جواد وعيدي در گفت وگو با خبرنگار "مهر" در خصوص محتواي نامه ارسال شده از سوي دبير شوراي عالي امنيت ملي براي سه كشور اروپايي توضيح داد: نامه دكتر لاريجاني به وزيران امور خارجه سه كشور اروپايي، ابتكاري براي رفع بن بست فعلي در مذاكرات ايران و سه كشور اروپايي بود ، ايران در اين نامه سهم خود در شروع مذاكرات را ايفا كرده است.
وي با بيان اينكه از نظر ايران، مسئله هسته اي ايران، لاجرم بايد ازطريق مذاكره و ديپلماسي حل شود افزود : هر چند ديپلماسي و مذاكره گاهي تنها راه حل تلقي نمي شود.
وعيدي تاكيد كرد : ديپلماسي مستلزم پشتكار، ابتكار و صبوري است كه بايد مورد توجه قرار گيرد.
وي در خصوص ضرورت ارسال اين نامه در مقطع كنوني گفت : به هر حال مذاكره و ديپلماسي يك ضرورت هميشگي است ، گفتگوهاي ايران با سه كشور اروپايي قطع نشده است، بلكه سطح آن كاهش يافته است و از نظر ايران مي تواند ارتقا يابد.
وعيدي تاكيد كرد : نكته مهم و مورد توجه ايران در اين مذاكرات حفظ حقوق ملت و تامين منافع ملي كشور است و نامه دكتر لاريجاني در واقع تلاش ديپلماتيك براي حفظ حقوق ملت و تامين منافع ملي كشور بوده است ، نه مذاكره بر سر حقوق و منافع ملي كشور.
وي در پاسخ به اين سوال كه با توجه به تاكيد اروپا بر تعليق مجدد فعاليت تاسيسات ucf اصفهان به عنوان پيش شرط آغاز مذاكرات آيا در اين نامه پيشنهاد جديدي از سوي ايران مطرح شده است گفت : در قطعنامه 24 سپتامبر بر تعليق مجدد فعاليتهاي تاسيسات ucf اصفهان تاكيد شده است و موضع اروپا نيز همين بوده و هست اما اين بخش از قطعنامه مورد قبول ايران نيست.
معاون امور امنيت بين الملل شورايعالي امنيت ملي با بيان اين نكته كه بلافاصله پس از تصويب قطعنامه نيز اين نكته اعلام شد، گفت : از نظر ايران آن بخش از قطعنامه 24 سپتامبر كه بر تعليق فعاليتهاي ucf اصفهان حكايت دارد، خارج از اختيارات و اساسنامه آژانس است و امري سياسي و فراقانوني است.
وي تاكيد كرد : دليلي براي تعليق فعاليتهاي قانوني وجود ندارد، ايران دو سال با تعليق ucf اصفهان كه داوطلبانه و غير الزامي بودن آن در همه اسناد في ما بين ايران و آژانس و ايران و سه كشور و حتي در همين قطعنامه 24 سپتامبر تصريح شده است، گامهاي محكم و صريح و كاملي براي اعتماد سازي برداشت. اما طرف اروپايي با سياست مذاكره براي مذاكره و به تعبيري گفتگو و فشار (Talk and Pressure) درصدد توافق با ايران نبوده بلكه صرفا درصدد تحميل شرايط خود بر ايران بوده است. پيشنهاد ايران، ابتكاري براي توافق است.
وعيدي واكنش اروپا به پيشنهادات اين نامه را دوگانه خواند و گفت : اروپا از ابزارهاي محدودي برخوردار است، اما اميد فراواني به تحولات داخلي ايران دارد.
اروپا قصد دارد با فشار سياسي انزواي بين المللي را بر ايران تحميل كند و از ناحيه انزواي بين المللي ايران، هم بين دولت و مردم فاصله اندازد و هم بين نخبگان شكاف ايجاد نمايد تا شايد از اين طريق دولت را در پيگيري اهداف هسته اي كشور دچار ترديد كند |
وعيدي ياد آور شد : اين هدفي است كه صريحا اعلام كرده اند و خانم رايس گفته است ايران، كره شمالي نيست كه بتواند انزواي بين المللي را تحمل كند. در بيانيه اتحاديه اروپا علاوه بر مسائل هسته اي ، صلح خاورميانه، حقوق بشر و تروريسم نيز گنجانده شده است.
وي افزود : به نظر مي رسد اروپا درصدد مزمن كردن مسئله هسته اي ايران است. نوع واكنش رسانه اي آنان نيز حاكي آن است كه اگر ايران همكاري كند مي گويند ايران از مواضع خود عقب نشيني كرده است و در اعلان موضع ، سرسخت، اما در عمل نرم و منعطف است و اگر ايران بر مواضع خود پافشاري كند مي گويند اين پافشاريها ايران را منزوي مي كند و چه و چه.
معاون امور امنيت بين الملل شورايعالي امنيت ملي افزود: اروپا با سرمايه گذاري بر قدرت نرم افزاري خود در ايجاد شكاف ميان نخبگان و بكار گرفتن ابزارهاي رسانه اي اهداف خود را دنبال مي كند و قصد دارد به نوعي با مسئله هسته اي به مقابله با دولت برخيزد.
وي در پاسخ به اين سوال خبر نگار "مهر"، كه مجموعه مذاكرات با برخي كشورهاي اروپايي كه به نقل از برخي منابع خبري غير رسمي در هفته هاي گذشته عنوان شده بر چه محورهايي متمركز بوده است؟ گفت : محورهاي جديدي نبوده است. نه از طرف ما و نه از طرف اروپاييان. هر دو طرف بر مواضع خود ايستاده اند.
وي ابرازعقيده كرد : تحولات حاكي از آن است كه طرف اروپايي قصد توافق ندارد و يا شايد فشارهاي آمريكا و اسرائيل مانع تحقق ابتكارهاي خالص اروپايي باشد.
وعيدي گفت : مسئله ايران به تنها نقطه وصل سياستهاي دو سوي آتلانتيك تبديل شده است. اگر اروپا نتواند قابليت خود را نشان دهد، شرايط دشواري را تجربه خواهد كرد.
وي ياد آور شد : نكته مهم در رفتار اروپا با ايران اين است كه ابتكار عمل اروپايي ها اينك جاي خود را به تبعيت اروپا از آمريكا داده است.
وعيدي در پاسخ به اين شوال كه آيا برنامه خاصي بر ضد كشورهايي كه در مورد قطعنامه ايران راي مثبت داده اند، اجرايي شده است؟ گفت : دكتر احمدي نژاد رئيس جمهور در بازديد از وزارت امور خارجه بر اين نكته تاكيد كردند كه سياست خارجي ايران با مناسبات تجاري و اقتصادي همخواني بيشتري خواهد داشت.
وي در پايان افزود : اين مسئله پوشيده اي نيست. برخي آرايي كه در موافقت با مورد قطعنامه 24 سپتامبر كه توسط سه كشور اروپايي مطرح و در دستور كار قرار گرفت براي همه صاحبنظران غير قابل پيش بيني بود.