به گزارش خبرنگار مهر، چند هفته ای می شود که بازار آذربایجان غربی رنگ و بوی خریدهای نوروزی به خود گرفته و رفته رفته بر التهاب این خریدها افزوده می شود که در این میان بازار دست فروشان همانند هر سال داغ تر از کسب و کار کسبه و بازاریان و مراکز خرید است.
قیمت بالای پوشاک، آجیل ، کیف و کفش و سیر اقلام مورد نیاز شب عید در مراکز رسمی عرضه و فروش سرسام آور و خارج از توان اقتصادی مردم برای خرید از آنها است که این امر طی سالهای اخیر موج دست فروشی در بازار شب عید استان را همانند سایر استانهای کشور گسترده تر کرده است.
با وجود اینکه تضمینی برای کیفیت و استاندارد بودن اقلام عرضه شده توسط دست فروشان وجود ندارد، مردم از خرید از دست فروشان استقبال می کنند، چون صرفه اقتصادی برای آنها خرید از این بخش عرضه لوازم مورد نیاز در شب عید است، هر چند مراکز عرضه رسمی با وجود قیمتهای بسیار بالا و غیر منطقی نیز بازار خود را دارند.
شهرداری دستفروشی در ارومیه را ساماندهی می کند
قیمت متفاوت و گرانی برخی واحدهای عرضه در بخشهای مختلف بویژه پوشاک، کیف، کفش، ظروف و لوزام تزئینی مردم را به خرید از دست فروشان وادار کرده، این در حالی است که صاحبان مغازه ها نیز به این رفتار مردم دامن می زنند بطوریکه بر اساس مشاهدات خبرنگار مهر قیمت متفاوت یک نوع جنس در مغازه های مختلف و ارزان بودن نوع مشابه آن در دست فروشها بازار آنها را رونق بخشیده است.
افزایش تعداد دست فروشان در خیابانها و پیاده رو، بازارهای شبانه در جوار پارکها هر چند اقتضاعات بازار پایان سال بشمار می روند ولی این موضوع موجب فروش اجناس بی کیفیت و چینی به مردم با قیمتهای گران می شود که در این راستا امسال شهرداری ارومیه اقدام به ساماندهی دست فروشان کرده است.
ایجاد بازارهای روز در پارکهای مناطق مختلف ارومیه طرح شهرداری برای ساماندهی دست فروشی و جلوگیری از سد معبر در شریانهای عبوری مردم است که دست فروشان و مردم می توانند بر اساس برنامه زمانبندی که طی بنرهای اطلاع رسانی در مناطق مختلف شهر نصب شده، در این محلهای اقدام به خرید و فروش کنند.
تنظم بازار شب عید از دیدگاه دولت خرید و ذخیره سازی میوه از جمله سیب و پرتقال است، در حالی که خرید پوشاک، کیف و کفش تازه نیز جز آداب و رسوم ایرانیان در عید نوروز محسوب می شود که مسئولیت تنظیم این بازار نیز به گردن دست فروشان افتاده و اغلب مردم برای خرید وسایل مورد نیاز از دستفروشان خرید می کنند.
راه اندازی بازار روز در سه نقطه شهر ارومیه
بر اساس اعلام شورای شهر ارومیه، طرح بازار هفتگی در سه نقطه شهر ارومیه توسط سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری ارومیه ساماندهی و اجرا می شود.
با تصویب شورای اسلامی شهر در راستای ساماندهی دستفروشان و جلوگیری از استقرار آنها در معابر عمومی و پر تردد شهر و نیز تامین رفاه شهروندان مقرر شد که از سوم اسفندماه امسال طرح راه اندازی بازار روز به اجرا درآید.
این طرح در پارک استقلال واقع در شهرک ایثار روزهای یکشنبه ، پارک باقر العلوم واقع در خیابان باقر العلوم روزهای سه شنبه ، بازار ساوالان واقع در بلوار ساوالان روزهای پنجشنبه توسط سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری ارومیه در حال اجرا است.
در واحد های تجاری لباس، کیف و کفش مراکز خرید ارومیه که عمدتا در خیابانهای استادان، بهداری، خیام و امام(ره) قرار دارند، قیمتهای انواع مانتو، شلوار، بلوز، کت و شلوار و کیف و کفش با ارقام نجومی به مردم عرضه می شود، بطوریکه هم اکنون بازار البسه مستعمل یا دست دوم فروشان ارومیه نیز درحال عرضه لباسهای نو با قیمت های باورنکردنی هستند.
معمولا قیمت انواع لوازم مصرفی در بازارهای اصلی شهرها نسبت به مراکز خرید لوکس بالای شهر متفاوت است، این در حالی است که هم اکنون با وجود نجومی بودن قیمت برخی اجناس آن هم عمدتا خارجی در این مراکز خرید لوکس استان، قیمت برخی اقلام همانند بازارهای اصلی و حتی کمتر از آن است.
نبود نظارت کافی و عدم برقراری ثبات قیمت اجناس در مناطق مختلف استان و بالا بودن ارزش قیمتی لوازم نسبت به شهرهای همجوار از جمله تبریز موضوعی است که مردم را طی سالها آزار می دهد ولی مردم مجبور شدند خود را با شرایط وفق دهند و جور سختی ها را بکشند.
نظارت اصولی و برقراری ثبات قیمت حلقه مفقوده بازار شب عید ارومیه
مدیرعامل اتحادیه شرکت های تعاونی روستایی آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر، از خرید سه هزار تن پرتقال برای تنظیم بازار میوه عید خبر داده و گفته بود: دو میوه سیب درختی و پرتقال در طرح تنظیم بازار استان ارائه می شود که جهت رفاه حال مردم و مصرف کنندگان و ثابت نگه داشتن قیمت میوه شب عید سه هزار تن پرتقال از استان مازندران خریداری شده است.
برزگر در خصوص تامین سیب درختی تنظیم بازار شب عید نیز اظهار داشت: ۸ هزار تن از سیب درختی تولیدی در استان که عمدتا در شهرستان ارومیه تولید شده است، خریداری شده و آماده ارائه به بازار های هدف در سایر استان ها است.
وی با بیان اینکه حدود ۲۰۰ میلیارد ریال برای خرید سیب درختی باغداران استان هزینه شده است تصریح کرد: سیب درختی لازم برای طرح تنظیم بازار آذربایجان غربی از تولیدات داخلی خود این استان خواهد بود.
برزگر در خصوص قیمت پرتقال و سیب درختی قابل عرضه در طرح تنظیم بازار عید نیز گفت: این محصولات بر اساس سیاست گذاری های کمیته راهبردی استان و با پایین ترین قیمت وارد بازار خواهند شد.
آغاز اجرای طرح نظارت بر بازار عید نوروز در آذربایجان غربی
معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر، از آغاز اجرای طرح ویژه نظارتی بر بازار شب عید از دیروز تا ۱۵ فرودین ماه سال آینده خبر داد و افزود: در این راستا اکیپهای بازرسی مشترک سازمان و تعزیرات حکومتی تشکیل شده است.
سلیمان علیزاده با اشاره به اینکه در راستای طرح نظارتی ویژه عید نظارت بر وضعیت بازار کالاها و خدمات، ایجاد زمینه مناسب برای تامین مایحتاج عمومی و جلوگیری از تخلفات احتمالی و رسیدگی سریع به شکایات انجام می شود، ادامه داد: همچنین کشیک نظارت بر بازار در روزهای تعطیل نوروز در هر شهرستان دو گروه و در ارومیه ۵ گروه فعال خواهند بود.
وی با بیان اینکه این طرح با توجه به وضعیت حساس بازار با هدف جلوگیری از کمبودهای ساختگی، افزایش قیمت، احتکار و تنظیم بازار از ۱۵ اسفند ماه امسال اجرا می شود اعلام کرد: با متخلفان برابر قانون به شدن برخورد شده و برای بررسی پرونده به تعزیرات حکومتی و نهادهای قضائیی ارجاع می شوند.
معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی از برگزاری جلسه هماهنگی با بازرسان صنفی و غیر صنفی جهت نحوه اجرای بهینه طرح، تشکیل اکیپ بازرسی ویژه نامحسوس و اطلاع رسانی در خصوص اجرای طرح تشدید برخورد با متخلفان در این راستا خبر داد.
متخلفان صنفی آذربایجان غربی ۳۱ میلیارد ریال جریمه شدند
مدیر کل تعزیرات حکومتی آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه طرح نظارتی ویژه بر بازار شب عید با همکاری سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی از دیروز آغاز شده، افزود: همچنین کشیک نوروزی ثابت و سیار در ایام تعطیل نوروز تشکیل می شود.
محمد اقوامی با بیان اینکه از ابتدای سال تا کنون چهار هزار و ۱۰۲ فقره گزارش تخلف گرانفروشی به تعزیرات حکومتی وارد و متخلفان بالغ بر ۳۱ میلیارد ریال محکوم به پرداخت جزای نقدی شده اند، اظهار داشت: با متخلفان بازار شب عید نیز برخورد قانونی و جدی می شود.
وی با اشاره به اینکه در این راستا ۴۱ فقره پرونده تخلفاتی در بازرسی از واحد های صنفی از ابتدای اسفندماه امسال تاکنون برای متخلفین تشکیل و به شعب تعزیرات حکومتی ارسال شده، ادامه داد: پرونده های ارجاعی رسیدگی و واحدهای متخلف به پرداخت ۵۰ میلیون ریال جزای نقدی محکوم شدند.
مدیر کل تعزیرات حکومتی آذربایجان غربی اعلام کرد: متاسفانه با نزدیک شدن به ایام پایانی سال و عید نوروز و ایام تعطیلات نوروزی و افزایش تقاضا برای خرید، افراد فرصت طلبی هستند که سعی دارند با سواستفاده از ناآگاهی مردم از قوانین، سود کلانی را از راه غیر قانونی ببرند.
اقوامی با بیان اینکه در قالب اکیپ نظارتی بر عملکرد واحدهای عرضه کالا و خدمات نظارت می شود، عنوان کرد: طرح نظارتی نوروزی با برنامه ریزی و هماهنگی مدیران دستگاه های نظارتی اجرا و تا زمان بازگشت آرامش نسبی به بازار، در مرکز و شهرستانهای تابعه اجرایی می شود.
وی با بیان اینکه با مشاهده کوچکترین تخطی از قوانین، برخورد قاطع انجام می شود، ادامه داد: مردم نیز باید تخلفات واحدهای عرضه کالا و خدمات را از طریق شماره ۱۲۴ اعلام تا واحدهای نظارتی با متخلفان برخورد قانونی لازم را انجام دهند.
به هر روی بازار شب عید فرصت خوبی برای دست فروشان و فرصت طلبان برای سو استفاده از بازاری است که مردم برای استقبال از سال جدید در حال خرید لوازم مورد نیاز خود بوده و دستگاهها نیز عملا نمی توانند تاثیر بسزایی در این روند داشته باشند.
.....................................
گزارش: الناز ملک زاده