به گزارش خبرنگار مهر، با توجه به سابقه و قدمت خوزستان در موضوع تجارت و بازرگانی، گمرکات استان خوزستان همیشه جایگاه خاصی در امر توسعه بازرگانی در استان داشته اند. از گذشته های دور نیز خوزستان را به اسم بنادر بسیار مهم و تاثیرگذارش می شناسند و در این خصوص زمانی بندر خرمشهر که این روزها دیگر شکوفایی سابق را ندارد، فعال ترین بندر در خلیج فارس به شمار می رفت.
اکنون نیز بنادر خوزستان فعال هستند و در این بین این گمرکات هستند که چرخ این بنادر را به حرکت در می آیند که این امر نشان می دهد فعالیت گمرکات برای اقتصاد، صادرات و واردات کشور بسیار تاثیر گذار است.
امسال البته با وجود مشکلاتی که در مسیر صادرات به خصوص به عراق به علت بروز ناامنی موجود در این کشور انتظار می رفت، میزان صادرات و حتی واردات در گمرکات استان کاهش یابد ولی محمد جعفری مدیرکل گمرک اهواز که ناظر گمرکات استان خوزستان نیز به شمار می رود چنین اعتقادی ندارد و از افزایش ۵۰ درصدی درآمد گمرکات استان نیز خبر می دهد. در این خصوص با وی به گفتگو نشستیم.
استان خوزستان از دیرباز به اسم بنادر و مرزهای تجاریش شناخته می شد، اکنون در خوزستان چند گمرک فعال هستند؟
هم اکنون ۱۳ گمرک در استان خوزستان فعالیت دارند که چهار گمرک از آنها اداره کل هستند. گمركات اهواز، آبادان، خرمشهر و بندر امام خمینی به صورت اداره کل و گمرکات شلمچه، سجافی هندیجان، شادگان، چوئبده، اروندکنار، دزفول و منطقه ویژه ماهشهر و چذابه به صورت ناحیه اداره می شوند. وجود ۱۳ گمرک در استان خوزستان نشان می دهد که جایگاه تجارت در استان بسیار حائز اهمیت است.
وجود سازمان منطقه آزاد اروند تا چه میزان توانسته بخش تجارت در خوزستان را فعال تر کند؟
وجود این منطقه اگر به صورت صحیح مورد استفاده قرار بگیردبه نفع استان است و می تواند عاملی برای رونق کسب و کار و توسعه تجارت در استان باشد. با مصوبه دولت و لزوم حصارکشی منطقه آزاد اروند قرار است شش گیت ورود و خروج در اطراف شهرهای آبادان و خرمشهر به سمت شهرهای همجوار احداث شود که با تامین نیرو نسبت به استقرار نیروهای گمرک در این گیت ها اقدام خواهیم کرد.
یکی از گله مندی که همیشه بازرگانان هنگام صادرات و واردات با آن مواجه هستند، تشریفات طولانی مدتی است. راهکار گمرک برای کاهش مدت زمان انتظار چه بوده است؟
چنین وضعی پیش از این در گمرکات بوده ولی اکنون با راه اندازی سامانه جامع از راه دور گمرکی این مشکل تا حدود زیادی مرتفع شده است. این سامانه از راه دور، زمان ترخیص کالا را از ۲۶ روز به سه روز کاهش و انجام تشریفات صادرات را نیز از هفت روز به یک روز کاهش می دهد و می تواند تحول بزرگی در بخش صادرات و واردات، کاهش هزینه ها و معطلی این امور انجام دهد. اولویت برای ما برای سال آینده نیز بهره برداری کامل از این سامانه است تا بتوانیم از این طریق خدمات رسانی بهتر به فعالان اقتصادی و تجاری در کشور داشته باشیم.
پنجره واحدی که گمرکات از آن بهره مند هستند تا چه میزان در گمرکات خوزستان فعال بوده است؟
وجود بیشتر پنجره واحد مستقر در گمرک، مشتری و ارائه دهندگان خدمات را قادر می سازد تمامی اطلاعات و تقاضاهای خود را در خصوص ایجاد یک نوع تجارت یا سرمایه گذاری خاص به یک واحد یا یک محل ارائه کرده و نتایج را در همان جا دریافت کنند. در کل پنجره واحد، خدمتی است که به مشتریان، سرمایه گذاران و شرکت ها این امکان را می دهد که اطلاعات لازم را در قالب های استاندارد به یک واحد ارائه کنند و تمامی مجوزها و موارد قانونی مرتبط با فعالیت خودشان را در همان نقطه دریافت کنند.
متاسفانه برخی سازمان هایی نماینده ای از آنها در این پنجره واحد حضور ندارد و این کار کمی مشکل ساز است. با توجه به جایگاه مهم این پنجره واحد انتظار داریم برخی دستگاه های مرتبط با این کار نیز نماینده خود را معرفی کنند تا روند فعالیت های صادرات و واردات شتاب بیشتری به خود بگیرد. اکنون سازمان صنعت، معدن و تجارت استان نماینده ای ندارد و انتظار داریم بهداشت نیز حضور فعال تری داشته باشد. هم اکنون پنجره واحد گمرک در آبادان، خرمشهر و بندرامام خمینی مستقر شده اند.
در مدت اخیر چندین پرواز جدید بین المللی در فرودگاه اهواز راه اندازی شده است. اقدام شما برای کاهش انتظار مسافران برای ورود کالاهایشان چیست؟
خوشبختانه فرودگاه اهواز با توجه به گسترش پروازها به خصوص پروازهای خارجی تا قبل از تعطیلات نوروز فعالیت خود را به صورت شبانه روزی انجام خواهد داد تا مسافران دغدغه ای برای ترخیص کالاهای خود نداشته باشند. ضمن اینکه با این کار به نوبه خود از گسترش پروازهای خارجی در استان که اعتقاد دارم باعث رونق و توسعه استان می شود، حمایت کرده ایم.
هم اکنون گمرکات چذابه و شلمچه به صورت شبانه روزی فعالیت می کنند ولی ما انتظار داریم طرف عراقی نیز برای تسهیل این کار همکاری بیشتری با ما داشته باشد تا بتوانیم خدمات با کیفیت تری از آنچه که هست به تجار و بازرگانان ارائه کنیم.
خوزستان زمانی در بخش بندری یکی از استانهای سرآمد بود. آیا اکنون بستر و ظرفیت توسعه بندری خوزستان و رساندن آن به جایگاه سابقش وجود دارد؟
هم اکنون بندرامام خمینی به خوبی توان رقابت با بندر شهید رجایی بندرعباس به عنوان فعال ترین بندر ایران را دارد. بسترهای لازم برای توسعه این بندر آماده است ولی بخش خصوصی، شرکتهای بزرگ صنعتی و تجاری و سرمایه گذاران نیز باید در این بندر فعال تر عمل کنند. ضمنا اینکه مدیران ارشد استان برای توسعه فعالیت های این بندر اقدامات موثری از خود نشان دهند.
ورود و خروج ماشین های شخصی مردم ایران و عراق به کشورهای مقابل یکی از اقدامات خوب سال گذشته بود که در اختیار مردم قرار گرفت. آیا گمرک در این رابطه وظیفه ای دارد؟
در این زمینه گمرک پر رنگ ترین نقش را دارد. از نیمه دوم بهمن امسال، خودروهای شخصی ایرانی می توانند پس از انجام یک سری تشریفات گمرگی خاص در مرز شلمچه مجوز ورود به کشور عراق و تردد در تمام نقاط آن را کسب کنند. خودروهای ایرانی پس از تعویض پلاک مخصوص می توانند از طریق مرز بین المللی شلمچه وارد خاک عراق شده و طبق مجوز اخذ شده در تمام نقاط عراق تردد کنند. با تمهیدات صورت گرفته، تمامی تشریفات اخذ مجوز و تعویض پلاک به مدت ۲۴ ساعت انجام خواهد شد. افرادی که قصد استفاده از خودروی شخصی خود را برای سفر به عراق دارند، می توانند با مراجعه به کمرگ پایانه شلمچه برای انجام تشریفات لازم و اخذ مجوز تردد اقدام کنند.
درآمد گمرکات استان خوزستان در سال ۱۳۹۳ به علت همجواری اغلب آنها با کشور عراق که به علت حضور گروه تروریستی داعش در آن از نا امنی فراوانی رنج می برد کاهش یافت یا تاثیری در این موضوع به وجود نیامد؟
خوشخبتانه این امر تاثیر چندانی در درآمدهای گمرکی استان خوزستان نداشت. برای مثال درآمد عمومی گمرکات استان خوزستان در ۱۱ ماهه ۹۳ بالغ بر ۱۸ هزار و ۸۱۳ میلیارد ریال بوده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۰ درصد افزایش داشته است.
در این مدت صادرات به کشور عراق از طریق گمرکات استان خوزستان و سایر گمرکات کشور در ۱۱ ماهه امسال به وزن چهار میلیون و ۹۰۵ هزار تن و به ارزش یک میلیارد و ۲۷۲ میلیون و ۶۱۴ هزار دلار بوده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۵۰ درصد افزایش و از نظر ارزشی ۶۱درصد افزایش داشته است.
در این مدت صادرات سوغات و هدیه تعداد دو هزار ۷۷۸ بسته به وزن ۱۵ تن و ۵۹۳ کیلوگرم به ارزش چهار میلیارد و ۲۴۲ میلیون و ۹۰۸ هزار ریال بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۱۳ درصد کاهش و از نظر ارزشی ۲۶ درصد افزایش داشته است.
با توجه به تاکید دولت به صادرات کالاهای نفتی، وضع گمرکات استان در این زمینه چکونه است؟
در ۱۱ ماهه امسال مدت صادرات کالاهای غیر نفتی گمرکات خوزستان به وزن ۱۵ میلیون و ۹ هزار تن به ارزش ۱۶۵ هزار و ۴۸۶ میلیارد ریال معادل شش میلیارد ۳۶۴ میلیون دلار بود که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۳۵ درصد افزایش و از نظر ارزشی ۷۰ درصد افزایش داشته است. این در حالی است که رتبه صادرات استان در کشور از نظر وزنی در رتبه دوم و از نظر دلاری در رتبه سوم قرار دارد.
وضع واردات با توجه به تحریم های ظالمانه کشورهای غربی علیه ایران چگونه بود؟
در ۱۱ ماهه نخست امسال واردات گمرکات خوزستان در این مدت به وزن ۱۶میلیون و ۷۸۷ هزار تن به ارزش ۲۱۷ هزار و ۵۲۵ میلیارد ریال معادل هشت میلیارد و ۳۳۶ میلیون دلار است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۳۸ درصد افزایش و از نظر ارزشی شش درصد افزایش است. رتبه واردات استان در کشور از نظر وزنی در رتبه اول و از نظر دلاری در رتبه سوم قرار دارد.
در این مدت تعداد بسته های پستی وارده چهار هزار و ۷۶۳ بسته به وزن ۱۳ تن و ۸۸۹ کیلوگرم و به ارزش پنج میلیارد و ۱۸۹میلیون ریال بوده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۲۲ درصد افزایش و از نظر ارزشی ۶۳ درصد افزایش داشته است.