دكتر شايگان در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر"، افزود: با عمومي يا متمركز كردن آزمون دكتري مخالف هستم. اصولا پذيرش دانشجوي دكتري نبايد بر اساس آزمون خاصي باشد بلكه بايد با توجه به علاقه مندي استاد و دانشجو به زمينه تحقيقاتي باشد.
وي تصريح كرد: علاوه بر اين آزمون دكتري بايد با رعايت حد نصاب مشخصي انجام شود. اين حد نصاب و ملاك عمومي مي تواند معدل دوره كارشناسي ارشد، پروژه يا مقاله علمي كاربردي باشد.
استاد دانشگاه صنعتي شريف افزود: بهتر است يك آزمون با مباحث عمومي (gre) براي ورود به دوره دكتري از دانشجويان به عمل آيد. اين آزمون بايد به گونه اي برگزار شود كه تمام دانشجويان از دانشگاه هاي مختلف كشور بتوانند به سئوالات آن پاسخ دهند. پس از كسب نمره حد نصاب در اين آزمون بايد دانشجوي دوره دكتري را بر اساس پروژه مورد نظر انتخاب كرد.
وي اظهار داشت: مهمترين ملاك در آزمون دكتري پروژه علمي است كه بايد استاد و دانشجو با همكاري يكديگر تا پايان دوره دكتري به انجام برسانند. استاد بايد به اين نتيجه برسد كه پروژه مورد نظر را با كدام دانشجو بهتر مي تواند انجام دهد.
اين استاد دانشگاه خاطرنشان كرد: يك استاد خوب ترجيح مي دهد به جاي داشتن يك دانشجوي ناتوان دكتري، اصلا دانشجويي در اين دوره پذيرش نكند. در دوره دكتري دانشجوي خوب يا بد، اولين ضرر و منفعت را به استاد اين دوره مي رساند. با گزينش بد دانشجو در اين دوره دفاع پروژه با مشكل روبرو مي شود و پروژه تحقيقاتي به سامان نمي رسد.
شايگان افزود: دانشجو بايد از روز اول با پروژه دوره دكتري خود آشنا شود و توانايي و علاقه براي به ثمر رساندن پروژه را داشته باشد.
وي تأكيد كرد: براي جلوگيري از ورود سلايق شخصي اساتيد در نحوه گزينش دانشجو، بايد قوانين خاصي ارائه شود كه تنها استاد و دانشگاهي كه به انجام اين امر مي پردازند تنبيه شوند. راه حل كلي و عمومي كردن آزمون مشكلات بيشتري را براي ديگر دانشگاه ها در برخواهد داشت.