به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری اولین همایش ملی آموزشی عالی قرآنی و تأمین نیازهای شغلی جامعه با سخنرانی دکتر ابوالفضل خوشمنش، رئیس مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور بعد از ظهر امروز شنبه نهم اسفند در وزارت علوم برگزار شد.
خوشمنش در این نشست گفت: لازم است توضیح اجمالی راجع به فعالیت این مرکز که ما در آن در خدمت جامعه قرآنی مقاطع عالی خودمان هستیم، ارائه دهم.
وی افزود: ما در کشور یک شورایی به نام شورای عالی انقلاب فرهنگی داریم که چند شورا زیرمجموعه آن است که آنها دیگر شورا هستند که در ذیل آن شورای عالی قرار دارد. درباره شورای عالی انقلاب فرهنگی بحث ها و ارزیابی ها و نقد و نظرهایی بوده است. یکی از آن نقدها این بوده که شورای عالی انقلاب فرهنگی جایی است برای برنامه گذاری و قانون نویسی و بودجه خاصی در هیات عالی فرهنگی کشور ندارد.
رئیس مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور ادامه داد: بعد از ۱۵ سال بنا بر این شد که یک نهاد قرآنی در حوزه علمی- فرهنگی داشته باشیم و بحث هایی شد که از این قرار بود:
۱- وزارت قرآن داشته باشیم
۲- در وزارتخانه های مختلف معاونت قرآنی داشته باشیم
۳-یک فرهنگستان قرآن داشته باشیم مانند فرهنگستان علوم یا فرهنگستان ادب
اما این راه ها هیچکدام رأی نهایی نیاورد. رأی نهایی ما این بود که یک شورای فرهنگی قرآنی داشته باشیم که به مثابه یک مجلس قانونگذاری در کشور ایفای نقش کند. در منابع انسانی و مالی و نیز در بخش محتوایی به کارهای قرآنی نظم و سامانی دهد.
خوشمنش اضافه کرد: این کار برعهده چنین شورایی گذاشته شد. این شورا حداقل ۵ وزیر در آن حضور دارد. وزیر علوم، وزیر آموزش و پرورش، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر ورزش و جوانان و وزیر بهداشت و حتی صحبت از اضافه شدن یک وزیر دیگر است، به علاوه نهادهای قرآنی دیگر کشور که بودجه های آنها در اختیارشان است.
وی تصریح کرد: این شورا یک پارلمان قرآنی است. میهمانان فرهنگی و پارلمانی کشورهای دیگر که به ایران آمدند و از نزدیک با این شورا آشنا شدند اعلام کردند ای کاش وزارت آن را در کشور خودمان می داشتیم. همانطور که پارلمان دارای چندین کمیسیون های تخصصی و مهم است همانگونه این شورای توسعه فرهنگ قرآن دارای چهار کمیسیون می باشد.
۱- کمیسیون آموزش عمومی قرآن در وزارت آموزش و پرورش به ریاست شخص وزیر
۲- کمیسیون آموزشی تبلیغی و ترویجی قرآن در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ریاست و مسئولیت شخص وزیر
۳- کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآن در نظام بهداشت و سلامت که اخیرا تشکیل شده به ریاست و مسئولیت شخص وزیر
۴- کمیسیون توسعه عالی قرآنی کشور به ریاست و مسئولیت شخص وزیر و دبیری اینجانب.
رئیس مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور افزود: هر کمیسیون دبیری دارد که مسئولیت تحلیل محتوایی متناسب با کمیسیون را دارد. اما این کمیسیون چه مشکلی را می خواهد حل کند؟ پاسخش این است از این ۳۶ سالی که از انقلاب می گذرد، چه در مدرسه، چه در دانشگاه، نوع برداشت های ما از قرآن، همان کارهای ذوقی و سلیقه ای و بدون رویه روشن است که اغلب به آنها گفته شده کارهای تبلیغی و ترویجی. مانند مسابقات قرآنی در سازمان اوقاف و امور خیریه، دادن سکه، فرش، ظروف تفلون، سفر سوریه، عتبات عالیات و امثال اینها به اشخاص مختلف.
خوشمنش گفت: وقتی گفته می شود قرآن و فعالیت های قرآنی، جای این سوال است که دستگاه بزرگ و ارزشمند آموزش ما که حالا در بعضی از کشورها آموزش یکپارچه است و بخشی از آن آموزش عالی و بخشی قبل از آموزش عالی است و در کشور ما دستگاه بزرگ آموزش عمومی و عالی و آکادمی ما که خودش دارای مشتقاتی است مانند دانشگاههای غیرانتفاعی، دانشگاه های دولتی، دانشگاه پیام نور، دانشگاه آزاد و دانشگاه علمی کاربردی چه نقشی در این باره دارد؟ به علاوه حوزه های علمیه قم و برخی از استان های ما که شمار این تعداد در کشور ما بالغ بر ۳۰ میلیون انسان در کل فضای آموزشی کشور ما است. هم معلم، هم استاد، هم دانشجو و هم دانش آموز.
وی در ادامه افزود: سوال اصلی این است که دستگاه آموزش ما برای داشتن یک فعالیت قرآنی نظام مند و محتوایی که به مطالبات امام خمینی(ره)، مقام معظم رهبری، انقلاب، مردم، معلمان و دلسوزانی که الان نیستند ولی روحشان باقی است، چه پاسخی دارد؟ مثلا دغدغه های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان و شهید مطهری که هنوز باقی است.
رئیس مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور خاطر نشان کرد: ما جماعت دانشگاهی، حوزوی و آموزش و پرورش الان برای قرآنیدر چنین جامعه ای چه کاری باید انجام دهیم؟ قرآن برای نظام و تمدن اسلامی، نظام سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی چه برنامه هایی باید داشته باشد؟ بحث های بینرشتهای و مطالعات تخصصی و تفصیلی ما چگونه باید باشد؟ ارتباط ما با محافل آکادمیک دنیا با جهان مسیحیت و لاییک چه نسبتی باید داشته باشد؟ اینها مسائلی است که این کمیسیون درباره اش صحبت می کند.
خوش منش افزود: این اجمالی بود راجع به فلسفه شکل گیری این کمیسیون و برگزاری کارهایی که دنبالش هستیم. اما درباره اولین همایش ملی آموزش عالی قرآنی و تأمین نیازهای شغلی جامعه یک توضیح اجمالی می دهم. این مرکز در خرداد امسال همایشی داشته تحت عنوان «تحول در آموزش قرآنی در جامعه».
وی ادامه داد: همایش دومی که این مرکز برگزار می کند با نام همایش ملی آموزش عالی قرآنی و تامین نیازهای شغلی جامعه است. ما یک دستگاهی داریم به نام وزارت علوم یا حوزه علمیه یا ۵ دستگاه دانشگاهی که به آن اشاره کردم. این دستگاه ها بیش از ۴.۵ تا ۵ میلیون دانشجو و طلبه را آموزش می دهد. در جامعه امروز هم غریب به ۵۴ تا ۶۰ شغل قرآنی داریم که با احصاء دقیق تر دو تا سه برابر خودش قابل احصاء است، اما آموزش عالی ما برای تقویت نیروی انسانی و کادر متخصص برای این مشاغل هنوز برنامه روشن ندارد یا بهتر بگویم توجهش به این موضوع جلب نشده است.
رئیس مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور اظهار کرد: هدف اصلی این همایش این بوده که در دستگاه تعلیم و آموزش عالی ما و هم نهادهای مربوط، این توجه حاصل شود. سراغ این نهادها رفتیم. وزارت کار، وزارت بهداشت، وزارت تعاون، وزارت آموزش و پرورش، وزارت ارشاد، دانشگاه تهران، فراکسیون قرآن و عترت مجلس شورای اسلامی، سازمان ملی و صنعتی ایران، دانشگاه ارومیه. برنامه توسعه پنجم بخشی از بندهای مندرج در آن مربوط به راهبردهای جمهوری اسلامی ایران در زمینه توسعه قرآن بالاخص در حوزه آموزش است.
خوشمنش گفت: ما هشت یا ۹ کلان برنامه ملی داریم که اینها با دقت طراحی و نوشته شده است. برای هزینه کرد بودجههای قرآنی دو راه وجود دارد:
۱- به هر دستگاه نامه زده شود و خواسته شود برنامه قرآنی اش را بدهد و برنامه و بودجه اش را می دهد.
۲- واقعا با دلسوزی و دقت نیازها و آسیب های ۳۶ سال گذشته و نیازهایش در آینده سنجیده شود و بر اساس آن کلان برنامه و ریزبرنامه ها نوشته شود. بیش از ۹ کلان برنامه و ۲۰۰ ریزبرنامه نوشته شده که در این همایش ارائه خواهد شد.
وی همچنین عنوان کرد: نمایشگاه تخصصی در حاشیه این همایش برگزار خواهد شد که امیدواریم در قالب یک دبیرخانه در آینده کار خود را ادامه دهد. مکان این همایش دانشکده مدیریت دانشگاه تهران است. به اعتبار دانشگاه تهران که دانشگاه مادر و باظرفیتی است و انتخاب دانشکده مدیریت بخاطر موضوع مدیریتی است که از نظر امنیتی در جای خوبی قرار دارد.
رئیس مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور در پایان افزود: به مقالات برگزیده شده حقالتألیفی داده خواهد شد و به چاپ خواهند رسید. تاکنون حدود ۵۰ مقاله به این دبیرخانه ارسال شده است. این همایش ۱۲ اسفند از ساعت ۸:۰۰ صبح تا ۱۸:۰۰ برگزار میشود.