ساعد نیک ذات هنرمند عکاس معتقد است که جشنواره هنرهای تجسمی فجر نباید رقابتی باشد چرا که این رویداد قربانی جوایز می شود ولی لازم است که برنامه ریزی درازمدت حداقل 5 ساله با یک دبیر ثابت داشته باشد.

ساعد نیک ذات هنرمند عکاس در گفتگو با خبرنگار مهر درباره برگزاری هفتمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر که امسال با تغییراتی تازه نسبت به سال‌های قبل برگزار شده است، گفت: در کشوری که بودجه ای کمتر از دو درصد برای فرهنگ و هنر اختصاص یافته، در حالی که از انقلاب مردم آن با عنوان انقلاب فرهنگی یاد می شود، برگزاری هر رویداد فرهنگی و هنری را باید به فال نیک گرفت و غنیمت شمرد اما به شرطی که در جهت ارائه آمار و نمایشی نباشد.

وی افزود: می توان به جای برگزاری چنین جشنواره هایی، بودجه آن را به انجمن ها سپرد و با تقویت بنیه این انجمن های هنری به آنها کمک کرد تا در ابعاد ملی فعالیت های تأثیرگذارتر و مفیدتری را داشته باشند.

این هنرمند عکاس با تأکید بر اهمیت برگزاری جشنواره هنرهای تجسمی فجر یادآور شد: مهم این است که ما قصد داریم برای مملکت خود چه کاری انجام دهیم و بنابراین باید به صورت ریشه ای کار کنیم و برنامه ریزی درازمدت برایش داشته باشیم، جشنواره های تئاتر و فیلم فجر در دنیا جا افتاده است اما اگر قرار باشد جشنواره تجسمی فجر هر بار به یک روش برگزار شود، پیشرفتی نخواهد داشت.

وی با تأکید به سپردن دبیری این جشنواره به یک فرد در طول سال‌های متمادی اضافه کرد: باید برای جشنواره تجسمی فجر یک برنامه درازمدت تدوین شود و یک نفر را دبیر این رویداد انتخاب کنند که هر سال هم تغییر نکند همان طور که در بسیاری از رویدادهای هنری دنیا مثل فستیوال کن یا بی ینال های معتبر جهان دبیر آن در طول 40 سال ثابت است. بنابراین این اتفاق خوبی نیست که هر بار رویکرد این جشنواره و دبیر آن تغییر کند اما متأسفانه این رویدادها در کشور ما به مسایل سیاسی ارتباط پیدا می کند و هر سال یک دبیر با خط فکری جدید آن را هدایت می کند.

نیک ذات تصریح کرد: جشنواره هنرهای تجسمی فجر که به انقلاب اسلامی مرتبط است، می تواند دبیری مناسب با این موضوع داشته باشد که حداقل 10 سال دبیر آن باشد تا بتواند کاستی ها را شناسایی کند و با استفاده از تجربیات هر دوره و رفع کاستی های آن، به روش خوب و مناسبی برای این جشنواره دست پیدا کند.

این عکاس همچنین درباره انتشار کتاب آثار این دوره از جشنواره در بخش های جداگانه یادآوری کرد که هر اتفاقی در حوزه فرهنگ و هنر که سندی را به جا بگذارد، حتی در نوع تبلیغاتی آن، اتفاق خوبی است اما اگر این هزینه ها به صورت هدفمند و برنامه ریزی شده در درازمدت تعریف شود، بهتر است.

وی تصریح کرد: باید اتفاقات خوب هر دوره را حفظ کرد تا مقطعی نباشد و حداقل برای 5 سال آینده برنامه ریزی کنند که این جشنواره با چه رویکرد و هدفی برگزار شود.

ساعد نیک ذات درباره غیررقابتی شدن هفتمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر نیز بیان کرد: من موافق غیررقابتی شدن این جشنواره هستم و بارها در همه دوسالانه های عکاسی نیز به این موضوع تأکید کرده ام که این رویدادها نباید رقابتی باشد چرا که برخی بسیاری از این رویدادها قربانی جایزه می شود و بسیاری با این هدف در این جشنواره ها و دوسالانه ها شرکت می کنند که به عقیده من به خصوص در زمینه عکاسی این صدمه بزرگی را به عکاسی زده است.

وی ادامه داد: عکاسی به هنر میان مایه ای تبدیل شده است که هر کس تصور می کند به صرف داشتن دوربین عکاس است و عکاسی را به یک عکس بردار به معنای فیزیکی آن تقلیل دهند اما اگر این رویدادهای مهم عکاسی رقابتی نباشد و به لحاظ سطح هنری غنی باشد،حضور اهل هنر از طیف های مختلف به اعتبار آن می افزاید و به یک برند در سطح ملی و بین المللی تبدیل خواهد شد.