به گزارش خبرنگار مهر، واژگان غربی و بیگانه با فرهنگ ایرانی که بسیاری از صاحبان فروشگاه های سطح شهر مشهد را برای جلب مشتری و متفاوت نشان دادن خود از سایر فروشگاه ها به استفاده از آن ترغیب کرده است یکی از مشکلاتی است که با جایگاه و چهره معنوی این شهر مقدس همخوانی ندارد.
انتخاب اسامی عجیب و غریب برای جذب بیشتر مشتری و در پی آن افزایش فروش، این روزها بسیار فراگیر شده و صاحبان سرمایه و فروشگاه ها از واژه ای برای نام کالاهای خود استفاده می کنند که برای بسیاری از مردم نا آشناست و جایی در فرهنگستان لغات ایرانی ندارد.
چند سالی است که مسئولان حوزه صنعت و فرهنگ عزم خود را جزم کرده اند تا در گام نخست اجازه استفاده از این نام ها را نداده و سپس در مراحل بعد فروشندگان و صاحبان فروشگاه های بزرگ را مجبور کنند تا نام فروشگاه یا برج خود را به یک نام دیگر تغییر دهند.
این موضوع در خراسان رضوی تا آنجا پیش رفته است که علاوه براخطار به فروشگاه ها و برج های اداری تاکنون ۱۴ برج تا مرحله پلمپ توسط قوه قضایی پیش رفته است.
اسامی نا آشنا
یکی از فروشندگانی که نام «آرتاتوروس» را برای فروشگاه خود انتخاب کرده است در گفتگو با خبرنگار مهر و درباره علت انتخاب این نام می گوید: وقتی من چنین اسمی را برای فروشگاهم انتخاب کنم مشتری بیشتری را جذب خواهم کرد.
سپنتا رضایی افزود: معنی اسمی که برای مغازه ام برگزیده ام را نمی دانم. نام «آرتاتوروس» را بر روی تابلو یک مغازه در فیلم خارجی دیدم و آن را پسند کردم.
وی در پاسخ به خبرنگار مهر مبنی بر واکنش مردم نسبت به نام فروشگاه اظهار کرد: برای بسیاری از مردم این نام جالب است و حتی بعضی ها به مغازه می آیند تا معنی این نام را از من بپرسند در حالی که خودم معنی آن را نمی دانم.
۸۰ درصد نامگذاری های تجاری بی هدف است
یک مدرس بازاریابی در گفتگو با خبرنگار مهر انتخاب نام کارشناسی شده برای یک فروشگاه یا برج تجاری را بسیار مهم دانست و افزود: در ایران به دلیل اینکه با اهمیت و کاربرد برند و تاثیر آن در تجارت آشنا نبودیم نام هایی را برای شرکت یا برج های خود انتخاب کردیم که متاسفانه امروزه کاربرد خوبی ندارند.
عباس فرخی افزود: بسیاری از افراد نام و برند خود را بدون هدف انتخاب می کنند و طبق آمار ۸۰ درصد از کسب و کار ها نام تجاری و هدفمند برای محصول، برج یا فروشگاه خود انتخاب نمی کنند.
وی ادامه داد: متاسفانه امروز اگر کسی هم به اجبار یا از وی میل قصد تعویض نام را داشته باشد، دچار مشکل شده زیرا ارزش افزوده و اعتباری را که از طریق آن نام کسب کرده اند از بین می رود.
این کارشناس مسائل بازاریابی تصریح کرد: البته وقتی این مدل اسامی برای فروشگاه انتخاب می شود استقبال از محصول یا فروشگاه بالاتر می رود اما باید دانست که اگر مسئولان اسامی فارسی را در بین مردم مطرح کنند شاید دیگر از واژه های بیگانه کمتر استفاده شود.
عباس فرخی گفت: دو سالی است که در وزارت صنعت و معدن اسامی و برندهای برتر فارسی انتخاب شده و از آنان تقدیر به عمل می آید که این خود باعث افزایش رغبت و انگیزه دیگران در انتخاب این واژه ها شده است.
وی وظیفه رسانه ها را نیز در این رابطه مهم دانست و اضافه کرد: رسانه ها نیز باید با مطرح کردن و گسترش واژه های زیبای فارسی صاحبان سرمایه را ترغیب کنند تا این اسامی را برای محصول و یا فروشگاه های خود برگزینند.
به اسامی بیگانه مجوز فعالیت داده نمی شود
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به ممنوعیت تبلیغ با اسامی بیگانه گفت: پس از برگزاری جلسات ستاد اجرای قانون ممنوعیت به کارگیری اسامی و اصطلاحات بیگانه اداره اماکن ناجا به برج هایی که از نام بیگانه استفاده می کردند اخطار و فرصت داده شد تا اسم خود را عوض کنند.
سعید سرابی افزود: تا به حال دو برج « ونوس» و « اکسین» در مشهد نام خود را تعویض کرده اما منتظریم تا بقیه اشخاصی که به آنها اخطار داده شده است برای استفاده از نام دیگری اقدام کنند زیرا در غیر اینصورت با دستور مراجع قضایی نسبت به پلمپ این واحد ها یا برج های تجاری اقدام خواهد شد.
وی با بیان اینکه خیلی از این افراد از اجبار برای تعویض نام شاکی بودند اظهار داشت: هر چند این افراد با این قانون مخالف بودند اما مطابق با قانون و برابر با ضوابط باید اسامی اماکن خود را تغییر دهند.
مدیرکل فرهنگ وارشاد اسلامی خراسان رضوی همچنین در خصوص اقدامات پیشگیرانه نهادهای وابسته به این موضوع تصریح کرد: در ستادی که به تازگی و با هدف موضوع رسیدگی به اسامی بیگانه شکل گرفته است تصمیماتی اتخاذ شد که موارد مشابه و اسمی بیگانه دیگر اجازه ثبت نداشته باشند.
سرابی گفت: البته اجرای صحیح این تصمیم همت و عزم جدی ادارات ثبت اسناد، اصناف و نیروی انتظامی را می طلبد که خوشبختانه همه این دستگاه ها در ستاد عضو هستند.
نیاز به اصلاح فرهنگ عمومی
وی درباره علت گرایش سرمایه داران و مردم به سمت اسامی بیگانه نیز بیان کرد: علت آن ریشه در فرهنگ عمومی جامعه دارد و لذا ضروری است تا باور مجموعه های اقتصادی خود را اصلاح کنیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: باید باور کرد که این نامگذاری ها بر فضای عمومی شهر تاثیر دارد و هنگامی که یک مجموعه تجاری به نام های خارجی و بیگانه گرایش دارد تصور می کند که استفاده از این برند به اهداف اقتصادی آن کمک می کند.
سرابی اظهار داشت: متاسفانه جامعه به این سمت گرایش پیدا کرده و یک تفکر عمومی بر این باور شکل گرفته که لازم است تا این فرهنگ عمومی آسیب شناسی و اصلاح شود.
واحد های تجاری باید تاییدیه بگیرند
معاون امور عمرانی استاندار خراسان رضوی نیز با اشاره به ایجاد بانک اسامی مناسب در مشهد گفت: این بانک اسامی مناسب پس از تایید ستاد در اختیار اداره کل ثبت اسناد قرار گرفت تا در زمان نامگذاری اماکن تجاری، اقامتی و مسکونی در اختیار افراد قرار داده شود.
محمد حسن واحدی در گفتگو با مهر بیان کرد: تمام شهرداری های شهرهای استان باید در هنگام صدور پروانه به نامگذاری ساختمان ها توجه داشته باشند تا مالکان از نام های نامانوس استفاده نکنند.
وی افزود: شورای اصناف نیز در زمان صدور پروانه کسب باید اسامی واحدهای تجاری را مورد بررسی قرار داده و تاییدیه اداره کل ارشاد را دریافت کند.
معاون استاندار خراسان رضوی گفت: برج هایی که در جلسه ستاد مورد بررسی قرار گرفته و از اسامی نامانوس استفاده کرده اند مجوز کمیسیون ماده ۵ و ماده ۲۱ قانون پیش فروش را دریافت نمی کنند.
موضوعی فرهنگی را نباید امنیتی کرد
به گزارش خبرنگار مهر، استاندار خراسان رضوی نیز پیش از این در جلسه شورای فرهنگ عمومی استان که در ۲۴ دیماه امسال برگزار شد خواستار عدم استفاده از اسامی نامانوس شد و اظهار داشت: این یک موضوع کاملا فرهنگی است و اصلا نباید آن را امنیتی کرد و با تشکیل ستاد ویژه عدم استفاده از اسامی بیگانه بر این موضوع نظارت بیشتری شود.
گفتنی است برای اجرای این قانون ستادی در اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی و استانداری خراسان رضوی به ریاست معاون عمرانی استاندار تشکیل شده است.
گزارش: یونس طاهریان