به گزارش خبرگزاری مهر، در این نشست که با قرائت قرآن حمید شاکرنژاد قاری بین المللی قرآن کریم و از اعضاء کاروان سرزمین برادری آغاز شد، مولوی عبدالحمید شه بخش، رضا امیرخانی، محمدرضا شهیدی فرد، فروز رجایی فر و حجت الاسلام مهدی همازاده به ارائه نظرات خود پرداختند.
مولوی عبدالحمید شهبخش، استاد حوزه های علمیه اهل سنت تأکید کرد پیروزی انقلاب اسلامی بالاترین امیدها را به مسلمانان داد و آنها را سربلند کرد. آن هم بعد از دورهای که حرف زدن از اسلام عقبماندگی به حساب میآمد.
مولوی شهبخش، استاد حوزه علمیه اهل سنت در دیدار کاروان ایران «سرزمین برادری» که پنجشنبه شب در دانشگاه سیستان و بلوچستان انجام شد با اشاره به تلاشهایی که برای حذف اسلام در جهان صورت گرفته است گفت: روزگاری بود که اسلام غریب شده بود. آتاترک خلافت اسلامی را حذف کرد و پس از آن مظاهر اسلامی را از بین برد. از حجاب گرفته تا حروف الفبای قرآنی که در زبان ترکی استفاده میشد. در ایران هم این مبارزه را آغاز کردند. طوری که در آن دوره هر کس از اسلام حرف میزد عقبمانده و مرتجع خوانده میشد. هر مبارزی مجبور بود مارکسیست شود. اما آهسته آهسته با تلاشهایی که مصر صورت گرفت، اسلام دوباره مطرح شد. در افغانستان جهاد اسلامی با روسها مبارزه کرد. پس از آن اسلام در ایران به پیروزی رسید و بالاترین امیدها را به مسلمین داد و آنها را سربلند کرد.
این مدرس حوزههای علمیه اهل سنت با انتقاد از تفرقهافکنیها گفت: چیزی که اکنون اسلام را تهدید میکند شکاف و نفاق است. تا ما نگذاریم دشمن نمیتواند تفرقه بیندازد. قدرت کفار در اتحاد آنهاست. اما ما مسلمانان متأسفانه در این زمینه مشکل داریم. مذاهب اسلامی یک دین دارند، اما علمایشان میگردند و از لابهلای کتابها نکتهای پیدا میکنند و با هم اختلاف میکنند. ما خودمان مقصریم. در صحبتهای بزرگانی از جمله امام و رهبر معظم انقلاب تاکید بسیاری بر وحدت شده است. اگر رعایت کنیم و خدا را در نظر بگیریم کسی نمیتواند مشکل ایجاد کند. برای این نظام زحمات زیادی کشیده شده است.
وی در انتها افزود: مردم شیعه و سنی باید مردمی برخیزند و با هم باشند. باید جلوی تفرقهافکنان را بگیریم تا مشکل حل شود. نباید اجازه دهیم در لباس نظام به نظام ضربه بزنند. ما میتوانستیم در ایران الگویی برای وحدت شیعه و سنی به جهان ارائه کنیم، اما هنوز نتوانستهایم. اگر ما مواظب صحبتهایمان باشیم کسی نمیتواند تفرقه افکنی کند و باید با رعایت تقوای الهی وحدت کلمه را حفظ کنیم.
امیرخانی: فاصله افغانستان با ما ۱۰۰ سال و فاصله ما با افغانستان ۵ سال است!
در ادامه این نشست رضا امیرخانی با تاکید بر حفظ عوامل هویتی وحدت بخش در کشور گفت: وقتی سفرنامه افغانستانم را تحت عنوان «جانستان، کابلستان» منتشر کردم خیلی ها در ایران که حال کتاب خواندن ندارند از من می خواستند در چند جمله برایشان از افغانستان بگویم.
امیرخانی ضمن اشاره به فاصله های سیاسی و اقتصادی افغانستان و ایران گفت: در افغانستان زیرساخت های اقتصادی و عمرانی خیلی کمتر است و شاید از این نظر مثلا ۵۰ سال با ما فاصله دارند که البته با استفاده از تکنولوژی می توانند این مسیر را زودتر هم طی کنند.
وی ادامه داد: اما بعد که بیشتر تامل کردم دیدم برخی مسائل هست که فاصله افغانستان را با ما خیلی زیاد کرده است. مثلا من وقتی وارد این کشور شدم اولین کسی که با او برخورد داشتم خیلی با من بد رفتار کردم و من به او گفتم من شنیده بود افغانستانی ها آدمهای مهمان نوازی هستند. او در جواب گفت: من پشتون هستم با غیرپشتون ها فرق دارم. جای دیگر رفتم یکی می گفت من هزاره هستم با بقیه فرق دارم، دیگری می گفت من ازبک هستم و ... من دیدم افغانستانیها از این نظر با ما خیلی فاصله دارند. زیرا ما با همه اختلاف نظرها و سلیفه ها با این همه تنوع زبان لهجه و لباس اما همه ما به راحتی ادعا میکنیم که «ما ایرانی هستیم». به نظر من این یک دستاورد ملی و تمدنی بسیار بزرگ و محترمی و مغتنمی است که فاصله افغانستان با ما را خیلی زیاد میکند.
امیرخانی با بیان اینکه از این نظر افغانستان با ما دست کم ۱۰۰ سال فاصله دارد، افزود: این هم فاصله ای است که دیگر نمی توان با صنایع تک و پیشرفتهای علمی پر کرد. اما اینجا یک سوال وجود دارد: فاصله افغانستان با ما ۱۰۰ سال است، اما فاصله ما با افغانستان چند سال است؟
این نویسنده و فعال فرهنگی در پایان سخنانش گفت: پاسخ به این سواال بسیار مهم است، من فکر می کنم اگر قدر این هویت ملی و آن دستاورد تمدنی را ندانیم، ظرف کمتر از ۵ سال می توانیم به افغانستان تبدیل شویم. جایی که هر کس قوم و قبیله خودش را ببیند و هویت ملی را در نظر نیاورد. بنابراین فاصله ما با افغانستان کمتر از ۵ سال است، اگر مراقب نباشیم. این راه، راه سرازیری است ولی امیدوارم ما در این مسیر حرکت نکنیم بلکه راه سربالایی را که سخت تر است برگزینیم.
رجایی فر: اگر افراطیون از بین نروند همه متضرر میشوند
در ادامه این نشست، فروز رجاییفر، در جمع نخبگان و دانشگاهیان شهر زاهدان گفت: اگر اکنون ایران مورد غضب جهان کشورهای مستکبر دنیاست تنها به دلیل دفاع همه جانبه از ملت فلسطین بوده است. این دفاع به خاطر کلیدی بودن اصل وحدت در تفکر رهبر انقلاب است.
فروز رجاییفر، از دانشجویان پیرو خط امام که به همراه کاروان «سرزمین برادری» در زاهدان حضور دارد در ادامه افزود: قبلاً به نظرم میآمد که در مورد وحدت کاری نکردهایم. برای بار اول متوجه شدم ملت ما برای حفظ وحدت چه هزینه سنگینی داده است. اگر اکنون ایران مورد غضب قدرتهای جهان استکبار است تنها به دلیل دفاع همه جانبه از ملت فلسطین بوده است. این دفاع به خاطر کلیدی بودن اصل وحدت در تفکر رهبر انقلاب است. اگر ایران همین امروز تصمیم بگیرد از جبهه مقاومت کنار برود و از فلسطین حمایت نکند دنیا با هیچ چیز ما مشکل نخواهد داشت. من اینجا قاطعانه میگویم همه هزینههایی که دشمن برای مقابله با ایران میکند بهخاطر حمایت از فلسطین و مقابله با رژیم جعلی اسرائیل است.
رجاییفر با اشاره به مشکلاتی که در زمینه وحدت وجود دارد ادامه داد: در زمینه وحدت داخل کشور کجسلیقگیهایی شده است. نگاههایمان به مسأله درست نیست و بخشی از آن هم به چالش آزادی و امنیت برمیگردد. کسی که در اقلیت قرار دارد فکر میکند این چالشها به خاطر تبعیض است. اما حتی شیعیان هم به همه آنچه در قانون اساسی آمده نرسیده اند و مسأله تنها مربوط به اهل سنت نیست. البته کمبودها زیاد است و در زمینه فرهنگی و مردمی کار نشده است. بخشی از محرومیت استانهای سنینشین به خاطر عملکرد نظام نیست. مانند آنچه در خشکسالی سیستان و بلوچستان رخ داده است.
وی در انتها گفت: باید بتوانیم در کنار هم زندگی کنیم. باید سعی کنیم با فهم و درک متقابل اختلافات را بپذیریم و به یکدیگر احترام بگذاریم. باید با این نزدیک شدنمان به یکدیگر جریانهای افراطی را از بین ببریم که اگر از بین نرود هیچ متضرر می شوند.
شهیدیفرد: عوامل اختلاف فقط عقیدتی نیست
در ادامه این نشست محمدرضا شهیدی فر مجری و تهیه کننده تلویزیون در سخنانی به بازدید اعضاء کاروان از مناطق فقیرنشین زاهدان اشاره کرد و گفت: عمدتا وقتی در کشور از اختلافات سخن گفته می شود ریشه آن را عوامل بیرونی دانسته و جنس این اختلافات را هم عقیدتی می دانیم در حالی که جدای از اقدامات دشمنان و اختلافات عقیدتی و مذهبی مسائل دیگری هم وجود دارد که بعضا از آنها غفلت شده است.
وی افزود: برخی از این عوامل اقلیمی است، برخی جامعه شناختی و فرهنگی و اخلاقی و ...همه این اختلافات سهم دشمن نیست. فرایندی در زندگی ما ایجاد شده که بر مبنای آن آدمها تنهاتر می شوند تا ایمن تر زندگی کنند.
عضو کاروان ایران سرزمین برادری در بخش دیگری از سخنانش به تاثیر رسانه ها در این زمینه گفت: فکر می کنم رسانه های ما نتوانستند احساس ضرورت همبستگی ملی را انتقال دهند. با اینکه خودم از اهالی رسانه هستم باید بگویم هنوز نتوانسته ایم در این زمینه کار مناسبی انجام دهیم. حال باید پرسید آیا این مساله به دشمنان و نگاه اعتقادی ما ارتباط دارد؟ آیا هر یک از ما که هر کداممان در شبکه های اجتماعی فعالیت داریم، توانسته ایم به سهم خودمان این همبستگی و همدلی و مهرورزی را ترویج کنیم؟ یا برعکس بیشتر به اختلافات قومی و قبیله ای دامن زده ایم؟ در حالی که تاثیر برخی از همین شبکه های اجتماعی به دلیل وجود عنصر باورپذیری در آنها می توانند بسیار تاثیرگذارتر از رسانه های رسمی باشند.
همازاده: سیره ائمه مذاهب، پرهیز از اختلاف بوده است
حجت الاسلام مهدی همازاده معاون پژوهشی مدرسه اسلامی هنر، در این همایش با اشاره به سیره امام علی(ع) در خصوص وحدت، گفت: در تواریخ ما آمده است که در زمان خلیفه دوم و پس از پیشروی و محاصره بیتالمقدس، ساکنین آنجا درخواست پذیرش اسلام با جزیه را دادند. خلیفه دوم هم این مسئله را به مشورت گذاشت؛ جناب عثمان گفت: آنها از تو مهلت میخواهند تا در فرصت مناسب حمله کنند؛ پس با خشونت همه آنها را به قتل برسان. علی(ع) اما پیشنهاد داد: حرف آنان را بپذیر که نصرت این سرزمین بدون خونریزی نصیب تو خواهد شد. خلیفه از هر دو نظر تمجید کرد اما سخن امیرالمومنین (ع) را پذیرفت و عاقبت، مسلمانان پیروز شدند.
حجت الاسلام همازاده اظهار داشت: سیره اول الائمه ما اینگونه است که در زمانی که خلافت نداشت در رکاب خلفا شمشیر میزد و مشورت میداد؛ او فرمود: من نشستم تا صدای اذان مسلمانان قطع نشود.
وی عنوان کرد: ابوحنیفه که با امام صادق(ع) اختلافات فقهی داشت اما وقتی صحبت از قیام علیه امویان شد، به میدان آمد و مبارزه کرد و حتی این امام اعظم هنگامی که متوجه شد بنی عباس ادامه دهنده راه امویان هستند، با آنان نیز به جنگ برخاست.
معاون پژوهشی مدرسه اسلامی هنر قم با اشاره به بروز تدریجی اختلافات مذاهب، اظهار داشت: سیره ائمه مذاهب ما اینگونه بوده است که از اختلاف پرهیز کنیم. مبادا در مناسبتهای مذهبی خود فرصتی را برای جریانهای افراطی فراهم کنیم و با اهانت به یکدیگر فضای نزاع را گسترش دهیم.