حذف تحریم های ایران فرضیه تبدیل این کشور به اصلی ترین بازار فروش تسلیحات خاورمیانه را افزایش داده و کشورهای عرب منطقه را به پیگیری روابط تهران با دیگر کشورهای جهان واداشته است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسپوتنیک، حصول تفاهم اولیه بین ایران و کشورهای ۱+۵، روسیه را به برداشتن تحریم های تسلیحاتی ترغیب کرد که از سال ۲۰۱۰ به این سوی بر تهران تحمیل کرده بود.

اما اعلام خبر لغو ممنوعیت ارسال موشک های اس ۳۰۰ به ایران زنگ خطر را در یک قدمی گوش شورای همکاری خلیج فارس به صدا درآورد از اینکه مبادا ایران تبدیل به بازار فروش سلاح در عرصه بین الملل شود.

آنچه که بیشتر دل اعراب را به لرزه درآورده احتمال پیوستن چین به این بازار پر رونق است. دولت پکن با ایران از زمان وقوع انقلاب اسلامی مبادله تجهیزات نظامی داشته است اما این تجارت از سال ۲۰۰۰ میلادی به این سوی رونق کمتری به خود گرفت. اعلام این خبر که قرار است چین حجم مبادلات تجاری خود با تهران را از ۵۲ میلیارد دلار به ۶۰ میلیارد دلار برساند، فرضیه حضور پکن در این بازار تسلیحاتی نوظهور را قوت می بخشد. از سوی دیگر، احتمال سفر قریب الوقوع «شی جینپینگ» رئیس جمهور چین به ایران هم بر این تصورات دامن می زند.

منایع نزدیک به وزارت دفاع روسیه بر این باورند که حتی اگر تحریم های ایران برداشته شود، این کشور تجهیزات نظامی خود را از  آمریکا یا دیگر کشورهای غربی خریداری نخواهد کرد و  به جای آن راه میان بر به پکن یا مسکو را انتخاب می کند.

«یوری بارمین» تحلیلگر مسائل روسیه بر این باور است که روند تجهیز ارتش ایران نیازمند تسلیحات روسی به ارزش ۱۱ تا ۱۳ میلیارد دلار است و با توجه به علاقه تهران به بهسازی توان نظامی خود روسیه به بزرگترین تامین کننده سلاح ایران بدل خواهد شد.