انجمن علوم سیاسی ایران با همکاری دانشگاه علامه طباطبایی صبح امروز «همایش مذاکرات هسته ای لوزان از دیدگاه علوم سیاسی» را برگزار کرد که با حاشیه هایی همراه بود.

به گزارش خبرنگار مهر، انجمن علوم سیاسی ایران با همکاری دانشگاه علامه طباطبایی صبح امروز همایش مذاکرات هسته ای لوزان از دیدگاه علوم سیاسی را از نگاه منتقدان و موافقان در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه برگزار کرد.

همایش مانند اغلب مراسم های دیگر با حدود ۴۰ دقیقه تأخیر در حوالی ساعت ۹:۴۵ آغاز شد.

پیش از آغاز مراسم تقریبا تمام مهمانان به غیر از مجید تخت روانچی، عضو تیم مذاکره کننده که چند دقیقه ای پس از آغاز به جمع حضار پیوست حضور پیدا کرده بودند و شاید یکی از وجوه تمایز این همایش نیز همین بود که دو عضو تیم مذاکره کننده هسته ای که آخرین سخنرانان این مراسم بودند از ابتدا حاضر بودند و به سخنرانی همه منتقدان و موافقان گوش دادند.

عراقچی و روانچی در طول سخنرانی ها همواره در حال یادداشت برداری از گفته های اساتید حاضر بودند که بتوانند به سئوالات پاسخ دهند.

در ابتدای مراسم همراهی حسین موسویان، عضو تیم مذاکره کننده هسته ای در زمان حسن روحانی با سید عباس عراقچی باعث جلب توجه خبرنگاران و حاضران شد. گفت می شود موسویان که مقیم آمریکا است  بامداد امروز وارد تهران شده است و پس از ساعاتی به این همایش آمده است. حضور موسویان در حالی بود که در برنامه رسمی همایش نامی از سخنرانی او به میان نیامده بود.

در ابتدا مخالفان و موافقان بیانیه لوزان مطالب خود را عنوان کرد؛ فواد ایزدی، محمد جمشیدی و ابراهیم متقی اساتیدی بودند که به عنوان منتقد مطالب خود را مطرح کردند. محمد جمشیدی در زمان سعید جلیلی عضو تیم مذاکره کننده هسته ای بود و عراقچی در طول سخنان خود چندین با ذکر نام به گفته های جمشیدی پاسخ داد.

منتقدان بیانیه نسبت به زمان کمی که برای سخنرانی در اختیار داشتند معترض بودند و در طول سخنرانی جمشیدی دو بار سلیمی که مجری جلسه بود به وی  تذکر داد که جمشیدی با اصرار به ادامه سخنانش گفت که به منتقدها فرصت بدهید حرف های خوب می زنند.

سلیمی هم در پاسخ به نامه اعتراضی  که یکی از دانشجویان خطاب به وی ارسال کرده بود اشاره کرد که گفته بود چرا به منتقدان وقت بیشتری می دهید؟

البته جمشیدی در آغاز سخنرانی خود اعلام کرد که من خود را منتقد نمی دانم و ناصح مشفق هستم که ۱۳، ۱۴ پیشنهاد دارم.

اعتراض به زمان اختصاص داده شده در هنگام سخنرانی ابراهیم متقی و زمانی که محمدکاظم سجادپور هدایت کننده جلسه بود نیز ادامه داشت که سجادپور به طنز خطاب به متقی گفت با گذشتن از زمان در نظر گرفته شده شامل عدم انعطاف من می شوید و متقی نیز پاسخ داد از انعطافی که برای تیم مذاکره کننده دارید کمی هم برای ما در نظر بگیرید که این امر موجب ناراحتی سجادپور شد و گفت این حرف شما توهین است!

حسین سلیمی، مجتبی مقصودی، قاسم افتخاری و حسین موسویان نیز به عنوان اساتید موافق بیانیه لوزان سخنرانی کردند.

فریده فرهی، استاد دانشگاه مقیم آمریکا نیز در مراسم حاضر بود و در پایان اظهارات منتقدان و مخالفان لحظاتی صحبت کرد. او گفت: به عنوان کسی که در آمریکا زندگی کرده و در طول سال ها تلاش کرده رابطه را بهتر کند، مخالف تحریم ها بنویسد و لابی کند؛ بیانیه لوزان بالاتر از انتظار من بود؛ به خاطر انعطاف دو طرف.

وی ادامه داد: عکس العمل در ایران برای من خیلی جالب است که از این تفاهم نه به عنوان یک پیروزی که به عنوان یک مصالحه معتدل و مورد قبول استقبال شده است، مصالحه ای که در جواب این است که انتخاب بعدی در این ارتباط چیست.

این استاد افزود: مسئله این نیست که ما چه چیزی را ارزان می فروشیم، ملاک و مسئله این است که آیا این تفاهم به اندازه کافی برای ایران ارزش خواهد داشت؟

در بخش پایانی این نشست سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی اعضای تیم مذاکره کننده به تشریح بیانیه لوزان و پاسخ به همه آنچه که مطرح شده بود، پرداختند.

عراقچی در طول سخنرانی خود به منتقدان بیانیه به شکل های مختلف اشاره کرد. او در بخشی از صحبت های خود بااشاره به سخنرانی یک سال پیش اوباما خطاب به منتقدان گفت آنهایی که توافق ژنو را شخم زده اند باید همه موضوعات را پیگیری کنند.

عراقچی در بخشی از صحبت هایش درباره رآکتور اراک از جمشیدی پرسید آیا می دانید در توافق ژنو رآکتور اراک چطور ذکر شده است. جمشیدی پاسخ داد ir-۴o که عراقچی گفت خیر گفته شده رآکتوری که آژانس آن را Ir۴۰ می خواند یعنی از آنها در آن زمان حتی حاضر نبودند اسم رآکتور آب سنگین را بپذیرند.

طولانی شدن سخنرانی عراقچی باعث شد که سجادپور با همان لحن طنز به وی نیز هشدار دهد که شامل عدم انعطاف خواهد شد و عراقچی نیز پاسخ داد شما فعلا کمی نرمش قهرمانانه داشته باشید که این صحبت ها مهم است. این مطالب باعث تشویق حضار شد که عراقچی گفت حالا که دست زدید من کمی بیشتر از اراک برایتان می گویم.

عراقچی در بخشی از صحبت هایش به اشتباه لفظی بیانیه لوزان را بیانیه لویزان خواند که همین امر باعث خنده حضار از جمله خود وی و تشویق زیاد حاضران شد.

عراقچی به شوخی ها و جوک هایی که در طول مذاکرات برای تیم مذاکره کننده و بیانیه ژنو در بین مردم رایج شده بود نیز اشاره کرد. عضو ارشد تیم مذاکره کننده در بخشی از سخنرانی اش درباره مذاکرات سختی که درباره آب سنگین اراک در جریان بوده است گفت در آن ۱۵، ۱۶ دماهي که هر بار من می گفتم مذاکرات مفید و سازنده بوده است و همه برای ما حرف و جوک درست کرده بودند که عراقچی هر بار می گوید پیشرفتی نشده اما مذاکرات سازنده بوده درباره همین موضوعات حرف می زدیم.

او همچنین در بخش مربوط به فردو نیز گفت برخلاف جوک ها و حرف هایی که بعد از بیانیه در آمد که فردو تبدیل به پارک و فضای سبز می شود، فردو با تمام ظرفیت راهبردی حفظ خواهد شد.

سخنان عراقچی که چند باری موجب خنده دانشجویان شد باعث گردید یکی از دانشجویان بر روی برگه ای بنویسد دیپلماسی خندید و تلاش کرد تا توجه عراقچی را به سمت برگه خود جلب کند.

روانچی نیز در سخنرانی کوتاه خود به منتقدان پاسخ داد. او در بخشی از صحبت های خود در واکنش به آنچه فواد ایزدی مبنی بر حمله نظامی به ایران مطرح کرده بود با لحنی تند گفت که چطور فکر می کنید وزیر امور خارجه یک مملکت به مذاکراتی برود و امکانی برای حمله به کشورش را فراهم کند؟

در تمام طول همایش تعداد زیادی از دانشجویان به دلیل کمبود جا اطراف سالن ایستاده مراسم را دنبال کردند. همسر شهید رضایی نژاد نیز از جمله حضاری بود که در میان مراسم به جمع حاضران پیوست و ایستاده همایش را دنبال کرد.

 

گزارش: سمیرا امیرچخماقی

 

برچسب‌ها