در آخرين روز از همايش بين المللي دين و رسانه و در نشستي كه با همين عنوان در دانشكده صداوسيما برگزار شد، شركت كنندگان بر نقش رسانه براي انتقال مفاهيم عميق ديني تأكيد كرده، بهره گيري از رسانه سنتي و مدرن را راهكاري براي انتقال صحيح و دقيق مفاهيم ديني اعلام كردند.

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" حجت الاسلام هادي صادقي رئيس مركز پژوهشهاي اسلامي صداوسيما در اين نشست، در مورد ارتباط دين و رسانه گفت: در منظر اول به بحث توليدي و مصرفي پيام مي پردازيم به اين مفهوم كه دين چيزهايي را توليد مي كند كه قابل بهره برداري از رسانه است و گاه رسانه هم مي تواند پيامهايي رامنتقل كند كه مورد استفاده دين قرار گيرد .

وي افزود: آنچه در ابعاد مختلف ارتباط دين با رسانه مورد بررسي است در قالب روشها، محتوا، ارزشها و جهت گيري رسانه مطرح مي شود . در مورد شيوه هاي برقراري ارتباط دين و رسانه مي توان گفت كه آيا دين موضوع پرجاذبه اي براي عرضه دارد.

ارزشهاي بسياري در دين وجود دارد كه در قالب رسانه اي منتقل مي شوند

رئيس مركز پژوهشهاي اسلامي صداوسيما

حجت الاسلام صادقي با تأكيد بر اينكه دين مقاصد متعالي را بيان مي كند و رسانه مي تواند از اين مقاصد بهره مند شود، گفت : از اين رو است كه سينماي ما با عنوان سينماي ديني و سينماي معناگرا در عرصه انتقال پيامهاي ديني روش جديدي را بكار گرفته است . رئيس مركز پژوهشهاي صداوسيما افزود: از لحاظ محتوا دين قابليت آن را دارد كه به جامعه انساني معرفي شود و اساسا رسانه ظرفيت استفاده از دين را دارد اما اگر رسانه را يك دانشگاه در نظر بگيريم انتقال پيامهاي ديني از اين دانشگاه نياز به علم و معرفت دارد . در واقع بايد توجه داشت ارزشهاي بسياري در دين وجود دارد كه در قالبهاي رسانه اي منتقل مي شوند تا به هدف نهايي موجود در رسانه ها دست يابند .

وي در رابطه با ارتباط رسانه با دين گفت: رسانه محور قدرت قدرتمندان است و از ابزارهاي مهم تأثير اجتماعي بر محيطهاي فردي، خانوادگي و جامعه مي باشد وآنچه امروز رسانه در اختيار دين قرار مي دهد مي تواند قدرت را در دين افزايش دهد تا با استفاده از رسانه پيامهاي ديني با قابليت بالاتري منتقل شوند .

دكتر حسن خجسته معاون صداي جمهوري اسلامي ايران نيز با انتقاد به برخي تعابير كه دين نمي تواند جهاني شود، گفت: اگر دين

وظيفه رسانه ها اين است كه پيامهاي ديني را در قالب نمادهاي مشخص و قابل استفاده براي همه مخاطبان ارائه دهند

معاون صداي جمهوري اسلامي

نمي تواند جهاني شود به اين دليل است كه بدنبال مفهوم خاص مي گردد مخاطبان پيامهاي ديني ممكن است درك متفاوتي داشته باشند اما وظيفه رسانه ها آن است كه پيامها را در قالب نمادهاي مشخص و قابل استفاده براي همه گروه مخاطبان ارائه كنند .وي گفت : اصل استنباط متفاوت مربوط به همه مباحث مي شود و ممكن است هر كس درك متفاوتي از يك پيام ديني داشته باشد اما با بررسي اين پيامها در شبكه هاي عمومي كه مخاطبان آن از اقشار مختلف جامعه هستند مي توان گفت در حوزه رسانه عمومي براي بحث دين ظرفيت مناسك سازي وجود دارد.

دكتر خجسته افزود:  با توجه به اينكه مخاطب به كاركرد تفريحي رسانه ها بيش از كاركرد اطلاع رساني اهميت مي دهد پس براي شنيدن وعظ ، دين مقابل برنامه هاي تلويزيوني قرار نمي گيرد از اينرو لازم است مناسك رسانه اي را در محتواي پيامهاي ديني جاي دهيم .

جوليان ميچل، استاديار ارتباطات دين شناسي واخلاق دانشگاه ادينبورگ اسكاتلند نيز در ادامه اين نشست گفت: سه پاسخ، مذهب و

يكي از رويكردها به دين و رسانه، ابزار را هديه اي خداوندي مي داند

استاديار ارتباطات دين شناسي و اخلاق دانشگاه ادينبورگ

رسانه را در نظر مي گيرم كه يكي از اين پاسخها تصوير كلاسيك از اين رابطه را ارائه مي دهد، اين رويكرد كلاسيك، در مسئولان وحشتي را ايجاد مي كند و به اين واسطه از تعريف كلاسيك رسانه فرار مي كنند . وي افزود: رويكرد دوم آن است كه كسي كه مي خواهد از دنياي تلويزيوني براي ارتباطات ديني استفاده كند تلاش آنرا دارد كه ابزار را به عنوان هديه خداوندي معرفي كند، رويكرد سوم رويكردي تفسيري است كه قدرت فوق العاده اي را براي رسانه ها متصور مي شود و در عين حال مخاطبان علاوه بر استفاده از اين ساختار قدرتمند مي توانند از آن انتقاد هم داشته باشند .

پروفسور وايت، استاد مطالعات توسعه نظري و اخلاقي ارتباطات دانشگاه گرگوري ايتاليا نيز در ادامه اين نشست پرسشهايي را پيرامون چگونگي فعاليت مؤسسات مذهبي در قالب رسانه ها و ارتباط رسانه و قدرت و اخلاقيات رسانه هاي مذهبي، مطرح كرد.

براي انتقال پيامهاي ديني بايد از تركيب رسانه سنتي و مدرن استفاده كنيم

استاد مطالعات توسعه نظري و اخلاقي ارتباطات دانشگاه گرگوري

وي با تأكيد بر اينكه در انتقال پيامهاي ديني بايد از تركيب رسانه سنتي و مدرن استفاده كنيم گفت: اين روش نتايج مطلوبي را به همراه خواهد داشت همچنين در مورد ارتباط رسانه و قدرت مي توان گفت: بسياري از فيلمهاي هاليوود ساختار قدرت را مطرح مي كنند و كمتر از گفتمان ديني استفاده مي كنند . در صورتيكه مي توان از  رسانه براي انتقال پيامهاي ديني به بهترين نحو استفاده كرد .

پروفسور وايت در مورد اخلاقيات رسانه هاي مذهبي در ايالات متحده آمريكا گفت: در اين زمينه سؤالات زيادي مطرح شده است و به اين نتيجه رسيده ايم كه گاهي اين فيلمها افراد را به شدت مي ترساند از اينرو بايد به سمت رسانه هاي مذهبي براي انتقال اخلاقيات گرايش پيدا كنيم .

در ادامه پروفسور هوور استاد مطالعات ديني مركز دين، رسانه و فرهنگ دانشگاه كلرادو آمريكا، مهمترين پرسش موجود در

 براي ارائه پيامهاي ديني به مخاطبان ما پيام جهاني دين را به شكل يك پيام خاص در قالب يك فرهنگ در يك كشور مشخص منتقل مي كنيم

استاد مطالعات ديني مركز دين ، رسانه و فرهنگ دانشگاه كلرادو

غرب در مورد اسلام و رسانه را ارائه بصري پيامها اعلام كرد ، چرا كه اسلام در مورد انتقال اين پيامها از تصوير استفاده نمي كند و براي معرفي اسلام و پيامبر اين محدوديت در اسلام وجود دارد در مورد مسيحيت گفت كه اين امكان را دارند تا از طريق مذهب بصري كار كنند . پروفسور هوور در مورد چگونگي تقليل مفاهيم عام به مفاهيم خاص در قالب رسانه ها اشاره كرد و گفت: براي ارائه پيامهاي ديني به مخاطبان ما پيام جهاني دين را به شكل يك پيام خاص در قالب يك فرهنگ در يك كشور مشخص منتقل مي كنيم .

دكتر لين كلارك ، دانشيار مدرسه ژورناليسم و رسانه هاي جمعي دانشگاه كلرادو آمريكا نيز در ادامه نشست در مورد مسئله تجاري كردن رسانه هاي جامعه معاصر صحبت كرد و گفت: رابطه قدرت ايدئولوژي و دين در ايران و ساير كشورها وجود دارد، اما بعد مصرف پيامهاي ديني و آنچه كه در دنياي سرمايه داري امروز وجود دارد بايد مورد توجه خاص قرار گيرد.

تفسيرها و قرائتهاي متفاوت از دين و فرهنگ اسلامي ايراني در قالب داستانهاي جذاب ارائه شود

دانشيار مدرسه ژورناليسم و رسانه هاي جمعي دانشگاه كلرادو

وي همچنين پيشنهاد كرد كه تفسيرها و قرائتهايي را از دين و فرهنگ اسلامي ايراني در قالب داستانهاي جالب و جاذب به شكلي متنوع از سوي جوانان ارائه كنيم . ارائه اين روايات در قالبهاي متنوع مي تواند غرب را با شيوه تفكر اسلامي و شيوه تفكر توليد كنندگان اين داستانها آشنا كند .