به گزارش خبرنگار مهر، با توجه به برخورداری گلستان از مواهب الهی و طبیعت زیبا و صمیمت و استقبال روستاییان از مسافران، روستاهای استان نیز از این حیث بی نصیب نمانده و توانمندی های زیادی در بخش گردشگری دارد که باید بر روی آن ها به خوبی کار شود.
نگارستان ایران، در زمینه های گردشگری تاریخی، طبیعی و اکوتوریسم در روستاهای استان توانمندیهای مناسبی دارد و هم چنین توسعه صنعت گردشگری در روستاها میتواند به گردش اقتصادی و همچنین اشتغالزایی در این مناطق کمک کنند.
از نگاه کارشناسان، گردشگری روستایی مجموعه ای از فعالیت ها و گونه های مختلف گردشگری در محیط های مختلف روستایی و پیرامون آن ها است که ارزش ها و آثار بسیار مطلوبی برای روستا دارد.
خیلی ها معتقدند، گردشگری روستایی را می توان از دو جهت مورد توجه قرار داد، یکی از آن جهت که برای محیط های روستایی و پیرامون آن ها این فرصت مهیا می شود تا گردشگران فارغ از هیاهوی شهری و تکنولوژی در جامعه سنتی روستا زمانی را به فراغت بگذرانند و از دیگر سو در کنار آن اقتصاد روستایی وابسته به زمین می تواند راه های بهتری را تجربه کند.
۳۷ روستای هدف گردشگری در گلستان
روستاهای توشن، كفشگیری، قرن آباد، چهار باغ، توسكستان، قرق، شموشك علیا، جعفرآباد، زیارت و شاهكوه سفلی در شهرستان گرگان، الازمن، شیرین آباد، افراتخته، سیاه مرزكوه و چینو در شهرستان علی آباد، باقرآباد، قلعه قافه و دوزین در مینودشت، پاقلعه در رامیان، گچی سو بالا در كلاله، لوه، پاسنگ، تنگه راه و آق میش در گالیكش، گزشرقی، وطنا، ول افرا و جفاكنده در بندرگز، النگ، بالاجاده، جهان نما، سركلاته خرابشهر و رادكان در كردكوی و وامنان، فارسیان و آق امام در آزادشهر روستاهای هدف گردشگری گلستان است.
۱۴ روستای هدف گردشگری گلستان در سال ۹۴
روستاهای شاهکوه سفلی، شموشک علیا و زیارت شهرستان گرگان، فارسیان آزاد شهر ، افراتخته و چینو علی آباد، پاقلعه و شفیع آباد رامیان، گز شرقی بندرگز، گچی سو بالا کلاله، محمدآباد کتول، رادکان کردکوی، قرنجیک پورامان آق قلا، اسلام تپه بندرترکمن به عنوان ۱۴ روستای هدف گردشگری نوروز ۹۴ انتخاب شده اند.
افراتخته اندوختگاه سرخدار های هزارساله
یکی از زیباترین روستاهای گلستان که دیدن و سپری کردن در آن خالی از لطف نیست روستای افراتخته در ۳۲ کیلومتری جنوب شرقی شهر علی آباد کتول و در ۷۲ کیلومتری گرگان است. کوههای افراتخته در شمال، تکیانو در جنوب، ملیارتو در غرب و دره افراتخته در جنوب روستا واقع شده اند. این روستای کوهستانی که در یاد هر مسافری می ماند در ارتفاع ۱۵۵۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است و تحت تأثیر اقلیم کوهستانی، زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل دارد.
افراتخته از روستاهای جنگلی استان گلستان ایران و دارای جنگل انبوه چند هزار ساله و دارای جاذبههای طبیعی و گردشگری است.
پیرامون افراتخته منطقه شکار ممنوع قرار گرفتهاست که زیستگاه گونههای جانوری منحصر به فرد است. اندوختگاههای سرخدار افراتخته از رویشگاههای سرخدار جنگلهای شمال ایران است که در آن درختان سرخدار با قدمت بسیار بالا به طور انبوه و گاهی نیز به شکل تودههای خالص روییدهاند. سن برخی از این درختان به بیش از هزار سال میرسد.
پاقلعه و شهر تاریخی تمیشه
برای رفتن به روستای پاقلعه از توابع بخش مرکزی شهرستان رامیان باید در ۱۰ کیلومتری جنوب غربی شهر رامیان و ۷۰ کیلومتر از گرگان طی مسیر کنید و از طریق شهرهای گرگان و رامیان قابل دسترسی است و جادهای مناسب و آسفالت دارد.
روستای کوهستانی پاقلعه در شیب ملایمی استقرار یافته است. قالی، قالیچه، گلیم، نمد، چادر شب و دستمال از انواع صنایع دستی روستای پاقلعه است. انواع آشها، آبگوشت، کباب، انواع خورشت ها و نان محلی از غذاهای رایج است. انواع لبنیات از قبیل شیر، پنیر، ماست و کره به عنوان بخش مهم از غذا و مواد غذایی در روستا تولید و مصرف می شود.
برای دیدن آثار باقی مانده از شهر تاریخی تمیشه و قلعه ماران باید ۳ کیلومتر از روستا خارج شوید آثاری که از قدمت و تاریخ کهن این منطقه حکایت دارد. از مکانهای تفریحی و تفرجگاهی اطراف روستا می توان به منطقه تفریحی جامه شوران و اطراف سرسبز چشمه های پرآب سرگل و چشمه پشمکی اشاره کرد. در فاصله ۵ کیلومتری جنوب شهر رامیان، در مسیر روستای پاقلعه و در میان جنگلهای انبوه پهن برگ، استخر طبیعی گل رامیان قرار دارد.
رادکان و برج تاریخی اش
این روستا از توابع بخش مرکزی شهرستان کردکوی، در ۳۵ کیلومتری جنوب غربی شهر کردکوی و ۵۰ کیلومتری گرگان قرار دارد. این روستا از شمال به ارتفاعات درازنو، از غرب به روستای کنداب، از جنوب به جنگلهای پیرامون و از شرق به روستاهای حاجیآباد و چمنساور محدود میشود. روستای رادکان تحت تأثیر اقلیم کوهستانی، زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل دارد.
رودخانه رادکان در جنوب آبادی جریان دارد. مجاورت روستا با برج تاریخی رادکان، از آثار قرن پنجم هجری قمری و وجود زیارتگاههای هزار منزل و سقاخانه ابوالفضل (ع)، از قدمت و تاریخ کهن روستا حکایت دارد.
میل رادكان یکی از دیدنی های این روستا است که درجنوب شهرستان كردكوی و در این روستا قراردارد و متعلق به قرن ۵ هجری قمری و با شماره ۱۴۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. میل رادكان بر روی صخره ای طبیعی ساخته شده و ورودی آن در ضلع جنوبی دارای كتیبه به خط كوفی تزیینی بوده که درگذشته های دورتخریب شده است.
زیباترین قسمت بنا، در بخش فوقانى آن قرار دارد و مشتمل بر دو ردیف قطاربندى و دو کتیبه کوفى است که نام بانى آن و تاریخ ساختمان بر آن نوشته شده است. کتیبه بنا به صورت کشیده نوشته شده است و عدهاى آن را تقلیدى از معمارى گنبد قابوس مىدانند. با این تفاوت که گنبد برج رادکان به صورت دو پوش است و پوشش فوقانى به صورت مخروطه بلندى جلب توجه مىکند و از شاهکارهاى معمارى قرون اولیه است.
آبشار زیبا و دیدنی زیارت
نمی شود به ناهار خوران رفت و دیدن روستای زیارت را در برنامه گردش خود قرار نداد. این روستا در ۱۷ کیلومتری جنوب شهر گرگان واقع است. این روستا میان دو دامنه کوهستانی و جنگلی قرار گرفته و دارای آب و هوایی معتدل است. زیارت در ادامه جاده ناهارخوران به سوی کوهستانهای جنوب شهر گرگان حدود ۱۰ کیلومتر جلوتر از ناهارخوران قرار دارد و به علت برخورداری از هوای نسبتا خشک و خنک بازدیدکنندگان بسیار زیادی دارد. از اماکن دیدنی این روستا میتوان به آبشارهای زیبا، چشمه آبگرم، امامزاده و همچنین بافت قدیمی روستا اشاره کرد.
قرنجیک پورامان آق قلا و ترکمن صحرا
روستای قرنجیک پورآمان در ۷ کیلومتری شمال شرقی آق قلا، در صحرایی صاف و هموار در کنار رود گرگان واقع شده است. از سوی شمال، جنوب و غرب به زمین زراعی و از سوی شرق به رودخانه گرگان منتهی است. در شمال شرق، روستای آقدگش علیا با فاصله ۲ کیلومتر در مجاور این روستا قرار دارد.
از نظر آب و هوا، تابستانی بسیار گرم و زمستانی سرد حاکم است که در فصول گرم سال دمای هوا در گرمترین ساعات از ۴۰ درجه سانتیگراد تجاوز میکند و بارش نیز اندک است و در فصول پائیز و زمستان بارش باران بیشتر دیده میشود.
در این روستا طوایف زیادی از جمله: قرنجیک، کلته، قزل، توماج، کم و خوجه در کنار هم زندگی میکنند. دریاچه یا تالاب آلاگل منطقه کوچ قشلاقی پیشینیان بعد از بسته شدن مرز اترک بوده که در نزدیکی مرز ترکمنستان واقع است.
فارسیان روستای نمونه کشوری
روستای فارسیان یکی از روستای نمونه کشوری است که در شهرستان آزادشهر واقع شده و دارای بافت بسیار با ارزش و سنتی است و به همین دلیل طرح الگوسازی مسکن روستایی برای حفظ آداب و سنن تاریخی این منطفه اجرا شده که در حال حاضر در ۸۰ واحد مسکونی در این روستا، الگو سازی مسکن روستایی انجام شده است.
روستای فارسیان در ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی آزادشهر و ۹۰ کیلومتری شهر گرگان واقع شده است. این روستای کوهستانی، در ارتفاع هزار متری از سطح دریا قرار دارد و از شمال شرقی به کوه اینجهسو، از شمال غربی به کوه علی کمری و از جنوب شرقی به دره خوجهقر محدود می شود. رودخانه تیل آباد از جنوب روستا می گذرد. روستای فارسیان، تحت تاثیر اقلیم کوهستانی، زمستان های سرد و تابستان های معتدل دارد.
چشم انداز ارتفاعات کوه علی کمری و اینجه سو با پوشش جنگلی انبوه، مراتع سرسبز مملو از انواع گل های رنگارنگ، گستره گیاهان مرتعی و دارویی و نوای دلنشین جریان آب رودخانه تیل آباد همراه با زیبایی مناظر اطراف، به خصوص در سه فصل اول سال، هر بیننده ای را مجذوب و مسحور می سازد.
پارک جنگلی فارسیان قانچی از دیگر جاذبه های طبیعی این روستا است و این پارک زیبا در تمام طول سال با انواع درختان پهن برگ و سوزنی برگ، چشم انداز بسیار زیبایی را پدید می آورد.
انواع آش ها و غذاهای گوشتی مانند کباب و انواع خورشت ها در روستا تهیه می شود. استفاده از برنج نیز همراه با خورشت ها و کباب ها رایج است. انواع لبنیات از قبیل شیر، پنیر، ماست و کره به وفور در روستا یافت می شود و مکمل غذایی روستاییان است.