معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف یکی از فعال ترین بخشهای سازمان اوقاف است که در سال ۹۳ با برگزاری طرحهای مختلف در سطح امامزادگان و جامعه موفق به کسب جایگاه بالایی در میان مخاطبان شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، اجرای ویژه برنامه های طرح نوروزی آرامش بهاری در بیش از ۲۱۷۱ بقعه کشور و بهره مندی ۵۹ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از این طرح؛ اجرای ویژه برنامه سوگواره های یاس نبوی (س) سالروز شهادت حضرت زهرا(س) در بیش از ۲۳۴۹ بقعه کشور و بهره مندی از شش میلیون و ۷۲۰ هزار نفر؛ اجرای ویژه برنامه طرح تابستانی نشاط معنوی در بیش از ۱۴۵۰ بقعه با حضور تقریبی ۱۵۰ هزار نوجوان؛ اجرای طرح ضیافت الهی در ماه مبارک رمضان در بیش از ۲۲۰۰ بقعه؛ اجرای ویژه برنامه های جشن ولایت علوی در دهه ولایت به میزبانی ۲۰۸۷ بقعه کشور و بهره مندی ۲ میلیون و ۷۸۰ هزار نفر از این طرح؛ اجرای طرح امینانه نیات واقفین در ماه محرم و صفر با عنوان بصیرت عاشورایی در بیش از ۲۶۷۴ بقعه و ۱۳ هزار و ۴۹ تکیه و حسینیه و برگزاری تجمع عظیم لبیک یا حسین (ع) همایش رهروان زینبی، همایش منشور عزت و همایش لبیک یا رسول الله (ص)؛ راه اندازی بیش از ۲۵۰۰ مرکز فرهنگی ـ قرآنی در بقاع متبرکه سراسر کشور و تجهیز بیش از هزار کتابخانه فیزیکی و دیجیتالی؛ اجرای طرح ملی تربیت حافظان قرآن کریم که تاکنون بالغ بر ۸۷۰ هزار نفر در این طرح شرکت کرده اند؛ راه اندازی مرکز تربیت مربی در شهر قم و تربیت بیش از ۳۵۰۰ مربی قرآن کریم؛ راه اندازی مرکز آموزش مجازی و بهره مندی و عضویت بیش از ۱۴ هزار نفر حافظ کل قرآن کریم؛ راه اندازی مجتمع فرهنگی پژوهشی در قم و تولید بیش از ۱۰۰ عنوان کتاب و کتابچه محصولات فرهنگی مکتوب و دیجیتال و ارتقای کیفیت در حوزه های مختلف از جمله کتاب کودک و نوجوان، تخصصی وقف، مجموعه های نمایشگاهی، پوستر، بروشور، نرم افزار، چند رسانه ای و ...؛ اجرای برنامه های تبلیغی و ترویجی جهت ایجاد وقف های جدید اعم از نشست های تخصصی، همایش ها و جلسات مشاوره وقف که منجر به ایجاد بیش از ۲۵۰۰ وقف جدید در سال جاری شده است؛ از جمله سرفصل های برنامه های فرهنگی سازمان اوقاف است ، همچنین برگزاری اختتامیه سومین جشنواره فرهنگی هنری وقف چشمه همیشه جاری و کنگره ملی بی بی حکیمه (س) در گچساران؛ راه اندازی پرتال جامع امامزادگان؛ راه اندازی ۴۷۸ خیمه معرفت در قالب غرفه های مشاوره، کودک و نوجوان؛ پاسخگویی به مسایل شرعی، عفاف و حجاب و ...؛ برگزاری نمایشگاه در ۱۵۵۰ بقعه با تولید سلسله مباحث نمایشگاهی ۱۲ دوره و هر دوره ۲۲ تابلوی محتوایی، گرافیکی؛ اعزام روحانیون و مبلغین بومی و اعزامی از قم که قالب بر ۱۵ هزار نفر است؛ چاپ بیش از ۱۰۰ هزار جلد قرآن کریم؛ حمایت از نخبگان دانش آموزی و دانشجویی مناطق محروم کشور در راستای اجرای امینانه نیات واقفین در قالب طرح جایزه بزرگ البرز و اجرای برنامه های مناسبتی، مذهبی، انقلابی در بقاع متبرکه سراسر کشور عناوین برخی از برنامه ها و کار ویژه های معاونت فرهنگی و اجتماعی در سال ۹۳ است که در ادامه به طور خلاصه هر یک به صورت جداگانه می پردازیم.

راه اندازی بیش از ۲۵۰۰ مرکز فرهنگی و قرآنی در بقاع متبرکه

راه اندازی بیش از ۲۵۰۰ مرکز فرهنگی و قرآنی در بقاع متبرکه بر اساس سند چشم انداز قطب فرهنگی شدن آستان مقدس امامزادگان در افق ۱۴۰۴  یکی از اقدامات مهم معاونت فرهنگی سازمان اوقاف است. پر واضح است که مهمترین و زیربنایی ترین رکن فعالیت ها و برنامه های سازمان اوقاف و امور خیریه در حوزه فرهنگی در بقاع متبرکه و امامزادگان شکل می گیرد. گستردگی و پراکندگی این اماکن مقدس و تفاوت های اقلیمی، گویش ها و آداب و رسوم متناسب با هر مکان از ویژگی های لاینفک آن است.

این ویژگی ها مسئولان و برنامه ریزان کلان سازمان را بر آن داشت تا جهت اجرای برنامه ها و فعالیت های متناسب با شرایط هر مکان مقدس فرد یا افرادی که برای این منظور شناسایی و جهت اجرای بهتر و مطلوب تر برنامه ها ساماندهی نمایند، این افراد علاوه بر ویژگی های فردی دارای تخصص فرهنگی- قرآنی بوده و روسای ادارات اجرایی موظف شدند با همکاری هیئت امنای بقاع متبرکه نسبت به معرفی این افراد اقدام کنند این طرح از سال ۱۳۹۰ اجرایی شده و در حال حاضر بالغ بر ۲۵۰۰ مرکز در امامزادگان سراسر کشور راه اندازی و مدیران آن طی ابلاغی از سوی رییس اداره در حال فعالیت هستند.

شاخصهای اجرایی مراکز فرهنگی قرانی شامل تدوین ابلاغ و نهادینه سازی برنامه های فرهنگی در بقاع متبرکه بر اساس برنامه های ۴ ساله در بیش از ۲۵۰۰ بقعه، بهره مندی از ظرفیت بیش از ۲ هزار نیروی فرهنگی و مردمی در بقاع متبرکه، راه اندازی و تجهیز بیش از ۸۷۵ کتابخانه فیزیکی، قفسه باز و ۱۲۳ کتابخانه دیجیتال در بقاع متبرکه، برنامه ریزی جهت آماده سازی زیرساخت های عمرانی بقاع متبرکه بر اساس طرح جامع قطب فرهنگی شدن در بیش از ۳۷۰۰ بقعه است.

طرح آرامش بهاری

حضور چشمگیر مردم در تعطیلات نوروزی در آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه و ضرورت بهره مندی از این ظرفیت به وجود آمده در بقاع متبرکه سازمان اوقاف و امور خیریه را بر آن داشت تا از سال ۱۳۸۹ طرح نوروزی آرامش بهاری را در آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه طراحی و اجرا کنند.

تقویت باورهای دینی و ترویج فضایل اخلاقی با بهره مندی از اجرای برنامه های فاخر فرهنگی و خدمت رسانی مطلوب به زایران در این ایام زمینه را برای تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی آماده ساخته است که حضور ۶۹ میلیون نفر زایر در امامزادگان همزمان با تعطیلات نوروزی سال ۹۲ موید این هدف است. با توفیقات الهی طی پنج سال برگزاری موفق این طرح هم اکنون با همت هیئت امنا، خدام و دست اندرکاران بقاع متبرکه و همکاران سازمان اوقاف در اقصی نقاط کشور اجرای این طرح در تعطیلات نوروزی همه ساله نهادینه شده است. برهمین اساس طرح نوروزی آرامش بهاری در بیش از ۲۱۷۱ بقعه کشور برگزار و ۵۹ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از این طرح طی سال ۹۳ بهره مند شدند.

بهره برداری از فضای بقاع متبرکه و امامزادگان در ایام تعطیلات نوروزی، شناساندن امامزادگان عظیم الشان (ع) و معرفی بقاع و اماکن متبرکه به زایران، خدمت رسانی مطلوب و ایجاد رضایت و علاقه مندی در زایران، استفاده از ظرفیت بقاع و تعطیلات عید نوروز جهت ارتقای سطح فکری و فرهنگی زایران و مسافران نوروزی و تبلیغ و ترویج فرهنگ وقف و ترغیب مردم به وقف های جدید از جمله اهداف طرح آرامش بهاری است.

سوگواره یاس نبوی(ص)

سازمان اوقاف و امور خیریه برای چهارمین سال پیاپی در راستای اشاعه فرهنگ و معارف معصومین(ع) و تبلیغ و ترویج سیره عملی و نظری حضرت زهرا(س) در آستان مقدس امامزادگان ویژه برنامه سوگواره یاس نبوی را در روز شهادت حضرت صدیقه کبری(س) برگزار کرد.

ترویج فضائل اخلاقی و تربیتی حضرت به عنوان اسوه حقیقی زنان عالم و تقویت روحیه دفاع از حریم ولایت با برگزاری مراسم ویژه صبح روز شهادت و حرکت هیئات عزاداری به سمت بقاع متبرکه، ایراد سخنرانی، قرائت زیارتنامه حضرت زهرا(س) برگزاری مسابقه سراسری خطبه حضرت فاطمه(س) و برگزاری همایش رهروان یاس نبوی گوشه هایی از فعالیت انجام گرفته در سال ۹۳ است.

طرح سوگواره یاس نبوی(ص) با هدف تبلیغ و ترویج فرهنگ و سیره فاطمی، تعظیم و بزرگداشت شعائر اسلامی با برگزاری مراسم عزاداری حضرت زهرا(س)، ترویج و تبیین خطبه های حضرت به عنوان منشور بصیرت و ترویج فرهنگ وقف خصوصا ایجاد وقف های جدید با عنوان وقف فاطمی برگزار شد.

ویژه برنامه سوگواره های یاس نبوی (س) ویژه سالروز شهادت حضرت زهرا (س) در بیش از ۲۳۴۹ بقعه کشور و بهره مندی شش میلیون و ۷۲۰ هزار نفر طی سال ۹۳ برگزار شد.

نشاط معنوی جوانان و نوجوانان

سازمان اوقاف و امور خیریه با توجه به سیاست تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی و نظر به ظرفیت ممتاز آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه ، برنامه ها و فعالیت های ویژه را در این اماکن مقدس و نورانی اجرا می کند.ازجمله این ویژه برنامه ها که جامعه هدف و مخاطب آن قشر جوان و نوجوان هستند ، طرح تابستانی نشاط معنوی است که حاوی برنامه های قرآنی، فرهنگی، آموزشی، سرگرمی و اردویی است.

امور آموزش این طرح به عهده جمعی از فرهیختگان حوزه های علمیه و دانش آموختگان دانشگاه علوم و معارف قرآنی کریم است و معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان مسئولیت مدیریت، برنامه ریزی و پشتیبانی محتوایی آن را عهده دار است.

امسال درحالی پنجمین دوره طرح نشاط معنوی برگزار گردید که با طرح ضیافت الهی ویژه ماه مبارک رمضان، همزمان و ادغام شد و شرکت کنندگان در این طرح از پیام ها و آموزه های ماه مبارک رمضان نیز بهره مند شدند.

طرح نشاط معنوی با هدف استفاده از ظرفیت طرح اوقات فراغت دانش آموزان در تعطیلات تابستانی برای قطب فرهنگی نمودن بقاع متبرکه، بهینه سازی و غنی سازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان در تابستان با هدف تقویت و ارتقای بنیه اعتقادی، دینی، اخلاقی و ارزش های انقلاب اسلامی و نیز سوق دادن نسل جوان به فعالیت های فرهنگی و قرآنی به ویژه حفظ قرآن کریم در آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه برگزار شد.  برهمین اساس طی سال ۹۳  ویژه برنامه طرح تابستانی نشاط معنوی در بیش از ۱۴۵۰ بقعه با حضور تقریبی ۱۵۰ هزار نوجوان اجرا شد.

ضیافت الهی در پرتو انوار معنوی وحی

سازمان اوقاف و امور خیریه با استفاده از ظرفیت مبلغین اعزامی همه ساله طرح ضیافت الهی را در بقاع متبرکه به اجرا می گذارد. این سیاست در جهت تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی بوده و امسال درحالی این طرح برگزار شد که با طرح نشاط معنوی در بقاع متبرکه همزمان و ادغام شد و شرکت کنندگان در این طرح از پیام ها و آموزه های معنوی ماه مبارک رمضان بهره مند شدند.

از جمله برنامه های این طرح می توان به برگزاری نمازجماعت، اجرای برنامه جزء خوانی، اجرای محافل انس با قرآن با حضور قاریان برجسته مصری، جلسات تفسیر قرآن، ویژه برنامه های لیالی قدر، برپایی خیمه های معرفت و برنامه های سخنرانی، پاسخگویی به مسائل شرعی در بقاع متبرکه اشاره کرد.

همچنین ایجاد فضای تبلیغی ترویجی معارف قرآنی با برگزاری محافل و مجالس جزء خوانی و تفسیر در جوار آستان مقدس خاندان اهل بیت عصمت و طهارت(ع)، تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی با استفاده از ظرفیت فضای معنوی ماه مبارک رمضان و استفاده از ظرفیت روحانیون و مبلغین در جهت تبلیغ دین و معارف اسلمی و اهل بیت(ع) لز جمله اهداف برگزاری ضیافت الهی است. گفتنی است طی سال جاری  طرح ضیافت الهی همزمان با ماه مبارک رمضان در بیش از ۲۲۰۰ بقعه کشور برگزار شد.

ولایت علوی و اکمال دین نبوی

جشن ولایت علوی در راستای تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی، همزمان با ایام دهه ولایت و امامت پیروان و شیفتگان امیرالمونین(ع) در جوار امامزادگان واجب التکریم گردهم جمع می شوند. تا شکرگزار نعمت ولایت و امامت بوده و با آرمان های امام، انقلاب و رهبر فرزانه جمهوری اسلامی ایران در تداوم راه ایشان، تجدید بیعت کنند.

گفتنی است؛ تعظیم شعائر اسلامی و تعمیق اعتقادات و ارتقای شناخت آحاد مردم نسبت به موضوع امامت معصومین(ع)، تجدید سنت حسنه تکریم سلسله جلیله سادات عظام، که امامزادگان واجب التعظیم مصداق بارز این سلسله جلیله است.

معرفی شخصیت والای حضرت علی(ع) به عنوان الگوی حقیقی و عملی انسان کامل و ترویج فرهنگ وقف در راستای ایجاد وقف جدید با عنوان وقف علوی از جمله اهداف برگزاری جشن بزرگ علوی است. گفتنی است؛ ویژه برنامه های جشن ولایت علوی در دهه ولایت به میزبانی ۲۰۸۷ بقعه کشور و بهره مندی ۲ میلیون و ۷۸۰ هزار نفر از این طرح برگزار شد.

بصیرت عاشورایی در لوای پرچم حسینی

از آنجایی که سیاست سازمان اوقاف استفاده بهینه از موقوفات در راستای اهداف تعیین شده در برنامه ها و اجرای صحیح نیات واقفین خیراندیش است، مجموعه برنامه های اقامه عزای حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و یاران با وفایش در سطح استان ها و شهرستان ها اعم از امامزادگان، بقاع متبرکه، مساجد و حسینه های موقوفه تحت عنوان بصیرت عاشورایی انجام می پذیرد.

اجرای صحیح نیت واقفین، ایجاد بصیرت عاشورایی با استفاده از بیانات مقام معظم رهبری و امام راحل(ره)، تبیین جایگاه ولایت و ایجاد بینش سیاسی در بین آحاد مردم، تبیین جایگاه حکومت اسلامی و نقش ولایت فقیه در اداره جامعه اسلامی، ایجاد حساسیت نسبت به ارزش های دینی و مبارزه با انحرافات، بیان صحیح وقایع نهضت حسینی و روشنگری نسبت به خرافات و انحرافات، برنامه ریزی در امامزادگان و بقاع متبرکه در راستای تبدیل بقاع به قطب فرهنگی و اجرای نیت واقفین در ایام محرم و صفر

و استفاده بهتر از ظرفیت اطعام در راستای ترویج و تبلیغ فرهنگ عاشورایی و فرهنگ وقف از جمله اهداف برگزاری طرح بصیرت عاشورایی است.

برهمین اساس طرح امینانه نیات واقفین در ماه محرم و صفر با عنوان بصیرت عاشورایی در بیش از ۲۶۷۴ بقعه و ۱۳ هزار و ۴۹ تکیه و حسینیه و تجمع عظیم لبیک یا حسین (ع) همایش رهروان زینبی، همایش منشور عزت و همایش لبیک یا رسول الله (ص) برگزار شد.

مبلغان وقف

یکی از وظایف سازمان اوقاف و امور خیریه تبلیغ دین مبین اسلام، نشر معارف اهل بیت(ع) و ترویج فرهنگ وقف است. برهمین اساس اداره کل اعزام مبلغ معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان همه ساله اقدام به اعزام مبلغ در مناسبت های مختلف سال به سراسر کشور به ویژه استان های محروم از جمله ایلام، کهگیلویه و بویر احمد، سیستان و بلوچستان، لرستان، چهارمحال بختیاری و... می کند.

همچنین با اعزام مبلغین در زمان اجرای ویژه برنامه های سازمان همچون آرامش بهاری، یاس نبوی، نشاط معنوی، ضیافت الهی، بصیرت عاشورایی و...با برپایی خیمه ای معرفت، اقدام به پاسخگویی به مسائل شرعی، مشاوره های دینی، اقامه نماز جماعت ، سخنرانی و... می کند.

طرح ملی تربیت حافظان قرآن کریم در سومین سالگی

پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران بارها شاهد تاکیدات مقام معظم رهبری در خصوص نشر و توسعه فرهنگ حفظ قرآن کریم بوده ایم اما در اولین غروب ماه مبارک رمضان سال ۱۴۳۳ سفارشات ویژه معظم له جدیدتر از همیشه جامعه قرآنی به ویژه حافظان و علاقه مندان به حفظ قرآن کریم را مخاطب قرار داده است.

ایشان در بیانات گرانبارشان به تأثیرات عمیق حفظ قرآن کریم در جامعه پرداختند و فرمودند یکی از چیزهایی که می تواند تدبر در قرآن را به ما ارزانی دارد حفظ قرآن است در واقع حفظ قرآن را مقدمه بسیار مناسبی برای تدبر و راهیابی به مفاهیم و آموزش های آیات قرآن کریم برشمردند.

هرچند تاثیرات عمیقی که حفظ قرآن بر روی حافظ می گذارد سبب می شود که انسان خود را در همه حالات با قرآن همراه بداند و وجود آن را در قلب خویش حس نماید رهبر انقلاب با درک صحیح و واقع بینانه از نقش موثر حافظان قران کریم در اعطای فرهنگ عمومی جامعه و با ترسیم چشم انداز نوین در عرصه فعالیت های قرآنی سخن از تربیت ۱۰ تا ۱۵ میلیون حافظ قرآن کرده اند که این رویکرد گامی بزرگ در جهت پیشبرد اهداف جامعه قرآنی و پیشرفت به سوی تعالی و رشد همه جانبه است.

سازمان اوقاف و امور خیریه نیز به عنوان مهمترین سازمان های فعال قرآن کشور و تاثیرگذار در عرصه فرهنگسازی با بهره گیری از ظرفیت عظیم آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه نسبت به این تدبیر حکیمانه رهبری لبیک گفته و همسو با سایر فعالیت های اصلی فرهنگی و اجتماعی از سال ۹۱ در اجرای این طرح ملی تلاش نموده است.

عملکرد سازمان در جهت تربیت یک میلیون حافظ قرآن کریم طی ۴ سال متوالی شامل تربیت حافظان قرآن کریم در آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه، مرکز تربیت مربی حفظ قرآن، آموزش مجازی حفظ و مرکز تربیت مربی حفظ است.

در همین راستا برای تحقق تدابیر رهبری در خصوص تربیت ۱۰ میلیون حافظ قرآن و در جهت عدم موازی کاری با سایر سازمان ها و نیز ایجاد زمینه سازی مناسب در فرآیندی ۴ ساله اقدام به تاسیس مرکز تربیت مربی حفظ قرآن در جوار حرم مطهر حضرت معصومه (س) کردیم. بر همین اساس شروع اولین دوره حضوری تربیت مربیان حفظ قرآن کریم از ۱۵ مهرماه سال ۹۱ به میزان ۴۰ ساعت دوره آموزشی بوده است.

مرکز آموزش حفظ مجازی قرآن کریم

مرکز حفظ مجازی قرآن کریم از اول دی ماه سال ۹۱ در شهر مقدس قم آغاز به کار کرد و با بهره گیری از کارشناسان مجرب و متعهد توانست در جهت اشاعه فرهنگ قرآنی فعالیت های قابل توجهی را ارایه کند و مورد اقبال جمع زیادی از علاقه مندان به حفظ قرآن کریم قرار گیرد. علاقه مندان به شرکت در این دوره های آموزشی می توانند به آدرس اینترنتی www.quranhefz.ir مراجعه کنند. در این میان مرکز آموزش مجازی با عضویت بیش از ۱۴ هزار نفر حافظ کل قرآن کریم فعالیت می کنند.

چاپ بیش از ۱۰۰ هزار جلد قرآن و توزیع در امامزادگان

همان طور که می دانید، چاپخانه بزرگ اسوه ، دومین چاپخانه بزرگ قرآن کریم در جهان اسلام است که مقام اول چاپ و نشر قرآن را در کشور دارد. بر همین اساس از مجموع ۱۷۰هزار جلد کتب چاپ شده در این چاپخانه ۱۰۰ هزار جلد قرآن کریم، ۶۰ هزار جلد مفاتیح الجنان و ۱۰ هزار جلد نهج البلاغه به سفارش معاونت فرهنگی و اجتماعی جهت اهدا به بقاع متبرکه و مساجد سراسر کشور شده است.

اجرای امینانه نیات وافقین خیراندیش

یکی از رسالت های خطیر سازمان اوقاف و امور خیریه، نظارت و صیانت از نحوه اجرای صحیح و امینانه نیات واقفین خیراندیش و مراقبت لازم از این اماناتی است که عهده دار آن است. از آنجا که درحال حاضر اجرای نیات واقفین در سطح کشور از رویه ای واحد برخوردار نبوده و بعضا با اعمال سلایق مواجه می گردد.همین امر موجب ضمان شرعی، برای کلیه مجریان در سطوح مختلف سازمان را در پی خواهد داشت.

لذا به لحاظ برون رفت از وضعیت کنونی و به جهت انسجام بخشی و هدایت اجرای امینانه نیات واقفین و جلوگیری از پراکندگی در اجرا و جهت دهی آن با عنوان "ویژه برنامه های اجرای نیات واقفین" طرح های پیوند آسمانی، مهرتندرستی، دستهای مهربانی، زائران حرم حسینی، زائران حرم رضوی، سفره های آسمانی  و طرح مهر تحصیلی را    برای اولین بار در سال ۹۲ تهیه شده تا قابلیت کنترل، نظارت، گزارش گیری، اطلاع رسانی و نهایت بهره وری بهینه از ظرفیت های بالقوه و باالفعل بقاع متبرکه و موقوفات را داشته باشد.

 درهمین راستا طی سال ۹۳ در قالب طرح های پیوند آسمانی شامل نیات ازدواج، کمک هزینه خرید و جهیزیه و بهره مندی ۱۱۰۸ نفر ، طرح مهر تندرستی و بهره مندی ۴۸۸۴ نفر، طرح دست های مهربانی ویژه ایتام، فقرا و مستمندان ۳۷ هزار و ۱۴۴ نفر ، طرح زایران حرم رضوی و بهره مندی ۱۰۴۲ نفر ، طرح زایران حرم حسینی شامل زیارت عتبات و کربلا و بهره مندی ۲۰۰ نفر ، طرح مهر تحصیلی شامل کمک هزینه تحصیلی و بهره مندی ۱۴ هزار نفر ، طرح سفره های آسمانی ویژه ۸۰۰ هزار نفر بهره مند شدند.

پژوهش و فرهنگ

مجتمع فرهنگی پژوهشی معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه با انجام امور پژوهشی و تحقیقی در زمینه ترویج سنت حسنه وقف و با هدف نظم‌دهی به ارسال مراسلات، منشورات و محصولات فرهنگی سازمان، از ابتدای مهرماه سال ۱۳۸۹ تاسیس و در جهت ارتقاء کیفیت محصولات اقدام نموده است که در ذیل، بخشی از اقدامات این مجتمع پرداخته می‌شود.

در این بخش با استفاده از کارشناسان مجرب و زبده، محتوای محصولات فرهنگی تهیه و تدوین و سپس طراحی می شود و سپس جهت انجام امور چاپ و ارسال مهیا و اقدامات بعدی صورت می‌پذیرد که در این بخش می توان به تولید محصولاتی چون کتاب کودک و نوجوان، کتابهای عمومی و تخصصی وقف، کتابچه، مجموعه‌های نمایشگاهی، پوستر، بروشور، نرم‌افزار چند رسانه‌ای، نرم‌افزار موبایل و ... اشاره نمود.

مقوله چاپ از بخشهای بسیار بااهمیت می‌باشد؛ زیرا در این بخش ما می‌توانیم شاهد خروجی نهایی آثار تولیدی باشیم، بنابراین دقت و پیگیری مستمر دراین بخش توانسته است سهم بسزایی در بالا بردن کیفیت محصولات داشته باشد از فعالیت‌های دیگر این مجتمع می‌توان به بخش ارسال و مراسالات اشاره کرد که با برقراری ارتباط از یک سو با پست مرکزی و دفاتر مختلف آن و از طرف دیگر با گیرندگان،‌سعی شده است تا محصولات ارسالی به بهترین روش و سریع‌ترین شکل و با لحاظ صرفه‌جویی قابل توجه به دست گیرندگان برسد.

کتابچه و بروشورهای مناسبتی

بیش از ۵۰ کتابچه تولید و تکثیر و در سراسر کشور توزیع شده است برخی از عناوین این کتابچه‌ها عبارت است از ولایت خورشید بی‌غروب، ماه نور ویژه ولادت حضرت مهدی (عج)، غنچه‌های عفاف، تجلی بصیرت، حدیث بندگی و ...

نرم‌افزار و محصولات چندرسانه‌ای

با توجه به رشد روزافزون استفاده از گوشی‌های همراه در جامعه، مجتمع فرهنگی و پژوهشی سعی نموده است با وارد شدن به مقوله پراهمیت تهیه نرم‌افزار جهت استفاده در تلفن همراه نقش بسزایی در این وادی داشته باشد.  برای این منظور سعی شده تا از بهترین نرم‌افزارهای افکت‌گذاری و تدوین و نیز تهیه آرشیوی جامع در غنی‌سازی بیشتر نرم‌افزارهای تولیدی این مجتمع استفاده شود.  نتیجه این تلاش موسسه منجر به تولید ۳۶ نرم‌افزار تلفن همراه، تاکنون شده است عنایون تعدادی از این نرم‌افزارها عبارتست از: خانم هستی، هادی امت، عید بندگی، درسهای عاشورا، سجاده خونین،‌فاطمه سه‌ساله، امام شکیبایی، فراق یاسین و ... . همچنین با توجه به رشد روزافزون استفاده از رایانه در جامعه تهیه نرم‌افزارهای چندرسانه‌ای و ایجاد بانک اطلاعاتی جامع با محوریت موضوعی خاص در دستور کار مجتمع قرار گرفته است.

راه اندازی پرتال جامع امامزادگان منبعی برای پژوهش

استفاده از ظرفیت فضای مجازی فرصت مغتنمی است برای آشناسازی و معرفی ابعاد مختلف شخصیتی امامزادگان عظیم‌الشان به مردم، لذا با توجه به ضرورت دسترسی آسان عموم مردم به اطلاعاتی در این زمینه، در فضایی متقن و مطمئن، این سازمان با استفاده از فناوری‌های جدید، در این پرتال جامع، قابلیت‌هایی همچون؛ زیارت از راه دور، پاسخ به شبهات پیرامون امامزادگان، عکس و کلیپ‌های مذهبی، اطلاعاتی درخصوص کرامات امامزادگان و مباحث تاریخی در این حوزه را به علاقه‌مندان ارایه نموده است.

با عنایت به اینکه سازمان اوقاف در یکسال گذشته کار عظیمی درخصوص آماده‌سازی این پرتال انجام داد،از این پرتال رونمایی شده است و در این پرتال اخبار امامزادگان در موضوعات مختلف ارایه می‌شود و در آینده ۵۰۰ زیر سایت برای هر امامزاده ایجاد خواهد شد و اخبار فرهنگی، اجرایی، عمرانی و ... هر امامزاده در آنها قرار خواهد گرفت که در مجموع در مرحله اول برای ۴۶۶ امامزاده کشور زیرسایت طراحی شده است. همچنین بانک اطلاعاتی جامع امامزادگان در این پرتال قرار دارد و با ورود به این پرتال و انتخاب شهر موردنظر، تعداد امامزادگان آن شهر را می‌توان ملاحظه و اطلاعاتی در آن خصوص به دست آورد.

شایان ذکر است: درخصوص هر امامزاده اطلاعات فیزیکی، زیارت نامه، آدرس، تصاویر و نقشه مکانی براساس google map  ارایه می‌شود.

در این پرتال، اطلاعات ۸۰۵۱ بقعه متبرکه کشور قرار گرفته است و امکانی وجود دارد تا مردم هرگونه اطلاعات، تصویر، کلیپ، اطلاعات تاریخی، شجره‌نامه و خاطرات خود را درخصوص هر امامزاده در آن بارگذاری کنند تا در صورت تایید، در سایت منتشر شود.

همچنین تمام مقالات با موضوع امامزادگان در این پرتال منتشر شده است، که به برخی از این اطلاعات اشاره می‌شود: چهار جلد کتاب مقالات کنگره بین المللی امامزادگان با موضوع حیات فرهنگی، اجتماعی و مباحث هنری امامزادگان و تاکنون درخصوص فلسفه دعا، شفاعت، شیعه‌شناسی و پاسخ به شبهات پیرامون امامزادگان، سه هزار مقالاه بارگذاری شده است.

برپایی و راه اندازی ۴۷۸ خیمه معرفت

خیمه های معرفت از جمله اقدامات نو درخور تحسین می باشد که در سنواتاخیر نسبت به راه اندازی آن اقدام شده است، این خیمه ها دارای غرفه های ذیل بوده و در ویژه برنامه های سازمان ، در کلیه امامزادگانی که به سبب تردد زائر و مسافر ظرفت برپایی این خیمه را دارند برپا گردیده است.

غرفه های خیمه معرفت شامل :

غرفه نصب سلسله مباحث نمایشگاهی

غرفه گفتمان های دینی غرفه پاسخ به مسائل شرعی با حضور روحانیون متخصص

غرفه مشاوره برای خانواده، جوانان و نوجوانان با حضور روحانی متخصص

غرفه کودکان با عنوان قرآن بخوان و جیزه بگیر و فرفه نقاشی

غرفه همه واقف باشیم جهت معرفی وقف و آثار و برکات آن