صلح پیروز شد و جنگ شکست خورد، این مسئله به همین سادگی است؛ در واقع تفاهم هسته‌ای اعلام شده یک مسئله کاملا تاریخی است که باعث شکسته شدن چرخه افراط گرایی شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، پایگاه خبری نشنال اینترست در گزارش خود درباره تفاهم هسته‌ای آورده است: در سال 2003 ایران در شرایطی که تنها 164 سانتریفیوژ داشت، پیشنهاد مذاکره با آمریکا را مطرح کرد، اما دولت جرج بوش در آن زمان این پیشنهاد را رد کرد و دیک چنی، معاون بوش اعلام کرد که آمریکا با ایران مذاکره نمی‌کند. در عوض دولت بوش تهدید به تحریم و جنگ کرد.

در عوض ایران برنامه هسته‌ای خود را گسترش داد و تا سال 2005 تعداد سانتریفیوژهای خود را به سه هزار عدد رساند و بار دیگر پیشنهاد مذاکره را مطرح کرد که دوباره از سوی آمریکا رد شد.

تا زمان روی کار آمدن دولت اوباما ایران هشت هزار سانتریفیوژ فعال را ایجاد کرد و اوباما تحریم‌ها را آغاز کرد. ایران نیز در عوض به فعالیت‌های هسته‌ای خود سرعت بخشید و تا سال 2013 بیست و دو هزار سانتریفیوژ را تولید کرد و چرخه سوخت را نیز فعال کرد. فشار روی فشار و تشدید تحریم‌ها که به مرور به سمتی می‌رفت که آمریکا مجبور به انتخاب بدترین گزینه، یعنی جنگ شود.

با انتخاب روحانی مسیر دیپلماسی آغاز شد و اکنون نخستین بار است که تعداد سانتریفیوژهای فعال ایران کاهش یافته و برنامه هسته‌ای این کشور دیگر گسترش نمی‌یابد. این در شرایطی است که این امر با هیچ شیوه دیگری به جز سیاست فعلی محقق نمی‌شد.

این در شرایطی است که اکنون مشخص شده منتقدان توافق درباره هر مسئله‌ای در قبال ایران اشتباه می‌کردند و مدعی بودند که ایران هرگز به وعده خود عمل نمی‌کند. اما آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بارها به عمل کردن ایران به تعهداتش تاکید و اذعان کرده است. شخص اوباما نیز از ایران به دلیل این مسئله تمجید کرده است، مسئله‌ای که بسیار نادر است.

منتقدان مدعی بودند که ایران فقط زمان می‌خرد و هرگز به دلیل ایدئولوژی‌های حکومت خود با آمریکا توافق نمی‌کند، اما اکنون شرایط نشان داده که منتقدان سخت در اشتباه بوده‌اند.

اکنون البته کارهای بسیاری مانده که باید انجام شود، اما تاکنون پیشرفت‌های عمده‌ای حاصل شده و اوباما یک مزیت عمده به دست آورده و آن این است که حرف‌های منتقدانش علیه ایران اشتباه از آب درآمده است.