به گزارش خبرگزاری مهر، بانک مرکزی با ارسال بخشنامه ای خطاب به مدیران عامل بانک ها، ضمن برشمردن مخاطرات ناشی از نقل و انتقال مبالغ کلان در شبکه کارتی کشور، حداکثر مبلغ هر تراکنش خرید کارتی از طریق انواع پایانه های فروش؛ اعم از مجازی و فیزیکی را از تاریخ ۹۳.۰۱.۲۰ معادل ۵۰۰ میلیون ریال تعیین نمود.
متن کامل این بخشنامه به شرح ذیل است: در رويههاي مقبول و معمول جهاني ابزار کارت، اعم از کارتهاي اعتباري و برداشت براي انجام پرداختهاي خُرد به کار ميرود و بر اساس آمارهاي بينالمللي متوسط ارزش هر تراکنش در کشورهاي پيشرفته میان ۵۰ تا حداکثر ۱۰۰ دلار بوده و بیشینه ارقام تراکنشها از چند هزار دلار تجاوز نميکند.
با اين حال، بررسيهاي نظارتي اين بانک نشان ميدهند که با توجه به سرعت تسويه و کارسازي وجوه پرداختهاي کارتي، ارقام بسيار بزرگ چند صد ميليارد ريالی نیز از طريق ابزار کارت در کشور پرداخت و دریافت ميشوند. اين امر بيانگر آن است که بخش قابل توجهي از پرداختهاي تجاري به نظام پرداخت کارتي منتقل شده و بدين لحاظ تفکيک تراکنشهاي مشکوک از تراکنشهاي عادي و معمولی خرد، غيرممکن شده است.
مطابق با رويههاي بينالمللي، براي انجام پرداختهاي تجاري مهم، ابزارهاي پرداخت تجاري نظير حوالجات و چک طراحي شدهاند. احراز هویت دقیق تر و اعمال کنترلهاي بيشتر بر جريان پرداختها، وجه تمايز اصلي اين ابزارها با سامانه پرداخت کارتي است. ليکن استفاده از کارت به عنوان ابزار پرداخت تجاري، به دليل سهولت، دسترسپذيري و تبليغات گسترده و نابجاي برخی بانکها در کشور، رواج يافته است.
عدم توجه به ساز و کارهاي استاندارد بينالمللي و غلبه حوزههاي فناوري بر الزامات و مقتضيات کسب و کار بانکي باعث شده است که متاسفانه در خصوص جايگاه ابزارهاي مختلف پرداخت در کشور سوءتفاهم جدي به وجود آيد؛ به گونهاي که بخش بزرگي از ابزارهاي پرداخت مورد سوءکاربرد توسط بعضی بانکها و مشتريان آنها قرار ميگيرند. کاربرد سوء ابزارهاي پرداخت، ناشي از کم توجهی به مقتضيات و شرايط استفاده از آنها، يکي از مخاطرات بزرگ پيش روي نظام بانکي در حوزههاي مختلف به ویژه مقوله مهم مبارزه با پولشويي است.
اجازه جابجايي ارقام بزرگ بدون احراز هويت دقيق می تواند محیط را براي متخلفان، مجرمان، کلاهبرداران و عوامل جرايم سازمان يافته فراهم کند تا بتوانند فارغ از دغدغه نظارت دقيق بر مبادلات، بخش مالي عمليات مجرمانه خود را در سامانههاي الکترونيکي بانکها به انجام رسانده و با پنهان کردن تراکنشهاي مشکوک در ميان مبادلات تجاري و خرد به آساني از بسترهاي پرداخت الکترونيکي سوءاستفاده کنند.
آمار عملکرد اخير نظام پرداخت کارتي کشور نشان ميدهد کمتر از هفت صدم درصد (هفت در ده هزار) تعداد تراکنشها ارقامي بيش از پانصد ميليون ريال دارند؛ ليکن همين تراکنشها که به آساني در سامانههاي تراکنش تجاري نظير ساتنا و چکاوک قابل پذيرش و مبادله هستند، بالاترين احتمال وجود تراکنشهاي مشکوک را به خود اختصاص ميدهند. لذا با توجه به اين که ادامه روند موجود از جنبههاي مختلف به زيان نظام پولي کشور بوده و تهديدات مختلفي را متوجه آن ميکند، ضرورت دارد تمهيدات لازم توسط نظام پولی و بانکی کشور براي اصلاح روند معيوب فعلي در نظر گرفته شده و اعمال شود.
با توجه به موارد پیش گفت، تصميمات اتخاذ شده در بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران، به شرح ذيل اعلام می شود:
الف: حداکثر مبلغ هر تراکنش خريد کارتي از طريق انواع پايانههاي فروش، اعم از مجازي و فيزيکي از تاریخ ۹۴.۰۱.۲۰ معادل ۵۰۰ ميليون ريال تعيين ميشود.
ب: بانکهاي صادرکننده کارت بايد ظرف مدت ۳ ماه ساز و کاري را در روالهاي اجرايي و سامانههاي خود تعبيه کنندتا چنانچه مبلغ تراکنش روزانه هر کارت از سقف ۵۰۰ ميليون ريال تجاوز نمايد، از ماهيت تراکنش و هويت واقعي پرداخت کننده به درستي مطلع شده و سپس اجازه انجام تراکنش را صادر کنند.
ج: حداکثر مبلغ قابل انتقال کارتي به صورت درون بانکي (غيرشتابي) از تاریخ ۹۴.۰۲.۰۱ معادل ۵۰۰ ميليون ريال در هر روز تعيين می شود.
خواهشمند است، ضمن اطلاعرساني مناسب به واحدها، شعب و مشتريان و هدايت آنها، بر اجرای دقیق موارد پیش گفت ازتاریخ های اعلام شده نظارت موثر و عالیه معمول شود.