به گزارش خبرنگار مهر، سالانه بیش از ۲۰ میلیون نفر به قم سفر میکنند. کسانی که مهمترین هدفشان از سفر به این استان زیارت حضرت معصومه(س) و رفتن به مسجد جمکران است.
هر چند که کمتر کسی است که برای دیدن جاذبههای طبیعی یا آثار باستانی به قم بیاید اما این استان از این لحاظ هم آنقدر ظرفیت دارد که اگر بشناسیم شاید در کنار زیارت بتوانیم بهره بیشتری از سفر به قم داشته باشیم.
حالا که توقف زائران در قم به بیش از ۳۶ ساعت رسیده میتوان برنامههایی در نظر گرفت برای بازدید از این جاذبههای تاریخی و طبیعی تا سفر به قم ماندگار و خاطرهانگیز شود.
در قم از جنگلهای سرسبز و انبوه، رودخانه خروشان، دریای نیلگون و کوهستان پربرف خبری نیست اما همین استان کویری جاذبههایی در قلب خود جای داده که با آن میتوان روزهای خوشی در ایام نوروز داشت.
دره ریواسها
منطقه پلنگ دره با وسعتي معادل ۳۱ هزار و ۷۳۵ هكتار در جنوب غربي و پنجاه كيلومتري شهرستان قم واقع شده است. در ناحيه شمالي پلنگ دره، منطقه سلفچگان، در ناحيه شرقي آن رودخانه قمرود و در ناحيه غربي آن چند روستاي كوچك قرار گرفته که عمدتا خوش آب و هوا و سرسبزند.
اگر به دنبال یک استراحت کوتاه در یک مکان نسبتا سرسبز و خوش آب و هوا هستید، پلنگدره انتخاب خوبی است مخصوصا که در این منطقه گونههای جانوری فراوانی دیده میشود و از این نظر هم کاوش در آن جذاب است.
جاذبههای نمکین
حوض سلطان تالابی است در ۴۰ کیلومتری شمال شهرستان قم و ۸۵ کیلومتری جنوب تهران. این دریاچه که به دریاچه ساوه قم و دریاچه شاهی هم معروف است به مساحت تقریبی ۲۴۰ کیلومتر مربع در شمال شرق شهرستان قم واقع شده است.
حوض سلطان یکی از پنج تالاب قم است که سفیدیاش در چشم بیننده آنچنان بیانتها به نظر میرسد که گاهی چشم را میزند. اگر فصل بارندگی باشد، روی دریاچه٬ آب بسیار کمی وجود دارد که پرندگان مهاجر از آن سیراب میشوند.
در نقطهای از مسیر، افق را هر چه نگاه کنید، جز سپیدی نمیبینید. نور خورشید روی این سپیدی بازی میکند و گه گاه تپه نمکینی سرش را از این دریای سفید بیرون میآورد. طلوع و غروب خورشید اینجا زیباترین صحنهها را خلق میکنند.
منطقه ییلاقی کهک
شهر کهک با روستاهای اطراف آن، آب و هوای معتدل کوهستانی دارد و از مناطق ییلاقی استان قم به شمار میرود. وجود باغهای زیبا، کوههای مرتفع و آب شیرین از ویژگیهای منطقه است. این ویژگی سبب شده تا گردشگران داخلی از این منطقه استقبال چشمگیری کنند و عدهای برای جذب توریست به سرمایه گذاری بپردازند.
وجود مجتمعهای توریستی و تفریحی مانند: کشتی آبی، باغ سنگی، کلبه سبز، کوهستان پارک، و پروژههای دیگری که در دست ساخت هستند از این قبیل است. روستاهای بالادست شهر کهک مانند: فردو، وشنوه، کرمجگان، اول، خاوه، بیدهند و ... روستاهای ییلاقی و از زیباترین روستاهای ایران به شمار میروند.
زیباییهای تاریخی در روستاهای قم
دهستان قاهان در خلجستان هم یکی دیگر از جاذبههای طبیعی قم محسوب میشود. این دهستان دارای دو دره است. یکی دره کهندان در روستان ونان و دره دیگر که از آغلک شروع و بعد از روستای زیبای بنابر و روستاهای جمیزقان، قاهان و نویس به کاسوا و انجیله ختم میشود. درههایی پر از ریواس که قمیها خاطرات خوبی با آن دارند.
وجود باغهای زیبا، مجموعه گلخانه کوثر، کوههای مرتفع، آب شیرین و ... سبب شده تا گردشگران از این منطقه دیدن کرده و بخش خصوصی هم برای احداث تأسیسات گردشگری اقدام کند. برخی از این روستاها از جمله نویس ارزش تاریخی هم دارند.
از دیگر جاذبههای طبیعی استان قم میتوان به دو غار شگفتانگیز اشاره کرد. غار وشنوه در ۶۰ کیلومتری قم در کوه اردهال چهار غار قرار دارد که در داخل یکی از آنها منبع عظیمی از آب وجود دارد.
این آب از شکاف کوه سرازیر میشود و به صورت چشمه فوران میکند. غار کهک در ۳۰ کیلومتری جنوب قم واقع است و یکی از آثار طبیعی و باستانی استان به شمار میرود.
روستای فردو
روستای فردو در ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی کهک و ۴۷ کیلومتری جنوب شهر قم قرار دارد. این روستا از جنوب غربی به کوه چال از جنوب شرقی به کوه عبدالوهاب و از شرق به کوه سلطان سعید شاه محدود میشود. نام روستای فردو برگرفته از كلمه فردوس به معنای بهشت است.
روستاي فردو دارای جاذبههای طبیعت گردی بسیاری است که از جمله آنها میتوان به آبشار زیبایی که در دامنههای کوه برف انبار قرار دارد و از جلوههای زیبای طبیعت ناشناخته استان قم است، اشاره کرد.
اما اين روستاي ناشناخته در سال ۲۰۰۹ به شهرتي جهاني دست يافت. شهرت جهاني فردو به دليل جاذبه گردشگري و جلوههاي طبيعت ناشناخته آن نيست، بلکه نامگذاري يکي از پيچيدهترين تأسيسات هستهاي دنيا به نام اين روستا، فردو را به يک مکان جهاني تبديل کرده است.
روستای نویس
روستای نویس از روستاهای قدیمی و نسبتا کهن شهرستان قم بوده و عوامل متعددی چون منابع آب و خاکهای مرغوب و حاصلخیز و اقلیم مناسب و امنیت در پیدایش و شکل گیری آن تأثیری بسزائی داشته است. مذهب مردم شیعه اثنا عشری است و از نظر فرهنگ مذهبی مشابه مردم قم میباشند و از بزرگان مذهبی معروف نویس میتوان به مرحوم آیه الله نویسی، مرحوم آیه الله شیخ حسین رجبی نویسی اشاره نمود. نویسیها گویش فارسی دارند.
روستای نویس در۵۰ درجه ۱۳ دقیقه شرقی و عرض جغرافیایی ۳۴درجه ۴۳ دقیقه شمالی در استان قم واقع شده است.