معاون بیمه سلامت سازمان بیمه سلامت ایران، با انتقاد از تغییر فرهنگ غذایی مردم در سال های اخیر، گفت: فست فودها سیمای بیماری ها در کشور را دگرگون کرده اند.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر محمدجواد کبیر، افزود: امروزه در بسياري از كلانشهرها و حتي شهرهاي كوچك گسترش فست‌فودها را شاهد هستيم، يعني غذاهايي كه داراي اسيدهای چرب ترانس بالايي هستند در نتيجه بار بیماریزایی آنها بالا بوده و چهره بیماری ها را کاملا عوض کره است.

وی همچنین آپارتمان نشینی و فعالیت بدنی محدود مردم و حتی کودکان را از جمله عوامل دیگر گسترش شیوع بیماری های غیرواگیر در کشور دانست.

معاون بيمه سازمان بیمه سلامت ايران با اشاره به نقش سازمان های بیمه گر در آموزش و پیشگیری از بیماری ها افزود: این سازمان‌ها باید از همه ابزارها براي آگاه‌سازي عمومي و پيشگيري از بروز بيماري‌هاي مزمن استفاده كرده و براي ارائه بسته‌هاي آموزشي و حمايتي برنامه‌ريزي کنند.

کبیر تاکید کرد: بیمه ها همچنین برای کاهش بروز بیماری ها باید به بحث پیشگیری و غربالگری وارد شوند.

معاون بیمه سلامت سازمان، با اشاره به ورود سازمان بيمه سلامت ايران براي نيل به چهار منظور مهم يعني پيشگيري، تشخيص بموقع، مداخله موثر و درمان سرپايي عمومي، گفت این سازمان از اواسط سال ۱۳۹۳ قدم‌هاي موثر و خوبي در این زمینه ها برداشته است.

به گفته وی، سال گذشته در تفاهم‌نامه بيمه روستاييان كه با وزارت بهداشت امضا شد، شاهد رشد مطلوب خدمات پيشگيري، مراقبت و غربالگري بوديم.

کبیر، توانمندسازي بیمه شدگان و حركت به سمت خودمراقبتي و ارتقاء سطح آگاهی عمومی برای ایجاد مطالبه اجتماعی به منظور افزایش پاسخگویی را استراتژي سازمان بیمه سلامت ایران  دانست و افزود: با این استراتژی مفهوم سطح بندی روشن می شود و مردم امکان دریافت خدمت از سطح تعیین شده را پیدا می کنند.

وی تاکید کرد: در كنار توانمندسازي بیمه شدگان، نظارت اجتماعي بر كار موسسات ارائه دهنده خدمت  هم باید صورت  ‌گيرد، زيرا مردم از حقوق مناسبي برخوردارند و حدود آن را مي‌شناسند  و موسسات ارائه دهنده خدمت در بخش‌هاي دولتي و خصوصي هم باید خود را مكلف به رعايت حقوق مردم بدانند و سازمان بیمه سلامت به عنوان وکیل بیمه شدگان  بر ارائه خدمات مطلوب به موکلان خودنظارت دقیق خواهد داشت.

کبیر افزود: سلامت محصول مشتركی ميان دستگاه هاي درگير در امر توسعه است و برخلاف ديگر كالاها يا خدمات به گروه يا فردي هديه يا واگذار نمي‌شود. براي دستيابي به سلامت نياز داريم از توان همه دستگاه‌هاي اجرايي، افراد و اشخاص استفاده كرده و از تلاش آنها بهره‌مند شويم. از اين جهت سلامت حاصل كاركرد بخش‌هاي مختلف جامعه است، در عين حال تلاش دستگاه‌هاي تعيين‌كننده و اثرگذار براي تحقق اين هدف بزرگ ضرورت دارد.

وی ادامه داد: مهمترين مولفه‌ها اين است كه بدانيم در حوزه سلامت كشور چه وضعي داريم؟ چه عوامل خطري وجود دارد؟ مردم از چه سطح سلامتي برخوردارند؟ چه خطراتي جامعه را تهديد مي‌كند؟‌ براي اين منظور بايد تعريف درستي از سلامت داشته باشيم. در واقع مسائلي كه امروز از سوي سازمان جهاني بهداشت مورد تاكيد قرار مي‌گيرند شامل بيكاري، فقر، مسكن، حمل و نقل، تغذيه، محيط زيست، جنسيت و عدالت می باشد كه در اصطلاح به آنها عوامل اجتماعي اثرگذار بر سلامت مي‌گويند.

وی در پاسخ به  این پرسش که آیا منابعي كه اكنون در حوزه سلامت مردم هزينه مي‌شود مبتني بر نيازهاي آنهاست، تاکید کرد: خير، اين‌طور نيست؛ شايد دليل آن ايجاد تقاضاهاي غيرضروري يا القايي باشد يا اين‌كه كميت و كيفيت خدمات مطلوب نباشد. مساله بعدي كه احتمال كمتري دارد بروز خطا در ارائه خدمت و ناتواني از پاسخ‌دهي مطلوب است. هر چقدر نظام ارائه خدمت به سمت پاسخ‌دهي بهتر پيش برود به همان اندازه كرامت مردم بيشتر رعايت مي‌شود. فقط در اين صورت است كه مي‌توانيم خاستگاه‌ها و نيازهاي آنان را خوب شناخته و براي تامين آن برنامه‌ريزي كنيم.

انتظار مردم از بیمه ها برای خدمات مناسب

معاون بيمه سلامت سازمان افزود: مردم حق دارند براي تامين نيازهاي خود مطالباتي از ما داشته باشند. تامل دقیق در نظام سلامت نشان می دهد كه نقش سازمان‌هاي بيمه‌گر به عنوان حاميان جامعه در همه حال پررنگ است. مردم انتظار دارند در مقابل منابعي كه از جيب يا ماليات آنان به سازمان‌هاي بيمه‌گر واگذار مي‌شود، پاسخ مناسبي دريافت كرده و از خدمات كمي و كيفي مطلوب و مناسبي برخوردار شوند.

کبیر افزود: ما چاره‌اي نداريم جز اينكه سطح دانش و آگاهي جامعه در حوزه سلامت را به حد مطلوبی برسانيم.

وی با اشاره به شعار امسال سازمان بهداشت جهاني که «ايمني غذا از مزرعه تا سفره» است، گفت: چرخه توليد فرآورده‌هاي غذايي از مزرعه تا سفره مراحل مختلفي دارد، يعني بايد ببينيم ميزان كيفيت و صحت و سلامت ماده غذايي خامي كه مي‌خواهيم مصرف كنيم چگونه است. آيا اين فرآورده داراي سموم شيميايي كنترل نشده است؟‌ آيا حاوي عناصر سمي يا فلزات مضر است؟ يا اين‌كه در چرخه توليد آنها چقدر از كودهاي شيميايي استفاده شده است؟ در اين خصوص همه عوامل شامل آب، خاك و هوا بر كيفيت ماده غذايي تاثيرگذار بوده و سلامت ما را تحت‌الشعاع قرار مي‌دهد.نكته بعدي نگهداري، فرآوري و عمل‌آوري از مرحله برداشت تا حمل و توزیع است. هر قدر اين چرخه به استانداردهاي تعيين‌شده نزديك‌تر باشد به همان اندازه مصرف‌كننده نهايي غذاي مطمئن‌ و سالمي دريافت مي‌كند.

برچسب‌ها