یک مقام مسئول در معاونت فناوری مرکز ملی فضای مجازی جزئیات پیاده سازی طرح شبکه استانهای مجازی در کشور را که هم اکنون به عنوان پایلوت در کرمانشاه به اجرا درآمده تشریح کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، طرح استان مجازي كه اجراي آن در سال جاري آغاز شد، يكي از طرح‌هاي كلاني است كه در راستاي تحقق الزامات شبكه ملي اطلاعات و توسعه فضاي مجازي كشور تعريف شده و از حوزه‌هاي اولويت دار برای ارتقاي زيرساخت‌هاي استان های مختلف و خدمت رساني به شهروندان محسوب مي‌شود.

در این راستا طرح استان مجازی با امضای تفاهمنامه ای میان مرکز ملی فضای مجازی و استانداری کرمانشاه، برای نخستین بار در کشور در این استان پیاده سازی شد.

نجلا محقق، كارشناس پژوهشي دفتر سياستگذاري توسعه فناوري معاونت فناوري مركز ملي فضاي مجازي در گفتگو با مهر، درخصوص پیاده سازی و اهداف این طرح توضیح داد.

ايده شبكه استان‌هاي مجازي كشور 

وی با اشاره به لزوم حركت كشور به سمت توسعه فضاي مجازي گفت: با توجه به اينكه تصويب طرح‌هاي كلان مرتبط با فضاي مجازي كشور و نيز تشويق و ترغيب مستمر بخش خصوصي براي ورود به فضاي مجازي به منظور افزايش خدمت رساني و گسترش بازار كسب و كار و اشتغال زايي از جمله وظايف مركز ملي فضاي مجازي به شمار مي‌آيد، طرح شبكه استان‌هاي مجازي كه مي‌تواند در هر دوي اين موارد نقشي تأثيرگذار داشته باشد به عنوان يكي از اولويت‌هاي اين مركز مطرح شد.

محقق با بیان اینکه به عنوان گام اول اين طرح، در خردادماه امسال، تفاهم نامه‌اي بين مركز ملي فضاي مجازي و استانداري استان كرمانشاه در جهت پياده سازي طرح استان مجازي كرمانشاه به عنوان استان مجازي پايلوت كشور منعقد شد افزود: از تير ماه، فعاليت مشترك مركز ملي فضای مجازی و تيم اجرايي استان شروع شد.

کارشناس مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به اینکه استان كرمانشاه در اين زمينه فعاليت مثبت و مؤثري داشته و مسئولان این استان عزمي جدي در توسعه زيرساخت‌ها و به طور كلي حوزه فضاي مجازي دارند خاطرنشان کرد: طی چند ماه گذشته خروجي‌هاي حاصل شده از اين فعاليت شامل تهیه مدل مفهومي استان مجازي كرمانشاه، برنامه راهبردي و برنامه اجرايي استان مجازي کرمانشاه و تعریف طرح‌هاي كلان و پروژه‌هاي اجرايي می شود.

مازندران و اردبیل در نوبت اجرا

وی در مورد برنامه ريزي مركز ملي فضاي مجازي جهت ادامه طرح شبكه استان‌هاي مجازي كشور به مهر گفت: در اين مرحله، مركز ملي فضاي مجازي در صدد ترغيب و تشويق ديگر استان‌هاي كشور به شركت در طرح شبكه استان‌هاي مجازي است که تاکنون از اين طرح استقبال خوبي به عمل آمده و در حال حاضر استان‌هاي مازندران و اردبيل تمايل خود را به پياده سازي آن اعلام كرده‌اند.

محقق اظهار امیدواری کرد که با استفاده از تجربه استان كرمانشاه، روند انجام كار در ساير استان‌ها تسريع شود و تاکید کرد: البته بايد توجه داشت كه هر استان با توجه به شرايط اقليمي و فرصت‌ها و تهديدهاي خاص خود، با مدل متفاوتي مواجه است.

وی يكي از نكات كليدي در طرح استان‌هاي مجازي را شناسايي شايستگي‌هاي هر استان و بهره‌گيري از فرصت‌هاي ناشي از آن دانست و افزود: مسلما آنچه در استان كرمانشاه به عنوان يك استان مرزي با قابليت تجارت مجازي با كشورهاي همسايه مورد تأكيد است با آنچه در استان مازندران به عنوان يكي از استان‌هاي حاشيه درياي خزر به عنوان فرصت مطرح مي‌شود متفاوت است و بايد در مدل هر استان بر قابليت‌هاي آن استان تأكيد شود.

به گفته این مقام مسئول، در صورت آغاز اجراي طرح در دو استان ديگر، امكان تشكيل شبكه استانهاي مجازي به وجود خواهد آمد كه فرصت‌هاي جديدي را ايجاد كرده و خود نيازمند رويكرد تحقيقاتي-اجرايي متفاوتي خواهد بود.

وی گفت: شبكه استان‌هاي مجازي، اين قابليت را ايجاد مي‌كند كه استان‌ها از سرويس‌ها و خدمات يكديگر استفاده كرده و يكپارچگي و همسويي بين حركت استان‌ها در اين فضا ايجاد شود. همچنين، با توجه به اينكه توسعه دولت الكترونيك و ارائه خدمات يكپارچه از اولويت‌هاي اجرايي دولت محسوب مي‌شود، شبكه استان‌هاي مجازي مي‌تواند به عنوان بستري جهت تحقق دولت الكترونيك نيز در نظر گرفته شود؛ به اين ترتيب، با گسترش و توسعه اين شبكه، كشور تبديل به فضاي همگون و يكپارچه‌اي جهت زندگي مجازي شهروندان خواهد شد.

اهداف پياده سازي طرح شبكه استان‌هاي مجازي

محقق از جمله اهداف كليدي و مهمي كه مركز ملي فضاي مجازي انتظار دارد با پياده سازي شبكه استان‌هاي مجازي به دست آید را توسعه فضاي اقتصادي و كسب و كار و جذب سرمايه گذاران داخلي و خارجي عنوان کرد و به مهر گفت: اجراي چنين طرح‌هايي در سطح كلان، موجب اشتغالزایی گسترده‌ در سطح كشور خواهد شد؛ از طرف ديگر، تحقق طرح استان مجازي به معني بهينه سازي و افزايش كارايي در خدمت رساني به شهروندان و ارتقاء سطح رضایتمندی شهروندان از دسترسی به فضای مجازی است.

وی با اشاره به طرح‌ها و فرصت‌هاي كاري در راستاي پياده سازي طرح استان مجازي كه بخش خصوصي نيز مي‌تواند به آن ورود پيدا كند تصریح کرد: در اين طرح، پروژه‌هاي متعددي در حوزه‌هايي مانند خدمات، توليد محتوا، آموزش و نيز حوزه‌هاي اقتصادي تعريف شده كه بسياري از آنها قابل واگذاري به بخش خصوصي است؛ براي مثال، توسعه خدمات شهري و روستايي، پياده سازي سامانه‌هاي خدمات مجازي و پورتال‌هاي تجارت الكترونيك و تجارت مجازي برون مرزي، از جمله مهم‌ترين پروژه‌هاي بخش خدمات خواهد بود.

محقق در زمينه توليد محتوا نيز به توليد محتواي ايراني اسلامي در راستای پیاده سازی طرح شبکه استانی مجازی اشاره کرد و ادامه داد : توسعه بازي‌هاي رايانه‌اي و تحت وب كه با فرهنگ كشور سازگاري داشته باشند، توليد محتواي آموزشي و معرفي جاذبه‌هاي استاني در قالب گردشگري مجازي از دیگر خدماتی است که بخش خصوصی می تواند در عملیاتی کردن آن سهیم شود.

وی با تاکید بر ایجاد و تقویت مراکز تولید محتوا در دانشگاهها، مراكز رشد، پارک‌هاي علم و فناوری و حوزه علمیه گفت: توانمندسازي صنايع و بنگاه‌هاي ارتباطي و بهره برداري از پتانسيل‌هاي دانشگاهي و مراكز رشد در هر استان، از نظر اقتصادي نيز حائز اهميت است؛ براین اساس در طرح استان مجازي كرمانشاه، بر اينگونه پروژه‌هاي درآمدزا از جمله توريسم درماني مجازي، بازار مجازي و ايجاد منطقه ويژه اقتصاد مجازي استان تأكيد شده است.

برچسب‌ها