گرگان- امروزه مدیریت پسماند یکی از ضروری‌ترین محورهای توسعه پایدار است و جلوگیری از آسیب رسانی به محیط زیست، آلوده نشدن آب های زیرزمینی از نتایج مدیریت صحیح و جامع پسماندها است.

به گزارش خبرنگار مهر، سرانه روزانه زباله تولیدی هرنفر در استان گلستان ۵۶۰ گرم است و در مقایسه با متوسط سرانه ۷۵۰ گرمی کشور،  استان گلستان رابه عنوان یکی از الگوهای اجرایی استانهای شمالی درحوزه بازیافت مطرح کرده است.

رشد روز افزون جمعیت و توسعه بی رویه کلان شهرها ضمن بروز مشکلات فراوان در تامین انرژی، با تولید حجم وسیعی از آلاینده های جامد و مایع همراه است.

زباله ها از معضلاتی هستند که امروزه گریبان اکثر شهرها خصوصا شهرهای بزرگ را گرفته و در این میان صنعت بازیافت می تواند نقش بسیار مهمی برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار و همسویی با کشورهای پیشرفته را داشته باشد.

مطالعه چشم انداز ۲۰ ساله کشور، توجه به اصل ۵۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اهمیت به موضوع حفظ و نگهداری محیط زیست و تحویل هر چه صحیح تر و سالم تر این امانت به آیندگان باعث شده که مدیریت پسماند دارای اهمیت بیشتری باشد.

استفاده از مواد بازیافتی به جای مواد خام برای تولید محصولات نو باعث صرفه جویی زیادی در مصرف منابع طبیعی می شود و اگر با دیدگاه مثبت به زباله نگاه و عبارت طلای کثیف را برای آن استفاده کنیم زباله ماده‌ای ارزشمند و قابل بازیافت است.

طرح تفکیک از مبدا یکی از ضروریات جهت بازیافت مواد است

مدیر گروه رشته بازیافت و محیط زیست موسسه آموزش عالی بهاران گلستان گفت: یکی از مهم ترین مسایل ناشی از تغییرات در جوامع امروزی تولید انواع مختلف مواد زاید جامد در کیفیت ها و کمیت های مختلف است و طرح جامع مدیریت مواد زاید جامد و طرح تفکیک از مبدا یکی از ضروریات جهت بازیافت مواد است.

علی شهبازی در گفتگو با خبرنگار مهر، ادامه داد: بازیافت و استفاده مجدد از مواد زاید جامد به دلیل کاهش هزینه های مواد اولیه، صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش دفع به عنوان یک الگوی اقتصادی مطرح شده است.

وی ادامه داد: بازیافت نه تنها سبب کاهش معضلات مسئولین شهری می شود بلکه از جنبه های افزایش درآمد ملی نیز قابل بررسی است.بازیافت نه تنها سبب کاهش معضلات مسئولین شهری می شود بلکه از جنبه های افزایش درآمد ملی نیز قابل بررسی است.

شهبازی خاطر نشان کرد: اساس طرح  تفکیک از مبدا بر پایه آموزش همگانی و جلب مشارکت مردمی، توجه به آداب و عادات اجتماعی و استفاده از نیروهای مجرب است.

 

 

وی بخش خصوصی، توسعه مهارت های آن ها، اجرای شیوه های نوین علمی، حفظ بهداشت، رعایت مسایل زیست محیطی و رعایت ملاحظات اقتصادی را از دیگر عوامل اساسی این طرح نام برد.

شهبازی خاطر نشان کرد: دانشگاه در این زمینه باید تولید علم و بخش خصوصی سرمایه گذاری کند و دولت و مجلس هم باید قانون های حمایتی خود را داشته باشند در صورتی که این چرخه در کشور ما به حال خود رها شده است.

وی در خصوص زمینه مشارکت های مردمی گفت: با توجه به اینکه تاکنون در تفکیک از مبدا و بازیافت تلاش های ساماندهی شده ای در سطح کشور به نتیجه نرسیده است لازم است ابتدا در خصوص میزان آگاهی و و آمادگی جامعه و پذیرش مسئله تفکیک از مبدا و بازیافت مطالعات لازم انجام شود.

مدیر گروه رشته بازیافت و محیط زیست موسسه آموزش عالی بهاران گلستان گفت: به منظور ارتقا سطح دانش عمومی و فراهم شدن بستر فرهنگی و اجتماعی مناسب، باید آموزش گسترده ای از طریق رسانه های گروهی انجام شود.

مدیریت پسماند یکی از ضروری‌ترین محورهای توسعه پایدار است

مدیر عامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری های استان گلستان گفت: امروزه مدیریت پسماند یکی از ضروری‌ترین محورهای توسعه پایدار است و جلوگیری از آسیب رسانی به محیط زیست، آلوده نشدن آب های زیرزمینی، بازیافت و پردازش پسماندها از نتایج مدیریت صحیح و جامع پسماندها است.

احمد سردارزاده در خصوص رسالت این سازمان بر اساس افق ۱۴۰۴خاطر نشان کرد: سازمان مدیریت پسماند با استفاده از نیروهای کارآمد، تقویت و هماهنگی و مشارکت بخش‌های برون بخشی و بین بخشی، استفاده از آخرین فناوری‌ها و توانمند سازی جامعه با هدف بهبود شیوه‌های زندگی، در راستای ارتقای شاخص‌های سلامت محیط زیست و ایجاد و تقویت فرهنگ اصولی تولید، تفکیک، جمع آوری و بازیافت پسماند و برگشت مواد به چرخه طبیعت اقدام می کند.

وی در خصوص اهداف کلان سازمان گفت: تامین محیط زیست سالم و پاک، ایجاد زیر ساخت‌های مناسب و تامین امکانات و ماشین آلات تخصصی مرتبط جهت تحقق اهداف اساسنامه، مدیریت، نظارت و فرآوری و بازیافت و پردازش زباله تولیدی جهت تبدیل تهدید زباله به فرصت اشتغال و تولید ثروت از اهداف کلان سازمان است.

 

کامیون مخصوص حمل زباله عفونی خریداری شده است

سردارزاده گفت: پسماندهای پزشکی و خرید کامیون مخصوص حمل زباله عفونی جهت حمل و نقل کلیه پسماندهای عفونی بیمارستان ها و مراکز درمانی به صورت استانی و با همکاری دانشگاه علوم پزشکی انجام می شود.

مدیر عامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری های استان گلستان گفت: درخت های تزیینی گل های فصلی در محوطه کارخانه کمپوست زون غرب و شرق استان به مساحت ۱۲ هکتار کاشته شده است.

وی در خصوص پسماندهای صنعتی توضیح داد: مواد زاید ناشی از فعالیت ‌های صنعتی که شامل فلزات، مواد پلاستیکی، مواد شیمیایی و بالاخره زباله های ویژه و خطرناک است و عمل جمع آوری، حمل و نقل و دفع آن ‌ها ضوابط خاص و مقررات ویژه ای را به خود اختصاص داده است.

سردارزاده با بیان حمل و دفع  یکپارچه زباله دربیش از ۵۰۰ روستا گفت: یکی دیگر از فعالیت های نوین سازمان مدیریت پسماند که مورد توجه دیگر استان ها به عنوان الگو قرار گرفته جمع آوری، انتقال و پردازش زباله های روستایی در سال های اخیر بوده است.یکی دیگر از فعالیت های نوین سازمان مدیریت پسماند که مورد توجه دیگر استان ها به عنوان الگو قرار گرفته جمع آوری، انتقال و پردازش زباله های روستایی در سال های اخیر بوده است.

وی ادامه داد: در استان گلستان بیش از یک هزار روستا وجود دارد که حمل و انتقال و پردازش بیش از حدود ۵۰ درصد این روستاها توسط این سازمان به دو سایت غرب و شرق استان انجام می شود.

سردارزاده با بیان اینکه  بهره برداری کامل از تصفیه خانه ۳۰۰ دفیوزره برای اولین بار در کشور انجام شده گفت: تصفیه خانه بیولوژیک شیرابه به روش استفاده از لجن فعال در کارخانه کمپوست آق قلا در شبانه روز با همت و تلاش مسئولان  استان به بهره برداری رسید.

مدیر عامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری های استان گلستان افزود: اقدامات فرهنگی جهت تبیین مفاهیم مدیریت پسماند و فرهنگ سازی در جامعه با هدف کاهش سرانه زباله تولیدی و اجرای تفکیک از مبدا با چاپ کتابچه شعر و نقاشی و توزیع آن ها به صورت رایگان در مدارس انجام شده است.