري كه از پروردگار فاصله گرفته اند، به سوي او باز گردند .

ماه رمضان فرصتي براي نزديكي هر چه بيشتر به خداوند است

غلامرضا ميرزايي عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي با اشاره به اينكه در ماه مبارك رمضان فضايي معنوي بر جامعه حاكم مي شود گفت: در اين فضاي معنوي ، زمينه هاي لازم براي دستيابي به هدف اصلي خلقت كه بندگي و عبادت خداوند است فراهم مي شود .

در ماه مبارك رمضان فضايي سالم بر جامعه حاكم مي شود

ميرزايي به ارزشها وتأثيرات اجتماعي ماه رمضان اشاره كرد و گفت: در اين ماه فضايي سالم بر اجتماع حاكم مي شود چرا كه هر انساني خود را در مسير خداوند قرار مي دهد و شرايطي معنوي را در جامعه ايجاد مي كند در اين محيط كه انسان ها با دلي آرام به سوي خداوند و در مسير او گام بر مي دارند مشكلات اجتماعي نيز كاهش مي يابد .

وي افزود: دستيابي به هدف اصلي خلقت آسوده نيست اما در اين ماه زمينه هاي لازم براي بندگي مهياست علاوه بر اين در ماه رمضان مي توان با نيازهاي اجتماعي آشنا شده و شاهد آثار مختلف اين نيازها بود .

رمضان فرصتي براي بازگشت به ارزشهاي فراموش شده است

حجه الاسلام موسي قرباني نماينده مردم قائنات  در مجلس شوراي اسلامي ماه رمضان را ماه بازگشت به ارزشها و معنويات فراموش شده عنوان كرد و افزود: اگر ارزش و اعتبار شبهاي قدر به معني واقعي  براي عوام مشخص شود، عبادتهاي اين ايام  اثرات ناب و بي مانندي را بدنبال خواهد داشت .

نماينده مردم قائنات در مجلس شوراي اسلامي رمضان را تمرين همدردي  با مردم، ايجاد حس مشترك ايمان، درك فقرا و فرصتي براي رسيدن به اهداف معنوي دانست و افزود: رمضان به نوعي تداعي كننده قيامت است و تمرين  توجه به ميهماني كه تاكنون به آنها بي توجه بوده ايم .

حجت الاسلام قرباني تصريح كرد: بايد فلسفه رمضان حفظ شود و اين حرمت در ديگر ماهها ادامه پيدا كند زيرا اگر توسل به خداوند  عميق و با بينش باشد تأثيرات ماندگاري بجا خواهد گذاشت .

رمضان فرصت بسيار ارزشمندي براي برقراري ارتباط عميق با خالق هستي است

فاطمه آليا عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي عبادت عاشقانه خداوند را نياز امروز بشر اعلام كرد و گفت: سه نوع عبادت را مي توان برشمرد كه اين سه نوع به عبادت تاجران، بندگان و عاشقان اختصاص دارد. عبادت عاشقانه بر خلاف عبادت به شيوه تاجران همواره بدون هيچ چشم داشتي از خداوند صورت مي گيرد و به انسان نشاط واقعي مي دهد بنابراين نياز امروز بشر قرن 21 كه دچار سرگشتگي و حيراني شده عبادت عاشقانه خداوند است تا بواسطه اين عشق الهي نشاط يابد .

وي با اشاره به اهميت دعا و عبادت در ماه مبارك رمضان گفت: خداوند در جهت رحمانيت خود و لطفي كه به بندگان دارد آنان را از نور هدايت خود دور نكرده و محروم نمي كند، از اين رو تمام روزهاي سال را فرصتي قرار داده است تا انسانها به كسب معنويت  بپردازند، اما ماه رمضان ماه ويژه اي است كه خداوند در اين ماه شيطان را به زنجير مي كشد تا مانعي براي رشد انسان و كسب فضائل معنوي در او نباشد، به اين جهت ماه رمضان فرصت مناسبي است تا انسان تلاش كند ارتباط خود را با خداي خود همواره برقرار سازد. 

مشكلات اجتماعي در ماه مبارك رمضان كاهش بسياري دارد

حجت الاسلام علي بنايي عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اظهار داشت: روزه در ظاهر عملي فردي است اما نظم اجتماعي را در خود نهفته دارد و از اين جهت داراي فلسفه اجتماعي ست .

وي در ادامه افزود: زماني كه همه مسلمانان در يك روز و ماه مشخص روزه مي گيرند نشان مي دهد كه در روزه نظم اجتماعي نهفته است وعلاوه بر اين مسلمانان و مؤمنان در ماه رمضان و به هنگام روزه داري اعمال و رفتار خود را نيز مورد ارزيابي قرار مي دهند و از انجام معاصي دوري مي كنند از اين رو، روزه يك مكتب تربيتي است كه بر اعمال و رفتار مسلمانان تأثير مي گذارد.

دستور العمل زندگي انسانها در ماه رمضان نازل شده است

لاله افتخاري عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اظهار داشت: از ماه مبارك رمضان در قرآن ياد شده است و اين ماه، ماه والا و پرفضيلتي است كه در بيان ارزشها و فضايل آن همين امر كفايت مي كند كه در اين ماه تمام دستور العمل زندگي انسانها نازل شده است .

وي با اشاره به اينكه در اين ماه درهاي بهشت به روي انسانها باز است، گفت: در اين ماه خداوند درهاي جهنم را بسته است و درهاي بهشت را گشوده و نعمتها و بركات بسياري بر آنان وارد كرده است، در اين راستا دعاهايي كه ائمه در وداع با اين ماه، با سوز دل ذكر كرده اند نشاندهنده اهميت آن است .

افتخاري در ادامه تصريح كرد : در ماه مبارك رمضان مردم توجه بسياري به حقوق يكديگر دارند، از اين رو انس و الفت ميان آنان بيشتر مي شود و زمينه هاي لازم براي گردهم آمدن آنان در مساجد و محافل براي اطعام و تلاوت قرآن كريم و اقامه نماز جماعت فراهم مي شود.

در ماه مبارك رمضان صميميت ميان افراد مختلف افزايش مي يابد

ستار هدايت خواه عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي به تحقيقات انجام شده در زمينه تأثيرات اجتماعي ماه مبارك رمضان اشاره كرد و اظهار داشت: در ماه مبارك رمضان ميزان جرم و جنايت كاهش يافته و ناهنجاريهاي اجتماعي نيز كمتر مشاهده مي شود .

در ماه مبارك رمضان سلامت جسمي مردم افزايش مي يابد

وي در ادامه سلامت جسماني را از ديگر ارزشهاي ماه رمضان اعلام كرد و گفت: تحقيقات نشان داده اند كه در ماه مبارك رمضان ميزان مراجعه مردم به پزشكان كاهش مي يابد و اين امر كه بر سلامت جسماني مردم در اين ماه تأكيد دارد، از بركات و ارزشهاي ماه مبارك رمضان محسوب مي شود .

هدايت خواه افزود: ماه رمضان آثار و ارزشهاي اجتماعي بسياري دارد كه در آن ميان مي توان به تقويت روابط اجتماعي مردم به واسطه حضور در مساجد و جلسات اشاره كرد، علاوه بر اين از آن جا كه اطعام و افطاري دادن به مردم در ماه رمضان ثواب بسياري دارد، در اين ميهمانيها كه به هدف افطار دادن برگزار مي شود، روابط افراد توسعه مي يابد واحساس صميمت بيشتري بر روابط حاكم مي شود .

روحيات معنوي ماه رمضان را مي بايست حفظ كرد 

حجت الاسلام اسماعيل قبادي رئيس سازمان تبليغات اسلامي لرستان اظهار داشت: ماه مبارك رمضان، ماه ميهماني خداوند است و فضاي اين ضيافت به طور قطع تأثيرات خود را در روح و روان افراد به جاي خواهد گذاشت اما بهترين ره توشه اي كه مي توان از اين ماه برگرفت استغفار و طلب مغفرت از خداوند است چرا كه در اين ماه توبه انسانها پذيرفته مي شود همچنين مهمترين دستاورد اين ماه حفظ و تداوم  اين روحيات معنوي در انسان است .

سلامتي، بركت رزق و روزي حلال از فضائل ماه مبارك رمضان است

وي با اشاره به ارزشها و فضائل اين ماه گفت: آشنايي با خداوند و شناخت و معرفت او در اين ماه امكان تحقق دارد علاوه بر اين ارزش مهم ، ماه رمضان تأثيرات ماندگار بسياري نيز دارد و صحت و سلامتي، بركات و رزق و روزي حلال از فضائل اين ماه است .

حجت الاسلام قبادي در ادامه افزود : در ماه رمضان تدبر در چارچوبهاي ديني باعث مي شود كه افراد به  فقرا و مسكينان توجه بيشتري داشته باشند و براي اصلاح امور مسلمين و رفع مشكلات آنان تلاش كنند به همين دليل پس از به پايان رسيدن اين ماه  همواره اثرات ماه ميهماني خداوند و فضاي معنوي حاكم بر آن در مردم به جاي مي ماند و از آنجا كه در اين ماه توبه افراد پذيرفته مي شود شاهد خواهيم بود كه انسانها حداقل تا مدتي به سمت گناه تمايل نخواهند داشت و از انجام معاصي اجتناب مي كنند .

* آنچه كه تمام مسئولان ديني و فرهنگي كشور طي گفتگوهاي خود با "مهر" بر آن اتفاق نظر داشتند پرفضيلت بودن ماه مبارك رمضان است . با توجه به آنچه در معارف ديني ما در راستاي ارزشهاي اين ماه مطرح شده است مي توان گفت ماه مبارك رمضان بهار معنويت، رشد وتكامل ديني است بعلاوه در اين ماه زمينه هاي لازم براي رسيدن به انسانيت ، رها شدن از گناهان و پاك شدن و تزكيه جان فراهم مي شود، چنانكه ائمه معصومين اين ماه را بهترين  سر آغاز براي  سير و سلوك الهي عنوان كرده اند .

نكته اي كه حائز اهميت است و مي بايست مورد توجه جدي قرار گيرد، تداوم ارزشهاي كسب شده در ماه مبارك رمضان و ادامه طي طريق زندگي همچون اين ماه است . صفاتي چون خيرخواهي، نوع دوستي، توجه و توكل ويژه به خداوند متعال، عبادت خالصانه و صادقانه از جمله خصائلي است كه نمي بايست مختص به ماه مبارك رمضان بوده و بايد در طول سال، در زندگي فردي و اجتماعي اقشار مختلف مردم جاري و ساري باشد .